borstvoeding Laura Hoekzema
18/10/2021

Boobtalk: Laura

In onze nieuwe serie Boobtalk delen we de verhalen van vrouwen en moeders over het geven van borstvoeding. Deze week: coach en moeder Laura Hoekzema.

Waarom wil(de) jij borstvoeding geven? 

“Het leek me zo natuurlijk en zo mooi voor de band met mijn dochter.”

Heb jij je voorbereid op het geven van borstvoeding? Zo ja, hoe?

“Ik ben naar een borstvoedingsles in het ziekenhuis geweest maar had jou niet het idee dat ik daar veel aan heb gehad. Misschien wel dat het niet altijd zomaar gaat terwijl ik dat daarvoor wel dacht. Dat was fijn om me alvast op te kunnen voorbereiden. Dat het misschien ook niet lukt.”

Hoe kijk jij terug op de eerste uren, dagen of weken borstvoeding geven? Een vliegende start of ging het met vallen en opstaan?

“Mijn dochter moest na een paar seconden op mijn borst te hebben gelegen mee worden genomen omdat de artsen haar leven moesten redden. Ze had meconium ingeademd en ingeslikt. Ze heeft 5 dagen op de IC gelegen met de verdenking hersenbeschadiging door zuurstoftekort. Ik ben meteen begonnen met kolven en elke druppel die ik eruit kreeg werd via de sonde aan mijn dochter gegeven. Ik stelde me voor dat ze na het hele circus misschien niet kon/wilde drinken maar de nacht dat ze van alle slangetjes af was (en er 0 hersenbeschadiging bleek!) en ik het samen met een verpleegkundige voor het eerst probeerde, hapte ze meteen als een piranha en liet ze niet meer los. Alsof ze nooit anders gedaan had. Zo mooi en vervullend!”

Wat vind jij het mooiste van borstvoeding geven?

“Het innige contact, de rust en het natuurlijke gevoel.”

Tegen welke uitdagingen ben jij aangelopen? 

“Soms had ik dikke knobbels in mijn borst en dan kostte het veel warme kruiken, de elektrische tandenborstel en mijn dochter om die er weer uit te krijgen. Zó pijnlijk! En daarnaast het kolven, vooral het schoonmaken van alle onderdelen. Wat een rotklus is dat!”

Welke tip of advies zou jij aan andere (aanstaande) moeders willen geven? 

“Dat het echt goed is of het nu lukt of niet. Dat je ook mag stoppen wanneer het jou teveel kost. En dat het na een heftige start/geboorte dus nog steeds prima kan.”

Zijn jouw borsten veranderd door de zwangerschap en / of borstvoeding geven? Op wat voor manier?

“De huid is ietsje slapper maar ik heb nog steeds dezelfde cupmaat en mijn tepels zijn nauwelijks groter geworden. Heel trots op mijn meisjes!”

Ben jij (nog steeds) happy met je borsten? Welk cijfer zou je ze geven?

“Ik denk dat ze van een 9 naar een 8 gegaan.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen