Hup, even een doekje over die handjes! Denk jij dat je kind altijd brandschone handen moet hebben? Juist niet! Kinderen die blootgesteld zijn bacteriën en schimmels doordat ze in de natuur spelen, hebben minder vaak last van astma en allergieën. Met de handen wroeten in de aarde is juist heel gezond.
Recent nieuws uit Finland laat zien dat spelen in de natuur niet alleen leuk is, maar ook gezondheidsvoordelen heeft. Sinds 2008 is het in Finland landelijk beleid om kinderen meer buiten te laten spelen. Dat leidde tot een aanzienlijke daling van astma- en allergiegevallen.
Meer lezen: Het geheim van het kinderdagverblijf
Meer buitenspelen, minder astma
Bij het begin van het programma had 20 procent van de astmapatiënten een ernstige, niet goed te beheersen vorm van astma. Dat was in 2016 nog maar 2,5 procent. Ook daalde het aantal bezoeken aan de eerste hulp van kinderen met astma met 62 procent.
Waarom is buitenspelen zo belangrijk?
Door buiten te spelen, komen kinderen in contact met bacteriën en schimmels. Hoewel je misschien denkt dit ziekteverwekkers zijn, trainen deze micro-organismen juist het immuunsysteem van een kind, waardoor het beter reageert op lichaamsvreemde stoffen.
‘Als een kind aan het spelen en wroeten is in het bos of een stukje aarde komt het op natuurlijke wijze in aanraking met miljoenen micro-organismen als schimmels en bacteriën die daar leven’, zegt Hermelijn Smits, hoogleraar Immunologie aan het Leiden UMC tegen NOS: ‘Deze blootstelling aan een grote biodiversiteit aan micro-organismen leert het afweersysteem dat er heel veel lichaamsvreemde stoffen zijn, maar dat ze niet per se gevaarlijk zijn.’
Immuunsysteem trainen
Wetenschappers denken dat weerbaarheid van het immuunsysteem van een mens vooral in de eerste duizend dagen wordt opgebouwd. Genoeg reden dus om je kind lekker in de zandbak of bos te laten kruipen en hap zand te laten nemen.
Wat kunnen je zelf doen als ouder?
Stimuleer buitenspelen
Moedig je kinderen aan om regelmatig buiten te spelen, of het nu in de tuin, het park of het bos is. Voor kinderen is veel buiten zijn en in contact komen met modder en aarde, water en groen dus juist heel gezond is. Ook als het in een stadspark om de hoek is!
Meer groen
Overweeg om tegels in de tuin te vervangen door gras of zand, zodat kinderen in de aarde kunnen wroeten. Ook zijn er vaak tegelwip-initiatieven in steden of dorpen. En schoolpleinen kunnen vaak subsidie krijgen voor een groen en duurzaam schoolplein.
Laat je kind lekker vies worden!
Wees wat minder beschermend. Laat je kind vies worden en de natuur ontdekken want dit draagt bij aan een sterker immuunsysteem.