Persen tijdens de bevalling
Home » Bevallen » Fasen van bevalling » Persen tijdens de bevalling
Als je genoeg ontsluiting hebt om je kindje geboren te laten worden, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. De verloskundige zal meestal eerst een inwendig onderzoek doen om zeker te weten of je volledige ontsluiting hebt. Op het hoogtepunt van de wee voel je dan een sterke drang om te drukken. Hoe gaat dat persen in z’n werk? En wat is beter: persen op instructie of op gevoel?
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Fases van de bevalling
Zoals je wellicht weet bestaat een bevalling uit meerdere fases. Je bevalling begint met de voorbereidingsfase, de latente fase en daarna de actieve fase. Die drie stappen worden de ontsluitingsfase genoemd. Daarna volgen de uitdrijvingsfase en de nageboorte. Tijdens de uitdrijvingsfase vindt het persen plaats.
In veel boeken of tijdens een bevalcursus wordt het principe van persen uitgelegd. Ook begeleidt jouw verloskundige je tijdens de bevalling met de persfase.
Persen op instructie
Bij het zogeheten persen op instructie – ook wel de Valsalva techniek genoemd – wordt de adem ingehouden en daarna zo hard mogelijk geperst gedurende tien second. Daarna blaas je uit en herhaal je dit opnieuw, het liefst drie keer achter elkaar.
Persen op gevoel
Naast persen op instructie heb je ook persen op gevoel. Daarbij start je zelf met persen zodra de persdrang voelt. Volgens De Kritische Verloskundige zijn er meer voordelen te noemen voor persen op gevoel. Uit recent onderzoek blijkt dat er een betere uitkomst is voor de baby bij spontaan persen en dat de moeder minder vermoeid is na de bevalling bij persen op gevoel. Daarnaast zouden moeders meer tevreden zijn over het persen als ze zelf kunnen bepalen hoe ze dit doet. Nadelen van persen op instructie is dat er vaak te hard wordt geperst, waardoor er bloedvaatjes in het gezicht of in de ogen springen.
Hoe kijkt doula Sanne naar persen tijdens de bevalling?
Wachten op goede persdrang
‘Ik geloof dat het goed werkt om na volledige ontsluiting te wachten op echt goede reflectoire persdrang. Dan is de persdrang zo hevig dat je niets anders kan doen dan er aan toegeven. Doe dat dan ook, maar zet je adem niet vast. Probeer bij het persen heel erg je gevoel te volgen: zowel in de houding die je aanneemt – wissel regelmatig van houdingen – als hoe vaak en hoe krachtig je perst.’
Benut de oerkracht in je lijf
‘Iets wat ik vaak zeg tegen een persende vrouw is dat ze de oerkracht van haar lijf mag benutten – hierin mee mag gaan – en de druk echt naar beneden mag zetten, om te voorkomen dat ze haar hoofd ‘opblaast’. In het voortraject bespreek en oefen ik ook verschillende perstechnieken met de aanstaande ouders. Zodat als ze het kindje naar buiten willen zuchten en dit in de praktijk niet gaat, ze ook weten dat er alternatieven zijn. En dan zit er ook nog iets tussen het naar buiten zuchten en het klassieke persen en dat is de ‘naar beneden ademhaling’. Daar geloof ik persoonlijk wel in als goede optie.’
Meekijken via de spiegel
‘Als het hoofdje wat dieper komt, kan het jou als vrouw veel moed geven om een stukje van het hoofd te kunnen voelen of te zien met een spiegel. Zo voel je ook goed hoe je dit laatste stukje het beste kunt persen.’
Verder lezen:
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲