kraamverzorgende Jackie
17/06/2023

Dagboek van kraamverzorgende Jackie: ‘Wat ik soms in huizen aantref…’

Jackie van Pul is kraamverzorgende. Op How About Mom deelt ze fragmenten uit haar dagboek over haar dagelijkse werk bij nieuwe gezinnen. ‘Op verzoek van de kraamvrouw trek ik haar nachtkastje open. Een heel arsenaal aan speeltjes komt tevoorschijn.’

Ieder huisje heeft zijn kruisje en in elk huis is er wel een rommel hok of een kast die eigenlijk beter niet open kan. Soms trek ik weleens een deur open omdat ik lekker aan het stofzuigen ben en ook die ruimte even mee wil nemen. Achter zo’n deur kun je van alles aantreffen. Een immense game room, een enorme berg rotzooi of een katten kamer waar twee katten je met verschrikte ogen aankijken. Het is altijd een groot avontuur waar je komt en wat je vindt.

Laat ik voorop stellen dat wij als ‘gast’ in een huis komen en onze neuzen niet overal expres insteken. Iedereen heeft recht op privacy en waar geen toestemming voor gegeven wordt of waar jij niks te zoeken hebt voor de baby of kraamvrouw, daar kom je simpelweg niet. Maar soms stuit je gewoon op iets…

Een lade vol speeltjes

Zo trok ik ooit eens op verzoek van de kraamvrouw haar nachtkastje open op zoek naar een paracetamol. Een heel arsenaal aan speeltjes kwam tevoorschijn. Ik schrok, maar herpakte mezelf. Ik zag gelukkig de paracetamol snel liggen en hoefde niet met mijn handen tussen de attributen te graaien. ‘Oh haha, dat zal jij vast vaker tegenkomen’, lachte de kraamvrouw. Ik lachte terug. ‘Jaa, zeker! Je moest eens weten’

Ik weet dat heel veel vrouwen dit hebben, we leven niet meer in de Middeleeuwen. Het echt aantreffen gebeurt me niet vaak. Ik wilde haar destijds geen rot gevoel geven. Ik adviseerde om de speeltjes niet te gebruiken tot het bloedverlies gestopt is vanwege infectiegevaar en sloot af met een knipoog.

Bebloede papiertjes in bed

Sommige dames waar ik thuis kom voor de kraamzorg vinden het prima om gebruikte, bebloede papiertjes in bed te laten liggen zodat ik het kan opruimen. Een aangename verrassing tijdens het bed verschonen. Of opgefrommelde papiertjes waarbij ik me afvraag wíe ze gebruikt heeft en wat erin zit…

De badkamer is ook zo’n plek. Hier vind je van alles! Misschien zelfs wel het meest. Een vol pedaalemmertje waar de gebruikte wattenstaafjes uit steken. De teennagels die ooit eens geknipt zijn. Meneer óf mevrouw die het schaamhaar nog even vlug verwijderd heeft of verpakkingen van tampons waarvan je je afvraagt of mevrouw deze tot de bevalling nog gebruikt heeft of dat ze er al een tijdje liggen. Ja, het is soms een feest, maar wel eentje waar ik niet mijn feestmuts voor opzet, maar mijn handschoenen voor aan doe.’

Meer lezen?
Dagboek van kraamverzorgende Jackie: ‘Jij bent toch de hulp?’
Dagboek van kraamverzorgende Jackie: “‘Help haar, ze doet niets meer’, gilt de moeder”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen