man geen leuke vader
30/11/2022

Het is de hoogste tijd voor 21-eeuws verlof: teken deze petitie

Nederland loopt achter als het om verlof voor vrouwen en hun partners gaat. De hoogste tijd voor 21-eeuws verlof met langer betaald verlof, gelijke rechten voor alle ouders, en verlof na een miskraam of doodgeboorte voor de 24 weken zwangerschap, vindt Het Buikencollectief.

Volgens de initiatiefnemers van de Petitie 21e-Eeuws Verlof moet verlof niet alleen langer en beter betaald worden, maar ook gelijk getrokken voor alle ouders. De organisatie startte daarom een petitie, die inmiddels al bijna 15.000 keer ondertekend is.

Betaald ouderschapsverlof

In Zweden en in Finland hebben ouders véél langer recht op betaald verlof. Een van de speerpunten van de petitie is 160 dagen betaald ouderschapsverlof na de geboorte van een kind voor alle ouders, zoals in Finland recent werd ingevoerd.

Het Finse kabinet keurde onder leiding van premier Sanna Marin een nieuw ouderschapsverlofstelsel goed: 160 dagen betaald verlof per ouder na de geboorte van een kind. Dat komt neer op ongeveer 8 maanden, op basis van een werkweek van 5 dagen. Het idee is dat ouders zo afwisselend voor hun jonge kind kunnen zorgen.

70% betaald bij verlof

In 2020 ging in Nederland een nieuwe regeling in, het aanvullend geboorteverlof voor partners. Sinds 1 juli 2020 heeft de partner van iemand die een kind heeft gekregen naast de eerste week (doorbetaald) verlof recht op vijf weken ‘aanvullend geboorteverlof’. In die vijf weken (op te nemen binnen een half jaar na de geboorte) wordt 70 procent van het salaris doorbetaald.

Dat is ook gelijk het grootste punt van kritiek op de nieuwe regeling: partners krijgen een financiële tegenvaller als ze verlof opnemen om voor hun kind te zorgen. Veel partners willen wel graag verlof om tijd door te brengen met hun baby of kind, maar kunnen dat niet om financiële redenen. Daarmee blijft de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen of partners in stand. Die ongelijke verlofregeling moet worden opgeheven, vinden ook de 4.000 ondertekenaars van de petitie.

Meer pauze en rust op werk

Zwanger zijn is een grote fysieke en mentale prestatie. Voor dat ‘werk moet meer respect komen’, volgens het Buikencollectief. Ook moet er recht op meer pauze en rust voor zwangeren op het werk komen.

En: regel ook verlof na een miskraam of doodgeboorte voor 24 weken zwangerschap. Na zo’n ingrijpende gebeurtenis is het belangrijk om rust te nemen voor het rouwproces, in plaats van direct aan het werk te moeten. In Nieuw-Zeeland is er sinds kort wettelijk verlof na een miskraam of doodgeboorte voor 24 weken zwangerschap.

Vrouwen, mannen, partners

Je kunt als koppel een kindje hebben gekregen, of er bewust of ongewenst in je eentje voorstaan als moeder. Gezinnen zijn er in alle vormen en maten. Ook daar moet meer oog voor zijn in de verlofregeling.

Mannen en vrouwen, mensen met en zonder kinderen, zetten hun handtekening onder de petitie. Zo zegt Michael: ‘Het is belangrijk dat beiden ouders tijd kunnen doorbrengen met hun jonge kinderen zonder zorgen te maken over hun werk.’

Andere reacties van ondertekenaars zijn: ‘Om beter bij de behoeftes van jonge babies te kunnen aansluiten is een langer verlof nodig; de kinderopvang is hiervoor ontoereikend.’ en : ‘Voor het bevorderen van de hechting tussen vader en kind en voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt is het ook belangrijk dat vaders langer verlof krijgen.’

Sluit jij je – net als How About Mom – ook aan bij de noodzaak voor 21-eeuws verlof, net als 15.000 anderen? Je kunt de petitie hier tekenen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen