‘Hoe was het op school?’ Dé vraag die jij vast ook stelt aan je kind. Terwijl jij nieuwsgierig informeert naar hoe de dag van je kind was, krijg je meestal niet veel meer terug dan een kortaf ‘weet ik niet’ of ‘goed’. Best frustrerend!
Voor ons als volwassenen is het logisch om de dag te overzien en daar iets over te vertellen. Voor kinderen is dat lastiger; een open vraag als “Hoe was het op school?” is te algemeen en abstract.
Je vraagt eigenlijk: “Vat even acht uur aan ervaringen, emoties en indrukken samen in een paar zinnen.”
Zo krijg je wel een gesprek op gang
Gelukkig zijn er een hoop vragen die makkelijker te beantwoorden zijn voor je kind. Een aantal voorbeelden;
- Welk moment vandaag voelde fijn voor jou?
- Wat vond je moeilijk vandaag en hoe heb je dat opgelost?
- Wat heb je vandaag zelf ontdekt of geleerd?
- Wie of wat maakte je aan het lachen vandaag?
- Wat hebben je handen vandaag gemaakt?
- Was er iets waar je blijf of trots van werd?
- Wat deed je toen iets niet lukte?
- Was er iets nieuws dat je hebt geprobeerd?
Natuurlijk hoeft je niet dagelijks een hele reeks vragen te stellen. Eén of twee goed gekozen vragen zijn vaak al genoeg. Laat je kind het tempo bepalen en luister met echte interesse, zonder druk of verwachtingen.
Soms hoor je iets anders dan je hoopte te horen, maar dat is juist waardevol. Door je kind de ruimte te geven te vertellen wat hij of zij belangrijk vindt, verschuift namelijk de focus van informatie verzamelen naar echte verbinding.
Jody reist de wereld over: ‘Kinderen? Die passen niet in mijn backpack!’
Waarom deze vragen beter werken dan ‘hoe was school?’
We vragen onze kids het liefst het hemd van het lijf. Die stroom aan vragen kan – hoe goedbedoeld ook – best overweldigend zijn. De meeste kinderen hebben tijdens een dag op school al veel informatie, prikkels en indrukken te verwerken gekregen. Tegen de tijd dat ze thuiskomen, zijn ze moe. Ze hebben geen behoefte aan een kruisverhoor, maar willen ontladen, ontspannen en vooral even niks.
Tips voor een gesprek met je kind
Probeer je daarnaast bewust te zijn van je eigen behoefte en die van je kind. Vaak willen we zelf vooral alles weten, terwijl je kind niet altijd de behoefte heeft om alles te delen.
Geef de ruimte om tot rust te komen zonder een gesprek te hoeven voeren. Gewoon even samen te zijn – zonder te veel prikkels of verwachtingen en zonder afleiding van je smartphone – is vaak al voldoende. Als je kind iets wil delen, komt dat moment vanzelf.
Kinderen vertellen daarnaast vaak makkelijker tijdens een activiteit dan wanneer je recht tegenover elkaar aan tafel zit. Doe samen een spelletje, laat samen de hond uit, knuffel uitgebreid tijdens het naar bed brengen of laat je kind helpen met het voorbereiden van het eten.