In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Ik kijk als een berg op tegen het kraambezoek zodra de kleine er is, het liefst vermijd ik alle visites. Heb je tips voor me?’
Er zijn van die momenten in je leven waarvan je achteraf denkt: had ik toen maar anders gehandeld of wél wat terug gezegd. De kraamtijd kan ook zo’n moment zijn. Een moment waarop je kunt terugkijken en denken: was ik maar assertiever geweest, had ik maar beter naar mezelf geluisterd. Had ik maar gewoon die bel uitgezet en geen visite ontvangen toen ik daar eigenlijk zelf nog geen behoefte aan had. Als het moeders lukt om wel wat assertiever te zijn en aan te geven (die dag) geen bezoek te willen ontvangen, dan hebben ze wel vaak sterk de behoefte om uit te leggen waarom ze ‘nee’ zeggen tegen de visite. Eigenlijk heel stom hoe dat werkt, want dat woordje ‘nee’ zou voldoende moeten zijn. Je hebt antwoord gegeven, de teerling is geworpen, schluss.
Terug naar jouw vraag. Allereerst wat vervelend dat je hier nu al zo tegenop ziet. Het klinkt alsof je behoefte hebt aan grenzen stellen. Als jij geen visite wil of slechts een geselecteerd aantal personen op bezoek wilt hebben, dan is het belangrijk dat je grenzen aan gaat geven. Je bent hierin niet alleen. Ik zie en spreek veel mama’s die geen zin hebben in veel drukte na de bevalling, heel begrijpelijk én volkomen jouw en jullie goed recht!
Tips om om te gaan met kraambezoek
- Leer te luisteren naar je gevoel en volg dit vervolgens. Dus als jij intuïtief nu al aanvoelt dat je straks geen zin hebt in veel drukte na de bevalling of dat er mensen over je grenzen heen zullen proberen te gaan, zeg dan “nee”. Je voelt dit unheimische gevoel niet voor niets en het is heel belangrijk om op dit moment je gevoel te volgen en je grenzen aan te geven. Vraag of jouw partner je hierbij kan ondersteunen, zodat jullie samen deze grens kunnen bewaken.
- Wees niet bang om anderen teleur te stellen. Het vergt moed om je grenzen aan te geven. Omdat je vaak van te voren al in kan schatten wat het met de andere partij zal doen, ga je je zorgen maken om de reactie of het gevoel van de ander. Hoe lief en begrijpelijk dit ook is, toch is het belangrijk om “nee” tegen de visite te zeggen, omdat jij anders teleurgesteld zal raken in jezelf. Als er een periode in je leven is waarop jij voor jezelf mag zorgen, dan is het nu.
- Echt niemand zal zo goed voor jou zorgen als jijzelf. Dus als jij al niet voor jezelf opkomt, wie zal het dan wel doen? Zet jezelf dus ten allen tijden op de eerste plek. Neem het heft in eigen handen, lieve mama. Oefen eerst eens in minder lastige situaties. Een afspraak met een vriendin verzetten of afzeggen is vaak minder ingewikkeld dan je grenzen aangeven ten opzichte van je schoonfamilie of straks je manager als je weer aan het werk gaat.
- Leer afstand te nemen van mensen en situaties die jouw welbevinden en rust belemmeren. Stel jezelf eens de vraag: geeft het me energie of zuigt het me juist leeg? Als je merkt dat jouw normen en waarden en je zelfrespect worden verstoord in bepaalde situaties. Of dat je uit balans wordt gebracht door ontmoetingen met bepaalde vrienden of familieleden, denk dan eens goed na. Is dit het echt waard? Of verdien je beter? Dat geldt niet alleen voor de kraamweek, maar ook voor de rest van je leven als moeder. Durf hier dus keuzes in te maken.
- Je leert aan andere mensen hoe ze je mogen behandelen, door wat jij zelf toestaat. Dus als jij op tijd zegt: stop, tot hier en niet verder, zullen mensen hier respect voor hebben. Ze zullen denken: met haar valt niet te sollen en zullen je met een gelijkwaardige houding benaderen. Doordat je steeds meer voor jezelf opkomt en merkt dat anderen daar goed op reageren, zal je gevoel van eigenwaarde hierdoor versterkt worden. Oefening baart kunst dus!
- Probeer dingen niet voor een ander in te vullen. Denk niet: ze zullen me wel een enorme zeurpiet vinden, als ik dit niet wil doen. Ten eerste: je weet niet wat een ander denkt, je hebt immers geen glazen bol. Ten tweede: stel dat die andere je een zeurpiet zouden vinden (wat zeer onwaarschijnlijk is). Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Vaak gebeurt er namelijk helemaal niks. Dit soort gedachten stellen moeders vaak gerust, dus herhaal deze zo nodig een paar keer.
- Stop met door iedereen aardig gevonden te willen worden. Het is iets wat wij mama’s bijna allemaal doen: please gedrag vertonen om meer in de smaak te vallen bij anderen. Het is energie slurpend en een aanslag op je zelfvertrouwen. Als jij jezelf gaat accepteren zoals je bent en oprecht van jezelf leert houden, zal je minder geneigd zijn om dit te doen. Omdat je weet wat je waard bent!
Wil je hulp? Herken je bovenstaande en wil je werken aan meer evenwicht in je leven? Wil je meer zelfvertrouwen en leren hoe je jezelf kan accepteren precies zoals je bent? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.n Samen gaan we werken aan betere grenzen stellen en jouw gevoel van welbevinden vergoten. Betere grenzen stellen en jouw gevoel van welbevinden vergoten.
Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.
Meer lezen?
Schaamteloos kraambezoek: dit zijn jullie ergste kraambezoek ervaringen
Blog: “Maak je eigen keuzes over kraambezoek”
Comfortabele outfits die je ook ná de kraamtijd kunt dragen
Dit zijn volgens moeders dé ultieme tips voor een fijne kraamtijd