Alecto babyfoon kiezen
19/10/2022

Babyfoon kiezen? Hier kun je op letten

Het is een hulpmiddel dat vrijwel alle ouders onmisbaar vinden: een babyfoon. Met een babyfoon blijf je altijd in contact met je baby of kind, ook al ben je in een andere ruimte in huis. Babyfoons zijn er tegenwoordig in verschillende uitvoeringen: van simpele audio-babyfoons die alleen geluid laten horen tot babyfoons met een camera, zodat je je kindje niet alleen kunt zien maar ook kunt horen. En zelfs WiFi-babyfoons, waarmee bijvoorbeeld ook opa of oma mee kunnen kijken met een (hopelijk!) zoet slapende baby. Waar let je op bij het kiezen van een babyfoon?

De meeste babyfoons bestaan uit een babyunit die op de slaapkamer staat en een ouderunit, die jij als ouder bij je hebt. Bij WiFi babyfoons is de app op je telefoon de ouderunit: je hebt geen los apparaatje meer nodig.

Babyfoon kiezen

De keuze is reuze als het om babyfoons gaat. Wij helpen je om een keuze te maken. Kun je wat extra hulp gebruiken bij het kiezen van de beste babyfoon voor jou? Alecto Baby heeft een babyfoon adviespagina waar je makkelijk kunt zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten babyfoons.

Ook vind je er een babyfoon keuzehulp, die je in een paar klikken vertelt welke babyfoon voor jou of jullie situatie het best geschikt is. En: met de kortingscode ‘howaboutmom’ ontvang je 15% korting op alle modellen als je via de website van Alecto Baby besteld.

Soorten babyfoons

Eerst is het goed om te weten dat er drie soorten babyfoons bestaan:

  1. audio babyfoon: babyfoon met alleen geluid
  2. babyfoon met camera en beeldscherm
  3. WiFi-babyfoon: babyfoon met camera en app

In onderstaande schema laten we je kort zien wat de grootste verschillen tussen de drie soorten babyfoons zijn. Daarna vertellen we per soort babyfoon wat je ervan kunt verwachten, en of dit voor jou een goede optie kan zijn.

 zien en horenmet smartphone appextra baby-unitbereik
babyfoon met alleen geluidje kunt je kindje alleen horenneebeperkt mogelijkgoed bereik in en om het huis, ook buitenshuis (tot 3km)
babyfoon met camera en beeldschermje kunt je kindje zien én horenneeuitbreiding met een extra baby-unit mogelijkgoed bereik in en om het huis, minder geschikt voor buitenshuis
WiFi babyfoon met camera en appje kunt je kindje zien én horenjauitbreiding met een extra baby-unit mogelijkafhankelijk van WiFi-netwerk in huis of internetverbinding (buitenshuis)

Audio babyfoon: babyfoon met alleen geluid

Is een babyfoon zonder camera genoeg voor jullie? Dan is een audio babyfoon de perfecte keuze om jullie baby of kindje in de gaten te houden. Wanneer kan een audio-babyfoon of een babyfoon met alleen geluid een uitkomst zijn? Als je een betrouwbare babyfoon zoekt die makkelijk in gebruik is, is een audio babyfoon iets voor jou.

Audio babyfoons zijn ook een relatief voordelige optie, ze zijn namelijk vaak goedkoper dan de andere twee soorten babyfoons. Dat betekent niet dat ze simpel zijn: de meeste audio babyfoons hebben veel extra opties, zoals een terugspreekfunctie, slaapliedjes of een ingebouwd nachtlampje. Binnen deze categorie heb je DECT babyfoons (DECT is een draadloos signaal), en babyfoons met een extra groot bereik.

Kan een babyfoon het geluid van andere huilende baby’s oppikken? Vijf feiten en fabels over babyfoons

Babyfoon met camera en beeldscherm

Wil je naast een paar oren ook graag een paar ogen in de babykamer hebben? Dan kun je kiezen voor een babyfoon met camera en beeldscherm. Een babyfoon met camera bestaat uit een babyunit met camera op de babykamer, en een ouderunit met beeldscherm voor de ouders.

Door een babyfoon met camera kun je op afstand meekijken in de babykamer. Dit kan je een gerustgesteld en prettig gevoel geven. Vooral bij een eerste kindje kan het fijn zijn om af en toe op een scherm te kijken om je baby rustig te zien slapen, ook al hoor je jouw newborn allemaal geluidjes maken. Door via de camera mee te kijken voorkom je dat je de kamer op hoeft te lopen, met het risico dat je kindje daarvan wakker wordt. Babyfoons met camera en beeldscherm kunnen ook fijn zijn als je baby licht slaapt en snel wakker wordt. Zo kun je goed in de gaten houden wanneer je als ouder echt nodig bent, en hoef je niet bij elk huiltje of kuchje naast het bedje te staan.

Alecto babyfoon camera

Als je een babyfoon met camera en beeldscherm kiest, zijn er bij Alecto Baby twee opties: neem je een babyfoon met een vaste camera of met een draaibare camera? Een draaibare camera biedt je meer mogelijkheid om het kamertje te bekijken dan een vaste camera. En wil je een digitale babyfoon die je in huis kan gebruiken, of zoek je een babyfoon die ook met internet verbonden kan worden zodat je altijd en overal kan meekijken? Voor welk type je ook kiest: weet dat er geen verschil is in kwaliteit en veilig en vertrouwd gebruik.

WiFi babyfoon: met camera en app

Een WiFi-babyfoon heeft dezelfde functionaliteiten als een babyfoon met camera en beeldscherm. Het grootste verschil is dat een WiFi babyfoon met een app op je smartphone werkt en dat je met meerdere mensen tegelijkertijd naar de camera in de kinderkamer kunt kijken. Doordat je jouw smartphone of tablet inzet als ‘ouderunit’, bespaar je deze kosten op de aanschaf van een babyfoon. Ook andere mensen zoals opa of oma kunnen – als zij de app op hun smartphone of tablet hebben geïnstalleerd – dus ook meekijken via de WiFi babyfoon.

De WiFi babyfoon maakt verbinding via het WiFi netwerk bij jou thuis, waarna je via een app op je smartphone of tablet jouw kleintje in de gaten kunt houden. Een WiFi babyfoon kan op het thuisnetwerk werken, maar kan ook werken met een internetverbinding via je smartphone of tablet. Zo kun je op ieder gewenst moment verbinding maken met de babyfoon, ook als je niet thuis bent en op WiFi zit. Het voordeel is dat je altijd bereik hebt, ook als je een blokje om gaat en je smartphone bij hebt. Je kunt ervoor kiezen een push melding te ontvangen bij beweging en geluid.

Babyfoon kiezen: van temperatuursensor tot muziek afspelen

Naast de drie soorten babyfoons – alleen geluid, met camera en beeldscherm, of met app – zijn er meerdere functies waar je een babyfoon op kunt selecteren. Belangrijk is om jezelf bij het kiezen van een babyfoon af te vragen wat jij de belangrijkste opties vindt. Een slaapmuziekje afspelen op afstand zonder de kamer in te gaan kan goed werken, maar misschien hoeft die temperatuursensor niet per se voor jullie. Vraag je bij kiezen van de babyfoon af hoe belangrijk of noodzakelijk je die functies vindt. De handige babyfoon keuzehulp kan helpen bij het kiezen van de juiste babyfoon.

  • Slaapliedjes functie: er zijn modellen die een liedje afspelen als je baby huilt, of waarbij je op afstand een liedje kunt laten afspelen door de knop in te drukken. Dat kan je baby geruststellen en scheelt jou een tripje naar de slaapkamer.
  • Ingebouwd nachtlampje: sommige babyfoons hebben een ingebouwd nachtlampje. Die rustige, zachte lampjes kunnen een fijne slaapomgeving creëren met precies genoeg licht.
  • Temperatuur: er zijn babyfoon modellen met een ingebouwde thermometer. Zo kun je via je babyfoon zien hoe warm of koud het in de babykamer is.
  • Terugspreekfunctie: veel babyfoons beschikken over een zogeheten terugspreekfunctie. Op die manier kun je je baby op afstand troosten door in de babyfoon te praten, in slaap te zingen en hem of haar even gerust te stellen. Vaak is alleen de stem van een ouder horen al genoeg om je kindje te kalmeren. Bedenk wel: sommige kindjes moeten even wennen aan ‘alleen’ de stem van papa of mama horen, zonder dat je in de kamer bent.
  • Buiten bereik indicator: babyfoons kunnen een out-of-range-indicator hebben, een melding als je buiten het bereik van de zender komt. Dan gaat er bijvoorbeeld een lampje branden of hoor je een piep-signaal.
  • Geluidsniveau indicator: een andere handige functie is een geluidsniveaulampje, waaraan je kunt zien hoeveel geluid je kindje maakt.
  • Uitbreiding babyunit en ouderunit: bij sommige audio-babyfoon en babyfoons met camera is het mogelijk om meerdere babyunits aan één ouderunit te koppelen. Dit is ook een overweging waard als er meerdere kindjes thuis zijn of als je in de toekomst nog een kindje wil. Een babyfoon met meerdere babyunits kan ook handig zijn als je een babyfoon op twee plekken wil neerzetten, bijvoorbeeld in je slaapkamer en in de woonkamer beneden. Bij Alecto kun je gemakkelijk een extra babyunit aanschaffen.

Overweeg je een babyfoon aan te schaffen? Bekijk vooral even de babyfoon adviespagina om alles opties te vergelijken. Extra leuk: met de kortingscode ‘howaboutmom’ ontvang je 15% korting op alle modellen als je via de website van Alecto Baby besteld!

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief