intrusies moeder
20/04/2023

Ask Tilda: ‘Hoe ga ik om met intrusies of angstige gedachten?’

In de nieuwe rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week:Wat is jouw beste tip om om te gaan met intrusies of nare gedachten?

Je kent deze gedachte vast: je staat op het perron op de trein te wachten. In de verte zie je de trein in rap tempo naderen. In een flits denk je: zal ik ervoor springen? Even snel als deze gedachte kwam, is hij weer voorbij. Je stapt de trein in en bent ‘m alweer vergeten. Dit soort gedachten heten intrusies. Deze zogeheten “dwanggedachten” heeft ieder mens in kleine of grotere mate.

Als ik de kinderwagen nu loslaat…

Moeders die van zichzelf angstig zijn aangelegd, hebben deze gedachten vaker dan andere moeders. Ik was ook zo’n moeder. Ik had zulke nare of angstige gedachten heel veel na de bevalling. Zo liep ik op en dag met mijn baby over een brug. Ineens dacht ik: ”Als ik de kinderwagen nu loslaat, dan is ze dood.” Ik schrok me kapot. Waarom denk ik aan zulke dingen?! Ik moet wel een hele slechte moeder zijn! Ik durfde het aan niemand te vertellen, zo erg schaamde ik me hiervoor. Daar bovenop kwam nog een flinke dosis schuldgevoel. Welk goed denkend mens heeft nu dit soort gedachten? Ik dacht dat als ik dit zou delen, ze me ter plekke zouden komen halen en opsluiten in een gesloten inrichting.

Die gedachten heten intrusies

Na maanden worstelen durfde ik het eindelijk in therapie te vertellen. Toen ik het na al die tijd dus eindelijk kon delen met mijn therapeut, vertelde ze me dat heel veel mensen hier last van hebben. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud, kunnen last hebben van intrusies. Alleen leggen de meeste mensen dit soort intrusies niet onder een vergrootglas.

Gedachten uitvergroot

Vrouwen die angstig aangelegd zijn en moeder zijn geworden doen dit vaak wel. Zij vergroten deze gedachten heel erg uit. Hierdoor worden dit soort gedachten alleen maar heftiger en komen ze steeds vaker terug. Logisch dus dat deze moeders helemaal overspoeld worden door dit soort angstige gedachten en de bijbehorende emoties.

Het zijn precies deze moeders die ik zie in mijn praktijk zie. Zij hebben er vaak last van en worden op zulke momenten als een vloedgolf overspoeld door alle intrusies. Ze weten zichzelf geen raad. Omdat ze zich zo schamen delen ze het vaak met niemand. Zelfs niet met hun partner. De vereenzaming van deze moeders is enorm. Want in plaats van een knuffel of een begripvolle reactie, proberen ze dit probleem alleen aan te gaan. Hierdoor worden de intrusies eigenlijk steeds erger. Want sommige dingen kan je nu eenmaal niet alleen oplossen.

Wat zijn intrusies?

Intrusies zijn een soort waarschuwingssysteem vanuit je brein. Eigenlijk zeggen jouw hersenen de hele dag: ”Hey! Let je op? Je loopt nu over een brug, dus hou die kinderwagen goed vast, zodat je kindje niet doodgaat.” Je brein werkt niet subtiel in deze wijze. Vanuit de oertijd zit dat verantwoordelijkheidsgevoel er goed ingebakken. Dit heeft ervoor gezorgd dat we als mensenras konden overleven, maar dat gevoel zorgt ook voor dit soort levendige intrusies.

Je schrikt je als nieuwbakken moeder te pletter als je steeds dit soort gedachtes hebt. Ik weet het! Maar: je bent dus niet de enige. De meeste moeders die ik spreek, willen er zo snel mogelijk vanaf. Ik begrijp dat volkomen, ik wilde dat zelf immers ook destijds. Het moeilijke is alleen dat intrusies nooit helemaal over zullen gaan. Het hoort namelijk bij jou als persoon.

Een goede mama

Het goede nieuws is: daar is helemaal niks mis mee. Je bent namelijk helemaal goed zoals je bent. Ja, ook met die intrusies, angstige of vreemde gedachten. Juist met die intrusies, zou ik willen zeggen. Want omdat je zo vaak dit soort gedachten hebt, betekent dit dat je het gewoon heel graag goed wil doen als moeder. Dat je er alles aan wil doen, om ervoor te zorgen dat je kindje veilig en gelukkig is. Dus eigenlijk ben je juist een hele lieve en zorgzame mama voor je kindje(s).

Mocht je dit lezen en denken: ik wil hulp bij het aangaan van deze intrusies, mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hier aan werken en zorgen dat je je niet meer zo schuldig voelt en dat de schaamte stopt.’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
91% van de moeders heeft last van intrusies
Janthe verloor zichzelf in zoektocht naar perfectie: ‘Wie ben ik eigenlijk, los van moeder voor m’n kinderen?’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen