beleggen voor kind
31/10/2023

Sparen of beleggen voor jouw kind?

Je wilt graag een financiële buffer voor jouw zoon of dochter creëren. Zorgen dat er geld is om bijvoorbeeld straks de rijlessen van jouw kind te kunnen betalen, te ondersteunen als ze willen gaan studeren of op kamers gaan. Hoe pak je dit aan: ga je sparen, beleggen of een combinatie? 

Sparen of beleggen is om te beginnen een heel persoonlijke overweging en afhankelijk van allerlei factoren. In dit artikel willen we je vooral wat meer uitleg geven over de beide opties. 

Sparen voor kind

Wanneer je gaat sparen kun je heel doelgericht maandelijks geld opzij zetten. Bijvoorbeeld om een bepaald bedrag op de rekening te hebben staan als jouw kind 18 jaar wordt. De rente is momenteel laag en dat zal wellicht nog een tijd zo blijven, maar als jij structureel blijft sparen, zal die spaarpot door de jaren heen blijven groeien

Tip van How About Mom: op de website van ABN AMRO kun je met deze tool berekenen wat je opzij moet zetten als je jouw kind straks wilt ondersteunen met bijvoorbeeld studiekosten of het huren van een eigen kamer. 

Beleggen voor kind

Wanneer je overweegt om te gaan beleggen, is het allereerst van groot belang dat je thuis bent in de wereld van beleggen en met name van de risico’s die je loopt. Je kunt immers (een deel van) je ingelegde geld verliezen. Bij beleggen neem je meer risico, maar is de kans op rendement ook groter. Het kan dus een interessante manier zijn om een geldpotje voor je kind op te bouwen. Voor beleggen geldt over het algemeen dat het vooral interessant is als je beleggingen heel lang laat staan. Oftewel: je moet in de gelegenheid zijn om een langere periode (bijvoorbeeld langer dan 10 jaar) dit geld te kunnen beleggen en geen toegang te hebben tot het geld dat je belegt. 

Misschien vind je beleggen wel interessant, maar vind je het ook nog spannend. Wellicht past Begeleid Beleggen van ABN AMRO bij jou. Hierbij word je online begeleid bij het maken van een keuze voor het profielfonds dat het beste bij jouw wensen aansluit. Dit kan al vanaf €50 beleggen. Daarna doen de fondsbeheerders het werk en heb jij er eigenlijk geen omkijken meer naar. Ook beleggen met Begeleid Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg (deels) verliezen. 

Beleggen én sparen

Vanwege het risico dat beleggen met zich meebrengt, is het goed om alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Sparen én beleggen kunnen naast elkaar. Zo neem je met een deel van het geld wat meer risico – met kans op rendement – en kies je met een deel van je geld voor zekerheid door structureel te sparen. Met deze vergelijkingstool van ABN AMRO kun je berekenen hoeveel beleggen, sparen of een combinatie in de toekomst kan opleveren. Vergelijk de uitkomsten en bepaal zo wat passend en interessant is voor jullie gezin. 

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner ABN AMRO. Als je voor het eerst of opnieuw moeder wordt, komt er veel op je af. Veranderingen in inkomsten en uitgaven, maar ook financiële vragen of zorgen kunnen daar bij komen kijken. ABN AMRO wil jou als ouder in deze fase zo goed mogelijk helpen en samen met jou zorgen voor financiële zekerheid. Nu en in de toekomst.

Meer lezen?
Wat kost een kind?
Financiële zelfstandigheid: leren sparen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen