Grote kans dat je de afkorting HPV wel kent, maar misschien niet precies weet waar het voor staat. Ongeveer 80% van de vrouwen die seksueel actief zijn, krijgen ooit een HPV-virus besmetting. Meestal ruimt het lichaam dat virus binnen 1 tot 2 jaar vanzelf op. Maar als dat niet gebeurt, kan een langdurige besmetting met HPV leiden tot baarmoederhalskanker. In Nederland krijgen per jaar 950 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Dit is wat je wil weten over HPV.
Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek heb je minder kans op baarmoederhalskanker. Doe het vandaag
Wat is HPV?
HPV is de afkorting van Humaan Papillomavirus. HPV komt veel voor. Het virus is erg besmettelijk: 8 op de 10 mensen krijgt één of meerdere keren in hun leven HPV.
HPV krijg je door seks met iemand die besmet is. HPV wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap, via de handen, vingers, huid en mond. Het virus kan worden overgedragen tussen vrouwen en mannen, tussen vrouwen en vrouwen en tussen mannen en mannen.
Je kunt HPV niet voorkomen en je merkt het niet als je HPV hebt. In de meeste gevallen ruimt je lijf het virus binnen 1 tot 2 jaar op. Maar er bestaat een kleine kans dat je lichaam het niet opruimt. Een HPV virusinfectie kan zich dan in 10 tot 15 jaar ontwikkelen tot baarmoederhalskanker.
Wat is baarmoederhalskanker?
HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De naam zegt het al: bij baarmoederhalskanker zitten er kankercellen in de baarmoederhals.
Deze kankercellen ontstaan als je lichaam HPV (Humaan Papillomavirus) niet zelf opruimt. In die gevallen ontwikkelt HPV zich in 10 tot 15 jaar tot baarmoederhalskanker. In Nederland zijn er ieder jaar 950 vrouwen die de diagnose baarmoederhalskanker krijgen. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 30 en 55 jaar.
HPV-besmet maar zonder klachten
‘We weten dat baarmoederhalskanker, vooral in een vroeg statium, geen klachten hoeft te geven’, zegt gynaecoloog Lawrencia Bawuah Dsane van het Erasmus MC.
Lawrencia: ‘Baarmoederhalskanker ontstaat langzaam waardoor je weinig tot geen klachten ervaart. Daarom is het belangrijk om mee te doen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, ook als je geen klachten hebt.’
Andere afscheiding of bloedverlies
Baarmoederhalskanker kan wel klachten geven, zoals bloedverlies tussen je menstruaties door of na seks, of andere afscheiding dan je van je lijf gewend bent. Als je deze klachten ervaart, dan betekent dat niet automatisch dat je baarmoederhalskanker hebt, maar is het wel belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts. Bij klachten of twijfel is het belangrijk om niet te wachten tot de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.
Ben je zwanger?
Heb je een uitnodiging ontvangen voor het bevolkingsonderzoek maar ben je zwanger? Je kunt je via mijn.bevolkingsonderzoek.nl afmelden, dan krijg je automatisch weer een herinnering na de bevalling. Weer een last minder met je #mombrain.
Als je zwanger bent of net bevallen kun je niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Dat kan wel weer na de bevalling: vanaf 6 weken na de bevalling kun je weer meedoen. Dat kan via een uitstrijkje of met een zelftest.
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Doe het vandaag