baby naam inspiratie
24/05/2022

Onderzoek toont aan: zo lang duurt het voordat je gewend bent aan het moederschap

Als kersverse moeder komt er van alles op je af en dat is behoorlijk wennen. Het krijgen van je eerste kindje is immers een grote verandering in je leven en veel moeders vragen zich dan ook af wanneer het moederschap helemaal eigen voelt. Het antwoord op die vraag is 4 maanden en 23 dagen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse babymerk Munchkin onder nieuwe moeders.

Wennen aan het moederschap

Het duurt dus bijna vijf maanden voordat nieuwe moeders gewend zijn aan hun nieuwe leven, een fijne routine hebben gevonden en vertrouwen hebben in hun rol als nieuwe moeder, blijkt uit het onderzoek. Na bijna vijf maanden weten de meeste moeders wat de verschillende huiltjes van hun kind betekenen, weten ze exact wat ze mee moeten nemen als ze een dag de hort opgaan en is de tijd van extreme vermoeidheid voorbij. Uiteraard gaat het hierbij om een gemiddelde en kan het voor jou heel anders voelen. Ook dat is helemaal oké.

Dat het een aantal maanden duurt voordat je gewend bent aan het moederschap, is volgens een van de onderzoekers meer dan logisch. Zij laat weten: ‘De eerste keer moeder worden gaat gepaard met een overvloed aan gemengde gevoelens. Het moederschap is overweldigend waardoor moeders echt de tijd nodig hebben om eraan te wennen. En die tijd is beperkt, omdat je nou eenmaal ook de zorg hebt voor een kindje.’

Overweldigd door het moederschap

Meer dan de helft van de kersverse moeders laat weten dat ze na hun bevalling overweldigd werden door het moederschap. Zo’n 57 % vertelt dat de eerste maanden met een baby als een soort ‘waas’ aan hun voorbij zijn gegaan. Dat heeft volgens de ondervraagde moeders vooral te maken met dat ze continu bezig waren met het zorgen voor hun kind omdat ze bang waren dat ze zouden falen als moeder.

Het wennen aan het moederschap en de onzekerheden die daarbij komen kijken, zijn dus meer dan logisch, zo blijkt uit het onderzoek. Toch had 47 % van de moeders niet verwacht dat ze een aantal maanden nodig hadden om aan het moederschap te wennen. ‘We hopen dan ook dat de resultaten uit dit onderzoek geruststellend zijn voor nieuwe moeders’, vertelt een van de onderzoekers. ‘Het toont aan dat het moederschap absoluut niet onderschat mag worden en dat het oké is als je niet gelijk je draai hebt gevonden.’

Bespreek je gevoelens

Het is goed om alle gemengde gevoelens en onzekerheden die je ervaart, te bespreken met je omgeving. Wees niet bang om je zorgen te uiten. Laat je helpen door je vrienden en familie. Het zal namelijk tijd kosten om te wennen aan het moederschap, maar hoe meer hulp je vraagt, hoe sneller je vertrouwen in het moederschap groeit.

Bron: Munchkin

Meer lezen?
Deze clichés over moederschap zijn echt waar
Hoe heeft het moederschap jou veranderd? 10 moeders vertellen
Dit hadden jullie voorafgaand aan het moederschap willen weten

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief