Melanie Baas

Melanie Baas

Melanie Baas is gynaecoloog-in-opleiding in Groningen, en promoveert op de behandeling van angst en trauma tijdens de zwangerschap. Voor zij arts werd is zij afgestudeerd in de Klinische Psychologie.

Melanie Baas werkte mee aan een artikel door Anna Jacobs (How About Mom) over onbesproken zaken rondom het moederschap. Wat als angst voor de bevalling ervoor zorgt dat jij liever een keizersnede ondergaat?

Behandeling van angst en trauma

Uit onderzoek blijkt dat 10 tot 20% van de vrouwen haar bevalling als traumatisch ervaart. Van deze groep moeders ontwikkelt ongeveer 1 tot 3% een zogeheten posttraumatische stressstoornis. Bij een posttraumatische stressstoornis – afgekort PTSS – maak je een traumatische gebeurtenis mee die je niet goed verwerkt, waardoor je lichamelijke en psychische klachten kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van flashbacks, concentratie- of slaapproblemen of nachtmerries, je kunt niet naar foto’s van de bevalling te kijken, durft niet nog eens zwanger te raken of ervaart sombere, angstige of depressieve gevoelens. 

Vrouwen die te maken krijgen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen gebaat zijn bij het volgen van EMDR-therapie. Niet alleen in de eerste weken of maanden nadat jouw kindje is geboren, maar ook als je al een paar jaar moeder bent.

Melanie Baas over EMDR-therapie