jezelf verliezen als moeder
15/03/2023

Ask Tilda: ‘Hoe zorg ik dat ik mezelf niet verlies na het krijgen van kinderen?’

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet verlies na het krijgen van kinderen?

‘Veel moeders raken zichzelf behoorlijk kwijt na de bevalling en dat is heel begrijpelijk. Tijdens de bevalling laat je de vrouw achter die je ooit was en transformeer je naar een mama. Een proces wat ook wel “matrescence” genoemd wordt en dit is iets waar niemand je op voor kan bereiden. Ineens staat je hele wereld op zijn kop. Je kindje is geboren en er gebeurt zoveel tegelijk. Je voelt overweldigende liefde, maar ook dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel. Doe ik het wel goed? Ben ik wel een goede moeder? De hormonen gieren door je lijf en het relativeringsvermogen gaat zo, hoppakee, het raam uit. Tel daar het slaapgebrek bij op en je snapt dat die eerste periode na de bevalling voor zowel fysiek als mentale struggles zorgt voor zowel vader als moeder.

Kies voor jezelf en neem je ruimte in

De meeste van de moeders die ik zie in mijn praktijk vertellen dat ze niet meer weten wie ze zijn, nu ze mama zijn. Ze zijn plots vergeten welke hobby’s ze vroeger hadden, hoe ze hun vrije tijd besteedden of hoe ze me time in kunnen plannen voor zichzelf. Als je jezelf kwijt raakt na de bevalling is dat heel logisch, lieve mama. Stop met jezelf veroordelen om wat je allemaal niet (meer) bent en ga kijken naar wat je wel kan en wat je wel bent. Namelijk: een goeie moeder, maar ook een leuke vrouw. Kies voor jezelf en neem je ruimte in. Je hoeft niet constant alleen maar in die moederrol te kruipen, je mag ook weer die sportster zijn of de carrière vrouw. Andere moeders vinden het fijn om nieuwe hobby’s op te gaan pakken en te kijken wat er in deze huidige levensfase bij hen past. En alles daar tussenin. Alles is geoorloofd, als jij je er maar goed bij voelt.

Bye bye oude skinnyjeans

Wat ook belangrijk is, is dat je weer een beetje je best doet voor jezelf. Dat kan zitten in een laagje mascara of in een leuke outfit. Aan het begin na de bevalling pas je de meeste kleding niet meer. Koop dan iets nieuws in een of meerdere maten groter. Dan zie je er leuk uit en kijk je met een groter gevoel van tevredenheid naar jezelf. Want eerlijk: jezelf in die skinny proberen te proppen na zes weken never helped nobody. Dus doe het jezelf niet aan en koop die broek gewoon een paar maatjes groter. Daar is niks mee. Leg die kleine broek achter in de kast en probeer het over een paar maanden weer óf neem er gewoon voorgoed afscheid van. Jouw lichaam is veranderd en dat is oké.

Oxytocine aan het werk zetten

Je seksleven ligt ook vaak tijdelijk op zijn gat na de bevalling. Hierdoor zijn de meeste moeders niet bezig met hun vrouwelijke en sexy kant. Terwijl die kant er nog steeds is. Je hebt haar alleen (vaak onbewust) een tikkeltje verwaarloosd. Compleet logisch, met die grote verandering in je leven, maar ook dit kan ervoor zorgen dat jij het gevoel hebt jezelf niet meer te zijn. Wat jou kan helpen is zoeken naar manieren om die seksualiteit weer wat aan te wakkeren. Dat je na de zes weken controle weer “aan de bak” moet, vind ik niet meer van deze tijd. Probeer te kijken naar wat goed voelt voor jou. Vind je seks nog te ver van je bed? Begin dan met strelen, een lange kus, hand vasthouden op de bank. Zodat die oxytocine weer aan het werk wordt gezet. Dat is het knuffelhormoon wat ervoor zorgt dat je weer zin krijgt in seks. De volgende stap kan zijn dat jullie elkaar masseren, aanraken, zonder penetratie of dat je weer eens met jezelf gaat spelen. Dat kan good old masturbatie zijn, maar je kan ook nieuwe speeltjes uitproberen. Vergeet ook vooral niet om samen met je partner over jullie seksleven en wensen te blijven praten, dat is belangrijk.

Merk je dat je jezelf helemaal bent kwijtgeraakt en maar moeizaam terug kunt vinden? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen en zorgen dat we die 2.0 versie gaan vinden en je weer beter in je vel komt te zitten.’

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’
Blog: “Ik raakte als moeder mezelf, maar ook mijn passies kwijt”
Jezelf even kwijt zijn na de bevalling is volkomen normaal: vijf moeders delen hun ervaring

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen