Mocht jij al borstvoeding hebben gegeven, dat weet je: ondersteuning en hulp kan hét verschil maken bij borstvoeding geven. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vaders en partners een cruciale rol hebben om borstvoeding tot een succes maken in de eerste weken.
Bij de vaders die na de geboorte van hun kind minstens twee weken verlof opnamen bleek dat de partners 31% meer kans hadden om na acht weken nog steeds borstvoeding te geven. Dat is een enorme impact, voor de moeder én natuurlijk voor de baby die moedermelk krijgt.
Langer thuis, meer ondersteuning
Baby’s krijgen vaker borstvoeding als de partner van moeder langer verlof neemt en minder uren werkt, bleek ook eerder uit een onderzoek naar borstvoeding in Nederland.
Als partner help je door aanvullend geboorteverlof mee met het verzorgen van de baby en zorgen dat de moeder voldoende rust, eten en drinken krijgt. Dat maakt een enorm verschil. 71% van de Nederlandse vrouwen stopt helaas vaak eerder dan ze zelf wil met borstvoeding geven. Een van de redenen is dat de borstvoeding veel van ze vraagt en ze te weinig support krijgen.
Langer verlof vader maakt het verschil
Uit het Amerikaanse onderzoek bleek dat bij gezinnen die met borstvoeding starten, de kans dat de moeder het langer volhoudt 25 % hoger ligt als de vader meer verlof opnemen. Een partner die thuis is en betere verdeling van zorg voor de baby en eventuele oudere kids, draagt positief bij aan borstvoeding.
Alles over borstvoeding geven: van succesvol starten tot tips van lactatiekundigen
‘Niemand praat over de vader’
Volgens onderzoeker dr. John Parker van Northwestern University wordt er in medische opleidingen nauwelijks over de rol van de vader of partner gesproken. ‘Terwijl ons onderzoek aantoont dat vaders een sleutelrol spelen bij succesvolle borstvoeding. Vaderschapsverlof of partnerverlof zorgt ervoor dat zij ondersteuning kunnen bieden wanneer het er het meest toe doet.’
Naast onderzoeker is John ook vader van drie kinderen. Zijn eigen ervaring was de aanleiding voor dit onderzoek. ‘Nadat ik van een kinderarts tips kreeg over hoe ik mijn vrouw kon ondersteunen bij het geven van borstvoeding, voelde ik me daardoor onderdeel van het team. Je doet het samen. Nu doe ik hetzelfde voor de vaders met wie ik werk.’
Bron: Northwestern.edu (foto’s: Northwestern University)