Vliezen gebroken

1 op de 10 bevallingen begint met gebroken vliezen

Anders dan films je doen geloven, begint maar 1 op de 10 bevallingen met vliezen die breken. Hoe herken je gebroken vliezen? En betekent vliezen breken ook dat de bevalling begint?

Binnen 24 uur begint bij 70% van de zwangeren met gebroken vliezen de bevalling vanzelf, binnen 48 uur is dat 90% en binnen 72 uur is dit 95%.

Wat zijn de vliezen?

Tijdens je zwangerschap is je baby omhuld door vliezen. Deze houden het vruchtwater vast. De vliezen en het vruchtwater zorgen ervoor dat niets van buitenaf (zoals een infectie) bij je baby kan komen.

Zo herken je gebroken vliezen

Als je gaat bevallen, wil je baby door die vliezen heen naar buiten. Soms breken de vliezen vlak voor je bevalling. Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt.

Als je denkt dat je vliezen gebroken zijn, bel dan de verloskundige. Zij zal vragen of je kunt proberen het vruchtwater op te vangen (bijvoorbeeld in een bakje of maandverband) om de kleur te bekijken.

Vaak is het vruchtwater helder. Er kunnen witte vlokjes in zitten of een klein beetje bloed, dat is normaal. Als het vruchtwater groen of bruin is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Neem in dat geval direct contact op met je verloskundige of het ziekenhuis.

Verschil tussen gebroken vliezen en afscheiding of urine

Vruchtwater kan in een grote plens vocht vrijkomen of in kleine stroompjes. Soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater meestal blijft door druppelen. Je blijft bij gebroken vliezen vaak een hele tijd een beetje vocht verliezen.

gebroken vliezen

Gebroken vliezen maar nog geen weeën

Als de vliezen breken, maakt je lichaam hormonen aan waardoor meestal de weeën beginnen. Meestal krijg je binnen 24 uur na het breken van de vliezen spontaan weeën. Dat gebeurt in 75% van de gevallen.

Soms duurt het langer dan 24 uur voordat de bevalling begint. Als je na 24 uur nog geen weeën hebt gekregen wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog. Meestal wordt maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen. Dit is omdat de bevalling over het algemeen beter verloopt als de weeën natuurlijk op gang komen. Gebeurt dat niet, dan kan samen met jullie besluiten of en wanneer de bevalling wordt ingeleid.

Hoe lang mag je met gebroken vliezen afwachten?

Als je meer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, wordt je meestal overgedragen naar het ziekenhuis. Daar kom je iedere dag op controle om te kijken of het nog steeds goed gaat met jou en je baby. Meestal wordt dan een hartfilmpje van de baby gemaakt en wordt jouw temperatuur en hartslag gecontroleerd.

Oorzaak van gebroken vliezen

De reden dat de vliezen breken tussen 37 en 42 weken zwangerschap is nog niet bekend. In Nederland heeft 4 tot 10% van de zwangeren met een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken voortijdig gebroken vliezen.

Kan ik nog in bad bevallen met gebroken vliezen?

Het advies is om niet in bad te gaan als er nog geen weeën zijn. Gebruik ook geen tampons. Als je vliezen zijn gebroken en je wel krachtige, regelmatige weeën hebt, dan kun je wel in een bevalbad de weeën opvangen.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲