Gabrielle over intense verandering van vrouw naar moeder: 'Lange tijd dacht ik: 'Waar ben ik gebleven?''
29/05/2022

Gabrielle over intense verandering van vrouw naar moeder: ‘Lange tijd dacht ik: ‘Waar ben ik gebleven?”

Als Gabrielle Koster zwanger is van haar eerste kind, een zoon, bereidt ze zich tot in de puntjes voor op zijn komst. Ze leest boeken, verdiept zich in de ontwikkeling van de baby en denkt na over de opvoeding. Terugkijkend op die voorbereiding beseft ze dat ze iets heel belangrijks is vergeten: zichzelf.

Aan How About Mom vertelt ze over de verandering van vrouw zonder kind naar moeder.

Gabrielle

Inmiddels is het alweer tien maanden geleden dat Gabrielle beviel van haar zoon Indigo. ‘En pas na zo’n zes maanden had ik het idee dat ik mezelf weer een beetje had gevonden’, vertelt ze. ‘Wanneer je zwanger bent draait het veel om de baby en dat is natuurlijk geweldig, maar niemand bereid je voor op de periode na de bevalling. Dat je in een klap moeder bent, continu aanstaat en er van alles op je afkomt. Die eerste weken na de bevalling heb ik me daarom ook meerdere malen afgevraagd: ‘Waar ben ik gebleven?’

Dat Gabrielle zich die vraag stelt, heeft volgens haar grotendeels te maken met het feit dat haar leven er sinds de komst van haar zoon heel anders uitziet. ‘Voordat ik moeder werd, had ik een onwijs druk sociaal leven. Ik had alle vrijheid, kon doen waar ik zin in had en hoefde natuurlijk alleen maar voor mezelf te zorgen’, aldus Gabrielle. ‘Lange tijd na de geboorte van Indigo heb ik nog vast proberen te houden aan dat leven dat ik leidde voor zijn komst. Ik vond het moeilijk om te accepteren dat ik een stukje van mezelf moest laten gaan en inruilen voor een hele bijzondere rol: die van moeder.’

Taboe

Dat je leven verandert wanneer je moeder wordt, had Gabrielle dus wel verwacht. ‘Maar dat ook mijn eigen identiteit daarmee veranderde, had ik niet zien aankomen’, vertelt ze. ‘Tuurlijk ben ik grotendeels nog dezelfde persoon, maar ik heb ook afscheid genomen van een deel van wie ik was en daar een nieuw deel voor teruggekregen. De afgelopen maanden vond ik mentaal daarom af en toe best pittig. Al helemaal omdat ik het idee heb dat er een taboe ligt op het uiten van je gevoelens als je net moeder bent geworden. Dat je maar blij moet zijn dat je een gezond kind hebt en daarom niet mag klagen.’

Het taboe op het mentale welzijn van de moeder heeft er dan ook voor gezorgd dat Gabrielle niet echt voorbereid was op de verandering die ze zelf zou doormaken. ‘Ik had het gevoel dat als je een kindje krijgt, dat dat geweldig is en dat je dan na je zwangerschap weer door kan met je oude leven’, vertelt ze. ‘Maar dat is – in ieder geval in mijn geval – helemaal niet zo geweest en dat zorgde er ook wel voor dat ik me soms eenzaam voelde. Niemand had het erover, zou ik dan de enige zijn die deze verandering zo hevig ervaart? Ik vroeg me ook regelmatig af: ‘Hoe doen andere ouders dit?’

Een mooie spiegel

Uiteindelijk zoekt Gabrielle een maand of vier na de bevalling hulp bij vrienden en familie. ‘Ik had het gevoel dat er toen wat meer tijd voor mezelf ontstond en er ruimte was om stil te staan bij de maanden daarvoor’, vertelt ze. ‘En dat actief om hulp vragen – en natuurlijk de tijd die verstrijkt – hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf weer een beetje terug heb gevonden. Ik ben niet meer dezelfde vrouw als voor de geboorte van Indigo, maar dat hoeft ook helemaal niet. Uiteindelijk is deze mentale reis me ook heel veel waard geweest en heeft me juist doen inzien wat ik belangrijk vind in het leven.’

Het moederschap is voor Gabrielle dan ook een mooie spiegel. ‘Het heeft me doen stilstaan bij waar ik echt gelukkig van word, en dat de diepgang die het moederschap met zich meebrengt zoveel mooier is dan mijn leven ooit was’, vertelt ze. ‘Tuurlijk zijn de afgelopen maanden een pittig proces geweest waarin ik mezelf als moeder moest vinden, maar het heeft me uiteindelijk zoveel gebracht. Ik hoop met mijn verhaal andere moeders dan ook een hart onder de riem te steken dat het oké is als je jezelf opnieuw moet vinden, maar dat het die zoektocht uiteindelijk helemaal waard is.’

Meer lezen?
Onderzoek toont aan: zo lang duurt het voordat je gewend bent aan het moederschap

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen