Bijgewerkt op 8 juni
Alle ziekenhuizen in Nederland zijn gericht op de toestroom van patiënten met het coronavirus. Wat betekent dat voor jou, als je wil bevallen in het ziekenhuis of een geboortecentrum? How about mom geeft antwoord op de vragen die zwangere vrouwen hebben.
Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Nee. Het RIVM zegt hierover: “We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.”
Vergeet niet: als je klachten hebt als zwangere (een hoge bloeddruk, bloedverlies, je kindje minder of niet voelen) of als kraamvrouw (koorts, buikpijn), bel dan direct jouw zorgverlener. Bijvoorbeeld de verloskundige of het team in het ziekenhuis. Stel dit niet uit. Acute of spoedzorg voor jou of de baby gaat altijd door, ook in corona tijden.
Kan ik in het ziekenhuis bevallen met medische indicatie?
Heb jij een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen? Geen zorgen: de acute zorg in het ziekenhuis gaat altijd door, ongeacht het coronavirus. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, een eerdere bevalling via een keizersnede, een tweeling of een hoge bloeddruk. Als tijdens je zwangerschap duidelijk is dat er een medische indicatie is, kom je onder controle in het ziekenhuis. Je gaat bevallen in het ziekenhuis en wordt dan tijdens je bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.
Kan ik in het ziekenhuis of geboortecentrum bevallen zonder medische indicatie?
Heb je geen medische indicatie, maar wil je wel graag in het ziekenhuis bevallen, dan kan dit bij de meeste ziekenhuizen in Nederland gewoon. Het is wel belangrijk om je wensen met je verloskundige te bespreken, zodat zij jou kan informeren over de situatie in het ziekenhuis of geboortecentrum in jouw regio. In het ziekenhuis worden alle nodige maatregelen getroffen om jou veilig te laten bevallen, dus je hoeft je hier geen zorgen over te maken.
Mag mijn partner mee naar het ziekenhuis?
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het noodzakelijk om de contacten en aanrakingen te beperken. Ook voor zwangere vrouwen die gaan bevallen. Daarom hebben veel ziekenhuizen op dit moment de regel dat er twee mensen bij de bevalling mogen zijn. Dus naast jouw partner bijvoorbeeld een ander familielid of doula. Het kan per ziekenhuis verschillen wat het beleid is, dus het advies is om altijd met je eigen ziekenhuis, geboortecentrum of verloskundige contact op te nemen.
Wel geldt in veel ziekenhuizen de regel: de persoon die bij jouw bevalling is, mag niet verkouden zijn of hoesten. Hoe ingrijpend dit advies ook is, ziekenhuizen willen en moeten er alles aan doen om de risico’s op besmetting te voorkomen. Ziekenhuis kunnen aangeven dat een partner – als die verkouden is of hoest – niet bij de (poli)klinische bevalling mag zijn. Dit wordt per geval bekeken, omdat het natuurlijk niet niks is om mensen uit te sluiten van zo’n belangrijke gebeurtenis in jullie leven. Het is heel begrijpelijk dat dit beleid van de ziekenhuizen tot zorgen en angst bij zwangere vrouwen kan leiden. Hoe je om kunt gaan met die gevoelens, lees je hier. Omdat de richtlijnen van ziekenhuizen verschillen, is het ook hierbij belangrijk om je te laten informeren over de regels in het ziekenhuis waar jij wilt gaan bevallen.
Mag ik kraamvisite ontvangen in het ziekenhuis of geboortecentrum?
Kraamvisite is na de bevalling niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, maak dan afspraken met de kraamverzorgster. Als de kraamverzorgende er is, mag er geen bezoek komen. Zorg verder dat er niet meer dan drie mensen tegelijk op bezoek komen, hou voldoende afstand en spreek met je bezoek af dat ze alleen komen indien zij geen ziekteverschijnselen hebben. Bedenk van te voren samen met jou partner wat jullie wensen en verwachtingen zijn met betrekking tot bezoek, aanraken etc.
Komen er nu meer thuisbevallingen?
In Nederland bevalt het grootste deel van de vrouwen in het ziekenhuis. Zo’n 85% van de Nederlandse vrouwen kiest een bevalling in het ziekenhuis. In 2018 beviel 12,9% van de Nederlandse vrouwen thuis. Hoewel we de cijfers nu nog niet weten, zal de coronacrisis het aantal thuisbevallingen vermoedelijk laten stijgen. In een interview met RTL meldt Hennie Zoontjes van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) dat er nog geen cijfers bekend zijn, maar dat steeds meer vrouwen een thuisbevalling overwegen vanwege het coronavirus.
Kan ik besmet raken als ik naar het ziekenhuis ga?
Veel vrouwen zijn angstiger geworden voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Want als je naar het ziekenhuis gaat, heb je immers kans om blootgesteld te worden aan het coronavirus. De zorgverleners in het ziekenhuis nemen alle hygiëne maatregelen in acht en zullen er alles aan doen om de kans op besmetting te voorkomen. Patiënten die zijn besmet met COVID-19 worden verpleegd op een speciale afdeling, in isolatie. Zorgverleners dragen speciale kleding, handschoenen, een spatbril en een mondkapje. De zorgverleners op deze afdeling zijn niet de zorgverleners die op de beval- en kraamafdelingen werken.
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie zijn alle hygiënische maatregelen in het ziekenhuis erop gericht om besmetting binnen het ziekenhuis te voorkomen. “Personeel op verloskunde- en kinderafdelingen met luchtwegklachten wordt getest en bij koorts blijven de medewerkers uiteraard thuis.”
Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?
Neem de hygiënische maatregelen serieus, zeker als je in het ziekenhuis bent: was regelmatig je handen, of wrijf ze in met handalcohol. Hoest of nies in je elleboog. Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg. Probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten (ogen, mond, neus). En houd 1,5 meter afstand, ook binnen in een ruimte, en schud geen handen.
Volgens het RIVM lopen zwangere vrouwen geen extra risico, en is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met het virus.
Wat zijn de risico’s voor kinderen?
Het RIVM zegt hierover: “Voor zover wij weten zijn er geen kinderen overleden aan een coronavirusinfectie. Bij kinderen met een longaandoening kan het ziektebeeld ernstiger verlopen. Zoals voor alle mensen met andere gezondheidsproblemen geldt: houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.”
Waar vind ik betrouwbare informatie?
Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de website en social media van jouw verloskunde praktijk en het ziekenhuis in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Ook kun je jouw verloskundige altijd bellen voor advies of informatie.
De geboortezorg kan in Nederland per regio verschillend zijn: de ziekenhuizen, kraamzorgorganisaties en verloskundigenpraktijken maken met elkaar afspraken over de zorg voor zwangeren en pas bevallen vrouwen. Vraag daarom na bij jouw verloskundigepraktijk wat hun advies is, en bekijk de website van bijvoorbeeld het ziekenhuis in je regio. Ook op de website van het RIVM vind je iedere dag de meest actuele informatie.
Weet dat je met persoonlijke vragen of twijfels altijd terecht kunt bij de verloskundige, zowel tijdens je zwangerschap als in de +/- zes weken daarna. Hierna is de huisarts je aanspreekpunt voor jouw gezondheid. Probeer goed voor jezelf en jouw geliefden te zorgen door je aan de (hygiëne)maatregelen te houden en je weerstand goed op peil te houden. Hang in there mama, het komt goed!