mama is ziek
02/03/2023

Blog: “Mama is ziek”

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het komt niet vaak voor, aangezien mijn jarenlange opgebouwde weerstand het niet toe laat, maar het was toch zo ver. Nadat mijn dochter een week geleden thuiskwam van de opvang en een behoorlijk virus had meegebracht, lag ik zelf gevloerd. Koorts, keelpijn, koud, warm en dan weer koud. Mama is ziek. Maar helaas: mijn dochter ook.

Nadat ik al enkele dagen een huilerige dreumes haar snottebellen weg had geveegd en lange avonden maakte om haar troostend in slaap te krijgen, waren de bacillen toch ook op mij overgesprongen. Maar allebei ziek en papa was al naar werk: wat nu? 

Tja. Dan zit er soms maar even een ding op: in de overlevingsmodus. Gordijnen dicht, kleedjes en kussen paraat, kopje thee met honing voor twee binnen handbereik. Dan gaan we even lekker slapen, bankhangen, en weer slapen. Dat klinkt overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Een dreumes die niet kan communiceren met de griep is namelijk even frustrerend voor hem/haar als het is voor mama. Terwijl ik gewoon een paracetamolletje neem en weet dat het vanzelf weer voorbij gaat, weet een kind dat niet. Dat is even doorbijten als je zelf ook niet helemaal fit ben. Huilen, woedeaanvallen, en dan proberen zelf niet je ongeduld of frustratie te tonen. Het valt allemaal even niet mee, mama zijn met de griep.

Moeilijke opgave

Mijn schuldgevoel tegenover mijn dochter is altijd groter als ik zelf ook niet lekker in mijn vel zit. Ik merk dat ik het moeilijker vind om me te beheersen of om lief en leuk te blijven doen tegenover haar. Toch denk ik wel dat dit een herkenbaar beeld is voor veel ouders: je wilt altijd het beste voor je kind, maar zolang je zelf niet honderd procent bent, is dat gewoon een ontzettend moeilijke opgave.

Nu kun je aan griep niet zoveel doen, maar ook op andere dagen is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. En vooral: lief voor jezelf blijven. Jij weet namelijk wel dat ziek zijn voorbij gaat en je kan focussen op het beter worden. En eerlijk gezegd; deze dagen uit het leven met een kind vergeet je sneller dan de leuke dagen. Maar leerzaam zijn ze wel.

Meer lezen?
Blog: “Het consultatiebureau laat me soms twijfelen of ik het wel goed doe als moeder”
“Waarom praten we zo weinig over een miskraam?”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief