alcohol zwangerschap
01/03/2023

Effect van alcoholgebruik tijdens zwangerschap: ‘Eén glas per week maakt al verschil’

Alcohol gebruiken tijdens de zwangerschap brengt de gezondheid van het ongeboren kindje in gevaar. Vroeger werd er minder nauw gelet op een ‘glaasje’ tijdens de zwangerschap, inmiddels is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat (veel) alcohol drinken gezondheidsschade oplevert. Nieuw onderzoek van het ErasmusMC laat zien dat ook weinig drinken tijdens de zwangerschap een effect kan hebben op kinderen. ‘En zelfs bij kinderen van moeders die in de drie maanden vóór hun zwangerschap nog gedronken hebben.’

Vrouwen die drinken tijdens én voor de zwangerschap, al is het maar één wijntje per week, krijgen vaker kinderen met bijvoorbeeld een wipneus of een uitstekende kin. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. In dit onderzoek gaven vijfduizend moeders zelf informatie over hun alcoholgebruik. Die informatie werd gekoppeld aan 3D-foto’s van het gezicht van hun kind.

Alcohol zwangerschap

Daaruit blijkt nu: er is een verband tussen alcoholgebruik van de moeder en de vorm van het gezicht van het kind, ook bij kleine hoeveelheden alcohol. Uit het Rotterdamse onderzoek blijkt dat de gezichten van kinderen van 9 jaar oud significant andere vormen hebben als hun moeder alcohol dronk. Deze kinderen hadden een iets omhoog staande neus, een kortere neus, een uitstekende kin of hun onderste oogleden lagen dieper in het gezicht. Die bevinding is belangrijk omdat de vorm van het gezicht van kinderen een aanwijzing kan zijn voor gezondheids- en ontwikkelingsproblemen.

Eén wijntje?

Als je denkt: één wijntje maakt toch niet uit, heb je het mis. ‘De effecten waren al te zien bij kinderen van moeders die één glas alcohol per week dronken’, zegt hoofdonderzoeker Gennady Roshchupkin van het Erasmus MC. Uit onderzoek was al bekend dat grote hoeveelheden alcohol consumeren tijdens de zwangerschap een effect heeft op de vorm van het gezicht van het kind. Maar nu blijkt dus ook dat kleine hoeveelheden effect kunnen hebben.

Stop met drinken bij kinderwens

Daarom adviseren verloskundigen en artsen: stop met drinken als je van plan bent om zwanger te worden. Onderzoeker Roshchupkin zegt daarover tegen het AD: ‘Dit onderzoek laat zien dat alcohol ongezond is, en dat vrouwen die moeder willen worden er vanaf zouden moeten zien. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook in de periode daarvoor. Je merkt dat dat besef er nog niet altijd is. Maar een klein beetje drank kan al verschil maken.’

Meer lezen?
Kinderwens? Optimaliseer jouw gezondheid
Het belang van de eerste 1000 dagen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen