Baby naar eigen kamer
12/11/2021

Baby naar eigen kamer: een mooie overgang

Samen slapen in 1 kamer met je baby. Wel of geen goed idee? Voor sommigen is het geen vraag, maar een feit. Ook voor ons. Toen Sam werd geboren, woonden we in een twee-kamer appartement. En dus schoof er een klein wiegje naast ons bed. 

De eerste 6 maanden lag onze baby vlak naast ons, zijn bedje aan het voeteneinde van ons bed. Een co-sleeper was misschien praktischer geweest – zowel voor de kleinere kamer als het nachtelijk (borst)voeding geven – maar de familiewieg, waar inmiddels meer dan tien baby’s in hebben gelegen, heeft ook zijn charme.

Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat een zacht snurkend baby’tje naast je kussen een effect heeft. En dan bedoel ik vooral een effect op je love life. Want het is geweldig om wakker te worden door kirrende geluidjes en gebrabbel vanuit de wieg. Maar het is soms ook ingewikkeld om de slaapkamer en je bed te ervaren als een spannende plek met je partner, een plek om te ontspannen en seks te hebben, met babygehuil en nieuwsgierige oogjes op de loer.

Had ik het achteraf anders gedaan, ook als we de ruimte wel zouden hebben? Ik denk het niet. Wat ik wel mooi vind aan samen slapen op één kamer, is het sensitief kunnen reageren op wat je baby nodig heeft. De kleine snurkjes in de nacht. Borstvoedingen die zo makkelijk gaan. Dicht bij elkaar zijn en makkelijk kunnen troosten. Direct kunnen voeden wanneer je de eerste hongersignalen hoort. En weer snel in slaap vallen na een nachtvoeding.

Het ritme van de stad

In de weken voordat we verhuisden, werd Sam vaak een aantal keer per nacht wakker. De keren kon ik eigenlijk uittekenen op een gegeven moment, want ze hingen vaak samen met het ritme van de stad. Dat was als volgt: wakker rond 00.00 bij het sluiten van de coffeeshop onder ons slaapkamerraam. Wakker rond 3.00, door studenten die uit de kroeg of huisfeestje rollen en op straat verder borrelen. En wakker rond 6.00. door de vrachtwagen die het Mexicaanse restaurant (de andere onderbuurman) bevoorraadt.

Je kunt je voorstellen hoe blij we waren om naar een rustigere omgeving te verhuizing. Want ook al begon mijn zoontje steeds langer door te slapen vanaf een maand of 4, hij sliep soms ook onrustiger van alle omgevingsgeluiden. In ons nieuwe huis kreeg hij een eigen slaapkamer, grenzend aan onze slaapkamer. Vanaf het moment dat Sam op zijn eigen kamer sliep, sliep hij ook een stuk rustiger en werd hij minder vaak wakker. 

In zijn eigen bedje

Belangrijk om te weten: het is helemaal niet gek als een baby nog wakker wordt s’ nachts, en ouders nodig heeft. Zoals we ook in ons boek en onze app aangeven, is slaap een vaardigheid die je kindje gaat leren. Sommige baby’s krijgen dit sneller onder de knie dan anderen. Wij zijn er ook nog genoeg avonden en nachten per week uit, om een speentje in te doen, baby te wiegen of een flesje te geven.

Tegelijkertijd is het wel zo fijn om te merken dat Sam enorm vooruit is gegaan door het slapen in zijn eigen kamer, in zijn eigen bedje. Hij is enorm blij als hij zijn bed – oké, eerder de knuffels in bed – in het vizier krijgt. Hij speelt met de spijlen en blijft vaak rustig zitten of liggen als je hem in bed legt. Je ziet dat hij content is in bed, en zijn slaapkamer als een fijne plek ervaart.

Eindelijk weer eens doorslapen

En met de overgang naar een baby in zijn eigen kamer kan ik weer ervaren hoe on-ge-lo-fe-lijk fijn het is om een nacht van een aantal aaneengesloten uren te kunnen slapen. Ik herinner me nog goed hoe ik – in de maanden dat ik borstvoeding gaf – soms met lichte jaloezie naar links kon kijken, waar mijn slapende partner zich nog een omdraaide en verder sliep. Heerlijk leek me dat, weer een volle nacht slapen. Sinds Sam in zijn eigen kamer slaapt, en we een babyfoon hebben waar we op afstand een muziekje aan kunnen zetten (geheim wapen!) zijn de relatief lange stukken slaap weer terug. Het is heerlijk dat dit nu weer lukt.

In samenwerking met Petite Amélie mocht ik een nieuwe inrichting voor Sams kamer uitzoeken. Zijn eerste eigen slaapkamer. Erg leuk, want het enige wat we meenamen uit ons oude huis was een tweedehands bedje en commode. Wij worden in ieder geval heel blij als we zien hoe content Sam is in zijn eerste eigen kamer.

How About Mom samenwerking Petit Amélie

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief