Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Een blaasontsteking kan zowel tijdens je zwangerschap of na je bevalling voorkomen. Het is in beide gevallen een veelvoorkomende kwaal die voor pijn en ongemak kan zorgen. Maar hoe herken je een blaasontsteking? En wat kun je er aan doen?

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Het is altijd raadzaam contact op te nemen met je verloskundige of huisarts bij vermoeden van een blaasontsteking.

Blaasontsteking tijdens of na zwangerschap

In de zwangerschap kan een blaasontsteking aanwezig zijn terwijl er geen pijn bij het plassen is maar bijvoorbeeld een wat zeurende onderbuikpijn. Neem bij onderstaande klachten daarom altijd contact op met de verloskundige of huisarts:

  • Vaker moeten plassen
  • Kleine beetjes plassen
  • Pijn of steken in de rug of onderbuik hebben
  • Urine heeft een andere geur dan normaal
  • Urine kan troebel zijn of er kan bloed in zitten
  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel
blaasontsteking zwangerschap en na bevalling

De oorzaak van blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de blaas. Als je een katheter hebt gehad in het ziekenhuis, kan er een infectie (zijn) ontstaan in de blaas. Wanneer je de blaas niet helemaal leeg plast, is de kans op een blaasontsteking ook groter.

Advies bij blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Adviezen zijn om goed te drinken, goed uit te plassen, je plas niet op te houden, de tijd nemen om te plassen. Ook cranberrysap of -pillen kunnen helpen, maar alleen om een blaasontsteking te voorkomen, niet wanneer er al sprake is van een blaasontsteking.

Laat je urine nakijken bij de huisarts. Een urineonderzoek op de huisartspraktijk is nodig om de blaasontsteking aan te tonen. De uitslag is meestal binnen een dag bekend. De huisarts kan je antibiotica voorschrijven indien dit nodig is.

Ervaar je (een van de) bovenstaande klachten en wordt je zieker of heb je koorts? Neem dan direct contact op met je huisarts of verloskundige.