Bij opvoeden hoort ook financiële opvoeding. Dat vinden niet alle ouders even gemakkelijk. Daarom willen wij jou samen met de experts van ABN AMRO een handje helpen. In deze reeks nemen we je mee in de weg van financiële zelfstandigheid en bieden we je tips & tricks om zelf met jouw kinderen hiermee aan de slag te gaan. Deze week: jouw kind leren sparen.
Als je klein bent is ‘straks’ een lastig concept. Waarom mag ik niet nú een koekje? Of nú op de iPad? Sparen past goed in dat rijtje. Niet nú in de speelgoedwinkel iets mogen kopen, maar eerst moeten sparen voordat je het kunt kopen. Kinderen hebben – hoe klein ze ook zijn – vaak genoeg te wensen. Dat is mooi, want daarmee kun je ze het concept van sparen leren. Voor hun financiële opvoeding is het waardevol dat kinderen oefenen met sparen voor dingen die ze niet direct kunnen kopen.
Eigen spaarpot
Een eigen spaarpot is een goede start. Eentje waar je wel makkelijk geld in kunt doen – en misschien in kunt zien zitten – maar waar het niet zomaar uit gehaald kan worden. Als je kind al zakgeld krijgt, kun je afspreken dat een deel daarvan in de spaarpot gaat. Maar ook als opa of oma een keer wat toestoppen kun je jouw kind stimuleren om dat te sparen.
Vindt jouw kind sparen nog lastig? Maak dan het spaardoel tastbaar. Knip een plaatje van het speelgoed dat ze graag willen hebben uit en plak dit op de spaarpot: hier spaar ik voor. Of hou samen op papier bij hoeveel geld er al is gespaard en vul iedere week bij hoe ver je nog van het spaardoel verwijderd bent.
Belang van leren sparen
Zodra kinderen ouder worden is het ook van belang om ze te leren dat je niet alleen spaart omdat je over een tijdje iets wilt kopen, maar ook omdat het je financiële zekerheid en rust biedt. Het is belangrijk dat kinderen beseffen dat het nodig is om geld achter de hand te hebben als dingen anders lopen dan verwacht of gepland. Voel daarin zelf aan wat voor jouw kind past en welke voorbeelden – bijvoorbeeld de wasmachine of de auto die plotseling stuk gaat – wilt gebruiken om dit duidelijk te maken.
Gimi-app
Hoewel een spaarpot zeker bij jonge kids vaak goed werkt omdat het tastbaar is, kun je op den duur ook kiezen voor een eigen rekening. Bij een Jongerengroeirekening van ABN AMRO krijg je premium toegang tot Gimi. In deze app kunnen kinderen zelf spaardoelen instellen en bijhouden of ze hier in de buurt komen. Het mooie aan de Gimi app is dat kinderen hun eigen gespaarde geld (saldo) kunnen inzien, maar niet kunnen uitgeven in de app
Gimi bevat ook lesjes en quizjes waarmee kinderen spelenderwijs de waarde van geld leren en ondertussen verschillende levels en badges kunnen behalen. Ook leuk: ouders kunnen in de app karweitjes klaarzetten waarmee kinderen bijvoorbeeld een extra zakcentje kunnen verdienen. Heitje voor karweitje anno 2024!
Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner ABN AMRO. Als je voor het eerst of opnieuw moeder wordt, komt er veel op je af. Veranderingen in inkomsten en uitgaven, maar ook financiële vragen of zorgen kunnen daar bij komen kijken. ABN AMRO wil jou als ouder in deze fase zo goed mogelijk helpen en samen met jou zorgen voor financiële zekerheid. Nu en in de toekomst.
Meer lezen?
Financiële opvoeding: de waarde van geld