baby in zon
30/06/2024

Baby en zon: hoe bescherm je je baby?

De zomer is in aantocht en dat betekent dat we weer veel meer buiten zijn. Ook in de zon. Je baby’s huid is nog heel kwetsbaar en moet beschermd worden. In dit artikel leggen we je uit waarom je baby in de zon geen goed idee is en hoe je jouw baby kunt beschermen tegen de zon.

Als het zomer is en de zon schijnt, is het begrijpelijk dat moeders zich afvragen of hun baby in de zon mag. Een beperkte mate van zonlicht is namelijk ook gezond voor je baby. Zonlicht zorgt voor vitamine D, wat onder meer belangrijk is voor sterke botten en tanden. 

Je hoeft dus zeker niet binnen te blijven met je kleintje als het mooi weer is. Wel is het belangrijk om bescherming te bieden voor je baby in de zon. Baby’s jonger dan zes maanden hebben een zeer gevoelige huid. Daarom wordt over het algemeen afgeraden om ze rechtstreeks aan de zon bloot te stellen. Hun huid is dunner en bevat minder melanine, het pigment dat de huid beschermt tegen de zon. 

Hoe bescherm je je baby tegen de zon?

Vermijd felle zon tussen 12.00 en 15.00

Vermijd de zon tijdens de piekuren. Meestal is de zon op zijn felst tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Op dit moment is de straling het sterkst en kan de huid van een baby gemakkelijk verbranden. Goed moment voor een middagslaapje met de familie?

Beschermende UV-kleding

Kleed je baby in lichte, ademende kleding die zijn of haar huid bedekt. Lange mouwen, broekjes en een hoed met een brede rand kunnen helpen om de huid van je baby te beschermen tegen direct zonlicht.

Nog meer bescherming biedt UV-kleding voor baby’s en kinderen. Een t-shirt biedt een lagere beschermingsfactor dan speciale UV-werende kleding. Zo zijn er UV-werende zwempakje en t-shirts. Daarmee is je baby ook in het water zo goed mogelijk beschermd tegen UV-straling.

Meer lezen: een kinderwagen of buggy in het vliegtuig? Zo zit het

Zonnebrand voor je baby

Ook al komt je baby niet in de directe zon, dan nog is het verstandig om je baby in te smeren met zonnebrandcrème. UV-stralen komen namelijk overal, dus ook in de schaduw. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes te koop voor baby’s. Ook kun je bij de drogist een zonnebrand met een hoge (50) beschermingsfactor kopen. Als je baby ouder is dan zes maanden en blootgesteld wordt aan de zon, kun je een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF) van ten minste 30 gebruiken. 

Wees niet te zuinig met zonnebrandcrème. Het advies is om iedere twee uur te smeren. Ook als je baby in het water is geweest en weer opgedroogd is, smeer je opnieuw zonnebrandcrème.

Zonnebril en zonnehoedje

Ook must haves voor in de strandtas of vakantietas: een zonnehoedje en een zonnebril voor je baby. Ziet er cute uit en biedt ook nog de nodige bescherming op zonnige dagen. De meeste baby’s hebben nog een schattig kaal kopje, wat hun hoofdhuid en nek kwetsbaar maakt voor de zon. Een (UV-werend) petje of zonnehoedje biedt bescherming en verkoeling.

Let bij het aanschaffen van een zonnebril voor je baby op de cijfers die erop staan (van 0 tot 4). Bij categorie 0 wordt 0-20% van het UV-licht geabsorbeerd, bij zonnebrillen in categorie 4 wordt 92-97% van het licht geabsorbeerd. Hoe meer lichtabsorptie, hoe beter de bescherming. Daarom wordt bij baby’s in de zomer een zonnebril met markering CE-3 of CE-4 geadviseerd.

Meer lezen? Eerste zomervakantie met je baby: wat pak je in?

Op zoek naar schaduw

Zoek met je baby naar schaduwrijke plekken, zoals onder een parasol of een boom. Dit helpt de directe blootstelling aan de zon te verminderen en beschermt de gevoelige huid van je baby. Wil je meer informatie over verstandig zonnen, dan zet KWF Kankerbestrijding nog een aantal adviezen over veilig zonnen op een rij.

Voldoende drinken

Zorg ervoor dat je baby goed gehydrateerd blijft door hem regelmatig een borstvoeding of flesvoeding te geven, vooral bij warm weer. Baby’s kunnen sneller uitdrogen dan volwassenen, dus let op tekenen van uitdroging, zoals weinig plassen of droge lippen. Het is helemaal niet gek als je kleintje op een warme dag vaker om een voeding komt.

Meer lezen?
Vliegen met een baby
‘Bijna emigreren met een baby’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen