Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?

Hoe lang duurt het om zwanger te worden? Een zwangerschap is een prachtige en onvoorspelbare combinatie van natuur, gezondheid, en domweg geluk. Exact antwoord geven op de vraag hoe lang duurt voordat je zwanger bent, is dan ook lastig. Wel zijn er statistieken bekend die een beeld geven hoe lang het gemiddeld duurt voordat een vrouw zwanger is, zegt fertiliteitsarts Jolijn Huisman.

How About Mom expert

How About Mom expert

Jolijn Huisman startte in 2019 als één van de eerste fertiliteitsartsen in Nederland en werkt in het Diakonessenhuis in Utrecht.

Zo lang duurt het om zwanger te raken

Van alle vrouwen en koppels die proberen zwanger te worden, en onbeschermde seks hebben, is:

  • 30% binnen 3 maanden zwanger
  • 70% binnen 6 maanden zwanger
  • Na één jaar onbeschermde seks is 80 % van de vrouwen zwanger
  • Na twee jaar onbeschermde seks is 90 % van de vrouwen zwanger*

 

Iedere maand 15 – 20% kans

Fertiliteitsarts Jolijn Huisman zegt: “Bij een zwangerschapswens korter dan 12 maanden is de spontane kans op een zwangerschap de eerstvolgende maanden dus groot. Als je als vruchtbaar koppel actief zwanger probeert te worden, heb je iedere maand gemiddeld een kans van 15 tot 20 % op een zwangerschap.”

“Bij vrouwen ouder dan 35 jaar zijn deze percentages lager, omdat je vruchtbaarheid wat afneemt.”

Fertiliteitsarts Jolijn Huisman (foto: Diakonessenhuis)

Vruchtbare dagen

Zwanger worden is een kansspel: je krijgt geen garanties dat het binnen een bepaalde periode lukt. Wat je wel zeker weet, is dat je op je vruchtbaarst bent wanneer een eisprong of ovulatie plaatsvindt. Je kunt de kans op een zwangerschap vergroten door tijdens je hele vruchtbare periode om de 2 dagen te vrijen. Vaker kan natuurlijk ook, wat jij of jullie fijn vinden.

1 jaar proberen zwanger te raken

Jolijn: “Er is daarom geen reden om ongerust te zijn als je niet binnen 3, 6 of 9 maanden zwanger bent. In het algemeen geldt het advies dat je minimaal een jaar probeert om zwanger te worden voordat je naar de huisarts gaat.”

“Je kunt ook eerder bij de huisarts of verloskundige praktijk terecht voor een preconceptieconsult. Het preconceptieconsult heeft als doel je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen en informatie te geven over je vruchtbare periode.”

Raadpleeg een arts als…

Wel zijn er situaties waarbij het verstandig kan zijn om eerder een (huis)arts te raadplegen. Bijvoorbeeld wanneer:

  • je ouder bent dan 35;
  • je een onregelmatige cyclus hebt (korter dan 23 dagen of langer dan 35 dagen, en twee of meer maanden tussen menstruaties);
  • je vaginale bloedingen hebt (bloedverlies tussen je menstruaties);
  • je pijn voelt in je onderbuik;
  • je eerdere operaties aan de eileiders, baarmoeder of eierstokken hebt ondergaan;
  • je bekend bent met een medische voorgeschiedenis of erfelijke afwijkingen, bij jou of je eventuele partner.

Na 1 jaar nog niet zwanger?

Als het voor je gevoel lang duurt om zwanger te worden, kun je bezorgd, ongeduldig of gestresst raken. Voor de meeste vrouwen geldt dat ze zich niet ongerust hoeven te maken. Toch beseffen we dat dit natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan.

Als je na 12 maanden onbeschermde seks tijdens je vruchtbare dagen nog niet zwanger bent geworden, kun je contact opnemen met je huisarts. Meestal is er nog steeds niets aan de hand en duurt het bij jullie wat langer dan bij andere koppels.

Als zwanger worden niet lukt

De meest voorkomende oorzaken voor het uitblijven van een zwangerschap zijn ovulatiestoornissen, een sterk verminderde kwaliteit van het sperma, stoornissen in de interactie tussen sperma en baarmoederhalsslijm of een afwijking in de eileiders (waaronder ernstige endometriose). In een deel van de gevallen blijft de oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap onverklaard. Geen vruchtbaarheid (infertiliteit), bijvoorbeeld als de eileiders van een vrouw helemaal dicht zitten of als een man geen enkele zaadcel heeft, komen gelukkig niet vaak voor.

Door een medisch onderzoek kan mogelijk de oorzaak voor de verminderde vruchtbaarheid gevonden worden. Daarna bespreekt de gynaecoloog of fertiliteitsarts met jou of jullie wat mogelijke behandelingen zijn om de kans op een zwangerschap te vergroten. Vaak zijn er behandelingen mogelijk, zoals een hormoonbehandeling, het opwekken van de eisprong, IUI of IVF.

Het uitblijven van een zwangerschap kan ingrijpend zijn voor jullie beiden en kan emotionele spanning met zich meebrengen. Je kunt dit aangeven bij de huisarts. Ook kun je denken aan een psycholoog om te praten over het (nog) niet kunnen krijgen van kinderen, als je merkt dat het gevolgen heeft op jouw gemoedstoestand, seksualiteit, relatie of op je werk.

*Cijfers zijn afkomstig van NHG (richtlijn Subfertiliteit).

Kiinderwens of zwanger? Onze How About Mom app is er voor jou 📲