01/09/2020

Borstvoeding geven na een keizersnede

Een (on)geplande keizersnede hoeft niet in de weg te staan van het geven van borstvoeding. Als jouw kindje via een keizersnede, gepland of spoed, ter wereld is gekomen, dan sluit dat het geven van borstvoeding zeker niet uit. Hou wel rekening met het feit dat de melkproductie mogelijk meer tijd nodig zal hebben om op gang te komen.

Bij een (on)geplande keizersnede bepaalt je baby niet wanneer de geboorte start. Hierdoor reageren de hormonen in je lichaam ook net wat anders, wat impact kan hebben op je melkproductie. Na de geboorte zijn de reflexen van de baby heel sterk gericht om op zoek te gaan naar de borst om te kunnen drinken. Als het niet direct mogelijk is om huid-op-huid contact te hebben en jouw baby op zoek te laten gaan naar jouw borsten en tepels, kan dit invloed hebben op het op gang komen van je melkproductie.

“Het is normaal dat de melkproductie na een keizersnede rustiger op gang komt dan bij een vaginale bevalling. Het is goed om hier reeële verwachtingen van te hebben en je goed te laten begeleiden, bijvoorbeeld door een borstvoedingsconsulent of lactatiekundige. Het proces kan trager zijn, maar het voeden kan uiteindelijk net zo goed gaan als bij een vaginale bevalling”, zegt lactatiekundige Céline.

Informeer het ziekenhuispersoneel

Ons advies: breng het ziekenhuispersoneel zo snel mogelijk op de hoogte van je wens om borstvoeding te geven, bijvoorbeeld door dit aan te geven in je geboorteplan. Zo kan het ziekenhuispersoneel jou hopelijk optimaal ondersteunen. De verpleegkundige zal je helpen om je kindje zo snel mogelijk aan te leggen na de keizersnede en om een fijne houding erbij te vinden.

Na een keizersnede zul je een aantal dagen (variërend van 2 tot 6 gemiddeld) in het ziekenhuis blijven. Het is belangrijk dat het ziekenhuispersoneel op de hoogte is van jouw wens om borstvoeding te geven, zodat ze zoveel mogelijk rekening kunnen houden bij het geven van medicatie of pijnstilling en jou goede ondersteuning kunnen bieden. Door jou te helpen zoeken naar een houding waarin je wel prettig kunt voeden, bijvoorbeeld met je baby op een voedingskussen naast je, en te zorgen dat de baby regelmatig wordt aangelegd. De kraamzorg zal hier in de thuissituatie ook met mee kijken en je helpen. Ervaar je pijn bij het voeden of lukt het niet om jouw kindje goed aan te leggen, schakel dan op tijd een lactatiekundige in.

Een goede houding

Een keizersnede is een ingrijpende buikoperatie, waar je langer van zult moeten herstellen dan van een vaginale geboorte. Het vinden van een comfortabele aanleghouding kan dan best een uitdaging zijn. De meeste moeders hebben na een keizersnede hulp nodig om hun kindje aan te leggen in de eerste weken. Eenmaal thuis zal de kraamverzorgster je ondersteunen bij de borstvoeding. Ook je partner speelt een belangrijke rol zodra de kraamverzorgende weer vertrekt. Ervaar je pijn of lukt het niet om jouw baby goed aan te leggen, schakel dan een lactatiekundige in.

Jouw eigen reserves

Tenslotte is het na iedere bevalling belangrijk om genoeg en gezond te eten en drinken. Je lichaam heeft een enorme prestatie geleverd en is aan het herstellen, terwijl ondertussen de borstvoeding op gang moet komen. Je hebt dus eigenlijk dubbel zoveel kracht en energie nodig. Veel (nieuwe) moeders staan hier helemaal niet bij stil.

Let erop dat je voldoende en regelmatig eet en drinkt en waar mogelijk je rust pakt. Maak het jezelf gemakkelijk door een fles water en gezonde snacks naast je bed te zetten. Borstvoeding geven vraagt veel van je lijf, koester en verzorg je lichaam dus goed.

Meer lezen over het herstel na een keizersnede? 

Hoe ziet de kraamtijd na een keizersnede eruit?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen