verdriet laatste keren
23/06/2023

Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met het verdriet van de laatste keren?’

Auteur

Datum

Categorie

Share

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week:Hoe ga je om met het verdriet van de laatste keren? Ik ben net bevallen en merk dat het zo zwaar valt, omdat ik weet dat dit ons laatste kindje is.

Als jij voor jouw gevoel voor de laatste keer moeder wordt, dan is dit een proces van afscheid nemen. Zo te lezen valt dit proces je zwaar. Ik ben allereerst heel erg benieuwd waarom het je zo verdrietig maakt? Voelt de beslissing dat dit je laatste kindje is zo zwaar of is het idee an sich nog niet iets waar je voor 100% achter staat? Probeer daar eerst de vinger op te leggen en wees eerlijk naar jezelf toe. Het erkennen van wat je denkt en de bijbehorende emoties is een belangrijke eerste stap.

Daarnaast is het belangrijk dat je gaat accepteren dat je dit denkt en voelt. Er tegen vechten of ervoor op de vlucht slaan werkt als een boemerang. Je gooit hem weg en hij blijft maar terugkomen. Acceptatie is de sleutel hierin. Ik zie in mijn praktijk veel moeders die zo’n laatste keer moeilijk vinden. Samen werken we dan aan de acceptatie van deze dingen, want het mag er gewoon zijn. Je voelt het op deze manier, dus laat maar komen. Probeer daarna de negatieve gedachten of emoties te laten gaan. Zodat het je niet steeds zo overspoelt.

Afscheid nemen is moeilijk

Praat erover met vriendinnen, vrienden, je moeder, je zus en natuurlijk je partner. Het is heel belangrijk dat je hier niet alleen mee rond blijft lopen. Dan gaat het je van binnenuit langzaam opeten en dat is zonde. Je gevoelens delen en even flink uithuilen werkt vaak helend en lucht op. Je hoeft dit soort dingen niet alleen te dragen, lieve mama. Sterker nog: liever helemaal niet.

Afscheid nemen is voor veel moeders lastig. Met name als je weet dat je hierna nooit meer zwanger gaat worden of een kindje gaat dragen. Het idee is vaak moeilijk, omdat zwanger zijn, bevallen, de kraamweek hele unieke, mooie, maar ook zware momenten kent. Het is met niets anders te vergelijken. Door steeds te denken aan hoe verdrietig je het vindt dat je dit hierna waarschijnlijk niet meer mee zult maken, haal je eigenlijk de vreugde weg uit de situatie zoals hij nu is.

Maak iets moois van de laatste keren

Dat doe je niet bewust, maar het gebeurt wel. Ik wil je vragen om het proberen om te draaien. Je kan bijvoorbeeld stil gaan staan bij hoe mooi en bijzonder je laatste kindje en alle momenten met hem of haar samen zijn en hoe je hier van kunt genieten samen. Vergroot die momenten uit, leg ze vast op foto of video en kijk het regelmatig terug. Dit zijn de kersen op de taart, waar je van mag genieten. Ook als je dit moeilijk vindt.

Vraag je partner ook om hierin te participeren. Door bewust iets moois te maken van die laatste keren, wordt het minder beladen. Als je partner hierbij betrokken wordt, kan hij of zij ook goed helpen, om je bewust te maken van het feit dat je per ongeluk weer dat negatieve pad bent ingeslagen.

Wil je hulp?

Merk je dat je ook wordt overspoeld door negatieve gedachtes of emoties omdat het je laatste kindje is en wil je hier hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp je volledig en ga je hiermee helpen.

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met intrusieve gedachten?’
Ask Tilda: ‘Hoe zorg ik dat ik mezelf niet verlies na het krijgen van kinderen?’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief