07/02/2022

Een blaasontsteking tijdens of na de zwangerschap: wanneer trek je aan de bel?

Een blaasontsteking kan zowel tijdens je zwangerschap of na je bevalling voorkomen. Het is in beide gevallen een veelvoorkomende kwaal die voor pijn en ongemak kan zorgen. Maar hoe herken je een blaasontsteking? En belangrijker: wanneer trek je aan de bel? We vertellen het in dit artikel.

Het is altijd raadzaam contact op te nemen met je verloskundige of huisarts bij vermoeden van een blaasontsteking.

Blaasontsteking tijdens of na zwangerschap

In de zwangerschap kan een blaasontsteking aanwezig zijn terwijl er geen pijn bij het plassen is maar bijvoorbeeld een wat zeurende onderbuikpijn. Neem bij onderstaande klachten daarom altijd contact op met de verloskundige of huisarts:

  • Vaker moeten plassen
  • Kleine beetjes plassen
  • Pijn of steken in de rug of onderbuik hebben
  • Urine heeft een andere geur dan normaal
  • Urine kan troebel zijn of er kan bloed in zitten
  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel

De oorzaak

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de blaas. Als je een katheter hebt gehad in het ziekenhuis, kan er een infectie (zijn) ontstaan in de blaas. Wanneer je de blaas niet helemaal leeg plast, is de kans op een blaasontsteking ook groter.

Advies

Adviezen zijn om goed te drinken, goed uit te plassen, je plas niet op te houden, de tijd nemen om te plassen. Ook cranberrysap of -pillen kunnen helpen, maar alleen om een blaasontsteking te voorkomen, niet wanneer er al sprake is van een blaasontsteking.

Laat je urine nakijken bij de huisarts. Een urineonderzoek op de huisartspraktijk is nodig om de blaasontsteking aan te tonen. De uitslag is meestal binnen een dag bekend. De huisarts kan je antibiotica voorschrijven indien dit nodig is.

Ervaar je (een van de) bovenstaande klachten en wordt je zieker of heb je koorts? Neem dan direct contact op met je huisarts of verloskundige.

Wil je meer weten over je lichaam tijdens en na je zwangerschap? Download dan onze app met meer dan 200 artikelen, een handige symptomenchecker en sport-en ontspanningsoefeningen. How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere, hectische en lifechanging periode nodig hebt. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.

Meer lezen?
Dit is de oorzaak van urineverlies na je zwangerschap en deze oefeningen kunnen helpen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief