Flesvoeding bewaren
24/05/2022

Lactatiekundige Céline geeft antwoord op de vier meestgestelde vragen over het maken en bewaren van kunstvoeding

Het maken en bewaren van kunstvoeding roept bij veel ouders de nodige vragen op. Want hoe lang moet je het bewaren? Mag je het opnieuw opwarmen? En mag je twee restjes bij elkaar doen? Het zijn vragen waar lactatiekundige Céline Moly het antwoord op weet en dus beantwoordt ze in dit artikel de vier meestgestelde vragen over het maken en bewaren van kunstvoeding.

Hoe lang mag je kunstvoeding bewaren?

In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling. Bewaar je de voeding toch langer dan de algemene vuistregel? Dan bestaat er de kans dat bacteriën zich in rap tempo vermenigvuldigen in de voeding waardoor je baby ziek kan worden. Tip: bewaar je flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het beste gekoeld.

Mag je twee restjes kunstvoeding bij elkaar doen en de melk opnieuw opwarmen?

Het antwoord op deze vraag is simpel en luidt als volgt: nee, je mag twee restjes kunstvoeding niet bij elkaar doen. Ook mag je restjes kunstvoeding nooit opnieuw opwarmen, omdat ook dan de kans groot is dat bacteriën zich in een snel tempo vermenigvuldigen. Gooi restjes kunstvoeding dan ook altijd weg.

Kan je kunstvoeding van tevoren bereiden als je een dagje weggaat?

Aangezien je kunstvoeding maar één uur buiten de koelkast kan bewaren, wordt het aangeraden om het niet van tevoren te bereiden als je op stap gaat. Het beste is om melkpoeder en warm water los van elkaar mee te nemen.

Er zijn speciale bakjes en melkpoeder-torens waar je de gepaste hoeveelheid poeder in kan doen. Dat is niet alleen makkelijk, maar ook hygiënisch. Het water kan je in een thermofles meenemen zodat het op temperatuur blijft. Uiteraard kun je ook op de plek van bestemming vragen om wat warm water voor het bereiden van de fles.

Mag je water uit de kraan gebruiken om kunstvoeding aan te maken?

De leidingen in Nederland zijn van prima kwaliteit en dus kun je over het algemeen kunstvoeding prima aanmaken met water uit de kraan. Gebruik wel altijd koud water en geen warm water. Door verbrandingsprocessen die plaatsvinden wanneer je warm water uit de kraan haalt, kunnen metalen vrijkomen.

Woon je in een huis met loden waterleidingen? Dan wordt aangeraden om mineraalwater uit een fles, zonder koolzuur, te gebruiken. Dat water kun je geopend maximaal 24 uur gebruiken. Is het pak al langer dan 24 uur open? Kook het dan tenminste één minuut.

Ben jij in verwachting en wil jij straks kunstvoeding gaan geven? Of geef je nu borstvoeding en ga je overstappen op flesvoeding? Wij ontwikkelden de complete cursus kunstvoeding. Deze online cursus kunstvoeding is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het geven van kunstvoeding. Hoe bouw je de voedingen op en weet je of je baby voldoende gedronken heeft? Hoe herken je de hongersignalen van je baby eerder en hoe zit met krampjes of reflux?

Meer lezen?
Blog: ik koos ervoor om flesvoeding te geven. Zo erg is dat toch niet?
Lactatiekundige Céline legt uit: zo laat je je baby goed boeren na een voeding

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen