Borstvoeding geven na een keizersnede

Een (ongeplande) keizersnede hoeft niet in de weg te staan van het geven van borstvoeding. Omdat een keizersnede niet optimaal is om de melkproductie op gang te helpen en de natuurlijke zuigreflex van de baby optimaal te benutten, kan het handig zijn om met het ziekenhuispersoneel en kraamzorg te overleggen om de kans van slagen te vergroten.

Laten we beginnen met de keerzijde van het verhaal, de factoren die er – dankzij een keizersnede – voor kunnen zorgen dat borstvoeding moeilijker op gang komt.

  • Je mist in de meeste gevallen het eerste huid-op-huid contact met jouw baby. De eerste twee uren na de geboorte zijn je reflexen van je baby het sterkst. Jouw kindje leert dan makkelijker hoe hij of zij aan moet happen en dit contact zorgt er ook weer voor dat de borstvoeding goed op gang komt. Helaas komt het voor dat je je baby niet meteen bij je kunt krijgen omdat er bij jou of jullie een ingreep of controle moet gebeuren bij een (spoed)keizersnede.
  • Moeite met aanleggen: doordat je niet rechtop kan zitten en het vaak pijn doet om je baby op de buik te leggen, kan het lastig zijn om een fijne houding te vinden om borstvoeding in te geven.
  • Moeite met voeden op verzoek: door te voeden op verzoek – zodra de baby wil – komt je melkproductie goed op gang. Doordat je beperkt bent in je bewegingsvrijheid kun je zelf minder snel of vaak de baby oppakken.

 

“Het is normaal dat de melkproductie na een keizersnede rustiger op gang komt dan bij een vaginale bevalling. Het is goed om hier reeële verwachtingen van te hebben en je goed te laten begeleiden, bijvoorbeeld door een borstvoedingsconsulent of lactatiekundige. Het proces kan trager zijn, maar het voeden kan uiteindelijk net zo goed gaan als bij een vaginale bevalling”, zegt lactatiekundige Céline.

Na een keizersnede zul je een aantal dagen (variërend van 2 tot 6 gemiddeld) in het ziekenhuis blijven. Het is belangrijk dat het ziekenhuispersoneel op de hoogte is van jouw wens om borstvoeding te geven, zodat ze zoveel mogelijk rekening kunnen houden bij het geven van medicatie of pijnstilling en jou goede ondersteuning kunnen bieden. Door jou te helpen zoeken naar een houding waarin je wel prettig kunt voeden, bijvoorbeeld met je baby op een voedingskussen naast je, en te zorgen dat de baby regelmatig wordt aangelegd. De kraamzorg zal hier in de thuissituatie ook met mee kijken en je helpen. Ervaar je pijn bij het voeden of lukt het niet om jouw kindje goed aan te leggen, schakel dan op tijd een lactatiekundige in.

Tenslotte is het na iedere bevalling belangrijk om genoeg en gezond te eten en drinken. Je lichaam heeft een enorme prestatie geleverd en is aan het herstellen, terwijl ondertussen de borstvoeding op gang moet komen. Je hebt dus eigenlijk dubbel zoveel kracht en energie nodig. Veel (nieuwe) moeders staan hier helemaal niet bij stil.

Meer lezen over het herstel na een keizersnede? 

Hoe ziet de kraamtijd na een keizersnede eruit?