melkproductie borstvoeding
15/05/2024

71% van de vrouwen stopt eerder met borstvoeding geven dan gehoopt

Borstvoeding geven is prachtig én het vraagt veel van je. Dat borstvoeding geven hard werken is, daar lees je op How About Mom veel over. Het Voedingscentrum deed onderzoek naar baby’s en borstvoeding. Uit dit onderzoek blijkt dat 71% van de vrouwen eerder moest stoppen met borstvoeding geven, terwijl ze liever langer hadden willen voeden. Een groot deel van deze ouders gaf aan zich daar teleurgesteld over te voelen.

borstvoeding of flesvoeding

Ben jij van plan borstvoeding te geven of loop je tegen vragen aan? Onze online borstvoedingscursus geeft jou de beste voorbereiding. Met de code ‘borstvoeding’ krijg je nu 10% korting!

Hoe gaat het met moeders die borstvoeding in Nederland? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid deed in opdracht van het Voedingscentrum eind 2023 een groot onderzoek waarbij 3871 ouders een vragenlijst invulden. Dit zijn de belangrijkste conclusies.

Zo lang geven moeders borstvoeding

53% van de baby’s krijgt uitsluitend borstvoeding vanaf de geboorte. Van de moeders die starten met borstvoeding geeft nog:

  • 45% na 1 maand borstvoeding
  • 42% na 3 maanden borstvoeding
  • 31% na 6 maanden borstvoeding

23% van de baby’s krijgt een combinatie van borst- en flesvoeding vanaf de geboorte. Hiervan geeft nog:

  • 16% na 1 maand borstvoeding en flesvoeding
  • 13% na 3 maanden borstvoeding en flesvoeding
  • 14% na 6 maanden borstvoeding en flesvoeding

Moeders geven minder vaak volledig borstvoeding

Borstvoeding of moedermelk is de beste voeding voor de baby en is daarnaast goed voor de gezondheid van de moeder. Baby’s hebben er het meeste baat bij als ze tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen. Dat ‘borstvoeding gezonder is’ is de belangrijkste reden voor moeders om borstvoeding te geven, gevolgd door het contact tussen moeder en baby tijdens het voeden.

Moeders kiezen tegenwoordig vaker voor een combinatie van borst- en flesvoeding, vanaf de geboorte. Er is een flinke toename te zien van het aantal vrouwen dat (tijdelijk) fles- en borstvoeding combineert. Dat was in een eerdere meting in 2015 nog 7 % en is nu 23 %.

Daling van borstvoeding geven, wel langer voeden

In 2023 gaf 53% van de moeders hun baby uitsluitend borstvoeding. Dit is een stuk lager dan eerdere onderzoeken in 2001, 2015 en 2018. Toen gaf 69% tot 81% van de moeders hun kind volledig borstvoeding.

Opvallend is wel dat vrouwen die borstvoeding geven dat langer lijken te doen. Het percentage vrouwen die na 6 maanden nog uitsluitend borstvoeding geeft ligt met 31 % een stuk hoger dan bij de voorgaande peilingen, waar het rond de 20 % schommelde.

Redenen om te stoppen met borstvoeding

De meeste vrouwen die eerder stopten met borstvoeding dan ze van plan waren, zeggen hier teleurgesteld over te zijn. De hoeveelheid melk speelt een grote rol bij het stoppen met borstvoeding geven: de baby kreeg volgens de moeders die deelnamen aan het onderzoek onvoldoende melk binnen of de moeders waren daar onzeker over.

Andere stopredenen waren dat het de baby niet lukte om te drinken of dat het voeden pijnlijk was. Ook in de maanden die daarop volgen zeggen vrouwen dat de hoeveelheid melk en melkproductie een reden waren om te stoppen.

melkproductie borstvoeding geven

Betere zorg en begeleiding bij borstvoeding

Borstvoeding geven kan uitdagend zijn. Zeker in het begin of bij een eerste kindje is het vaak zoeken voor moeder en baby. Goede voorlichting en begeleiding door verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau kan helpen.

Het Voedingscentrum roept om op borstvoedingszorg voor iedereen toegankelijk te maken, door de hulp van een lactatiekundige (borstvoedingsexpert) uit het basispakket van de zorgverzekering te vergoeden. Lees hier het onderzoek van het Voedingscentrum naar borstvoeding geven.

Borstvoeding of flesvoeding, of combinatie

How About Mom maakte een borstvoedingscursus waarbij lactatiekundige Céline je de beste voorbereiding geeft op het geven van borstvoeding. Vera zegt in haar review: ‘Ik weet nu veel meer dan bij de eerste keer borstvoeding geven (zonder cursus), en ik heb ook vertrouwen in het geven van borstvoeding bij mijn tweede kindje.’

Ben jij er al over uit of je straks borstvoeding of flesvoeding wil geven? Of wil je borstvoeding en kunstvoeding misschien gaan combineren? Lactatiekundige Céline vertelt jou in deze cursus alles wat je moet weten over het geven van borstvoeding én flesvoeding aan je baby. Zo ben je voorbereid op alles.

Omdat wij je willen helpen bij je baby voeding geven, krijg je nu 10% korting op beide cursussen! Vul de code ‘borstvoeding’ in bij de checkout en je ontvangt 10% korting op zowel de borstvoedingscursus als borstvoeding + flesvoeding.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen