alecto babyfoon met camera
26/10/2022

Vijf feiten en fabels over babyfoons

Is de straling van een babyfoon schadelijk voor een jonge baby? En kunnen de buren meekijken via een babyfoon met WiFi verbinding? We duiken in 5 feiten en fabels over babyfoons om jou gerust te stellen als ouder.

Voordat we in de feiten en fabels duiken, is het goed om te weten dat er drie soorten babyfoons bestaan: babyfoons met alleen geluid (audio babyfoon), babyfoons met camera en beeldscherm, en babyfoon met camera en app (WiFi babyfoon). Die drie soorten babyfoons hebben vaak verschillende technische kenmerken, zoals de draadloze technologie of het netwerk waar ze gebruik van maken, en hun bereik.

In een eerder artikel vertelden we waar je op kunt letten bij een babyfoon kiezen. Kun je wat extra hulp gebruiken bij het kiezen van de beste babyfoon? Alecto Baby heeft een babyfoon adviespagina waar je makkelijk kunt zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten babyfoons. Ook vind je er een babyfoon keuzehulp, die je in een paar klikken vertelt welke babyfoon voor jouw of jullie situatie het best geschikt is. En: met de kortingscode ‘howaboutmom’ ontvang je 15% korting op alle modellen als je via de website van Alecto Baby besteld.

Babyfoon kan het geluid van andere huilende baby’s oppikken

Misschien heb je wel eens gehoord van vrienden of familie die op hun babyfoon het geluid van de baby’s uit de buurt hoorden. Dat kan alleen als je een analoge babyfoon of audio babyfoon hebt. Deze hebben vaak een goed bereik en zijn stralingsvrij, maar kunnen dus ook het huilen van een andere baby in de straat oppikken.

Om dit te voorkomen zijn er vaak meerdere kanalen op de babyfoon beschikbaar. Woon je buitenaf of in een wijk met weinig kleine kinderen, dan is de kans dat de audio babyfoon een ander geluid dan jouw baby oppikt kleiner.

Alleen geluid, met camera of met een app: zo kies je de juiste babyfoon

De straling van babyfoons is schadelijk voor babies

Met een DECT babyfoon heb je het ‘afluister probleem’ niet. DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en is een Europese standaard voor digitale draadloze apparaten bedoeld voor thuisgebruik. Babyfoons die op DECT werken zijn niet stralingsvrij: DECT is immers een draadloos signaal, net als een 3G- of 4G-verbinding in onze smartphone. In hoeverre deze straling slecht is voor een baby, is niet precies vastgesteld.

Tegenwoordig zenden veel DECT apparaten alleen straling uit als je kind geluid maakt: bij Alecto babyfoons heet dit de Eco-Modus. In Eco-modus zenden babyfoons minder straling uit en gaat de ouderunit langer mee zonder opladen. Een tip is om de baby-unit niet vlak naast het bedje te zetten, maar bijvoorbeeld op een kast, vensterbank of plankje een eindje van het ledikantje vandaan.

Kunnen de buren meekijken via een WiFi verbinding?

Een WiFi babyfoon maakt verbinding via het WiFi netwerk bij jou thuis. Vervolgens kun je  via een app op je smartphone of tablet jouw kleintje in de gaten houden. Ook andere mensen zoals opa of oma kunnen – als zij de app op hun smartphone of tablet hebben geïnstalleerd – zo meekijken via de WiFi babyfoon. Maar hoe zit het met buren of andere mensen, die het signaal van jouw WiFi netwerk thuis ook kunnen zien?

Wifi babyfoon Alecto

Geen zorgen: in de app kun je instellen welke gebruikers toegang hebben tot de babyfoon en dus jouw kindje kunnen zien. De babyfoon heeft een beveiligde verbinding, zodat deze niet te hacken is en je zeker weet dat jij de enige bent die je baby hoort en ziet. Niet alleen via WiFi, ook via mobiel internet zoals 5G, 4G of 3G hebben alleen de mensen met toegang tot de app ook toegang tot de camera.

Een babyfoon werkt minder goed in een geïsoleerde nieuwbouw woning

De afstanden die genoemd worden bij babyfoons zijn de afstanden in ‘open veld’. Door muren heen neemt het bereik soms wat af. Woon je in een goed geïsoleerde betonnen woning? Dan kan het zijn dat het bereik van een babyfoon met camera en beeldscherm soms iets minder goed signaal uitzendt dan een babyfoon met alleen geluid. Dat is de reden dat de Consumentenbond ook concludeert dat je voor goed geïsoleerde betonnen (nieuwbouw) woning beter een babyfoon met geluid dan een babyfoon met camera kunt aanschaffen, maar dit verschilt per huis. Alecto Baby heeft enkele babyfoons met een extra groot bereik, van 1.000 meter tot wel 3.000 meter.

Bij een nieuwe baby moet ik een nieuwe babyfoon kopen

Dat hoeft zeker niet! Het handige van audio babyfoons en babyfoons met camera en beeldscherm is dat ze uit te breiden zijn. Handig als er gezinsuitbreiding komt. En handig als je de babyfoon op twee plekken wil neerzetten, bijvoorbeeld in de slaapkamer en in de woonkamer beneden. Een extra babyunit is een handige toevoeging bij meerdere jonge kindjes. Met een extra babyunit kun je twee ruimtes beluisteren met slechts één babyfoon. De meeste uitbreidbare babyfoons zijn uit te breiden met maar liefst 4 camera’s, zo kun je dus veel verschillende ruimtes en kindjes tegelijkertijd in de gaten houden.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner Alecto. Overweeg je een babyfoon aan te schaffen? Bekijk vooral even de babyfoon adviespagina om alles opties te vergelijken. Extra leuk: met de kortingscode ‘howaboutmom’ ontvang je 15% korting op alle modellen als je via de website van Alecto Baby bestelt!

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen