Tweede Kamer onderzoekt recht op rouwverlof na miskraam
20/07/2021

Tweede Kamer onderzoekt recht op rouwverlof na miskraam of doodgeboorte

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid of er voor ouders die te maken krijgen met een doodgeboren kindje of miskraam een paar dagen betaald rouwverlof kan komen.

Dat heeft demissionair minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Kamer laten weten.

Rouwverlof

Het plan van het kabinet komt nadat Nieuw-Zeeland in maart van dit jaar een wet heeft aangenomen die stellen het recht geeft op drie dagen doorbetaald verlof na een miskraam of doodgeboorte. Zowel de SGP als GroenLinks dringen daarom nu aan op een vergelijkbare regeling in Nederland.

Al eerder zei het kabinet onderzoek te doen naar rouwverwerking op de werkvloer en een mogelijkheid tot rouwverlof. In datzelfde onderzoek wordt nu ook bekeken of er een regeling kan komen voor ouders die getroffen worden door een miskraam of doodgeboorte.

24 weken zwangerschap

In Nederland hebben alle vrouwen die na 24 weken zwangerschap een miskraam krijgen, recht op betaald verlof. Het gaat daarbij om zestien weken. Mocht een miskraam of doodgeboorte eerder dan 24 weken zwangerschap plaatsvinden, dan gelden de reguliere regels bij ziekteverzuim. Dat betekent dat ouders zelf met hun werkgever eventueel ziekteverlof moeten regelen.

Enorme impact

GroenLinks-Kamerlid Maatoug vindt het van belang dat het kabinet het rouwverlof gaat onderzoeken. “Een miskraam heeft een enorme impact op het leven van ouders”, laat zij weten. “Mensen die dit meemaken, houden het voor zichzelf. Daarom krijgen zij niet de juiste hulp, en kunnen werkgevers hier niet goed op inspelen. Daarom is het goed dat het kabinet zich inspant om meer aandacht te besteden aan dit onderwerp.”

Demissionair minister Koolmees heeft aangegeven dat het onderzoek snel van start gaat. De uitkomsten van het onderzoek worden eind van het jaar verwacht.

Bron: NOS/NRC

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen