RS-virus herkennen
31/10/2022

Hoe herken je het RS-virus bij je baby?

Wist jij dat bijna alle kleine kinderen het RS-virus krijgen, ergens tussen hun geboorte en derde levensjaar? Meestal krijgen ze dit overigens in hun eerste twaalf maanden. Hoewel sommige kinderen alleen verkouden worden, kunnen met name baby’s ook erg ziek worden van het RS-virus. In dit artikel leggen we uit wat het RS-virus inhoudt en hoe je het RS-virus kunt herkennen.

Het RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieel virus. Dit virus zorgt voor een infectie in de luchtwegen met daarbij soms een longontsteking, oorontsteking en verkoudheid. Vaak raken de kleinste luchtbuisjes in de longen ontstoken. Deze ontsteking noemen we een bronchiolitis.

In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige besmetting. Je kindje kan hoesten, niezen, oorpijn en soms koorts hebben, eigenlijk net zoals bij een normale verkoudheid. Vaak nemen de klachten na een paar dagen af en wordt je kindje weer beter.

Symptomen van RS-virus bij baby

Helaas belanden sommige kindjes, met name jonge baby’s, in het ziekenhuis met ernstige klachten. Vaak is er dan sprake van een ernstige ontsteking in de longen. Vooral voor ouders die een kind jonger dan twee maanden hebben, is het goed extra waakzaam te zijn.

Op deze klachten moet je extra alert zijn: slecht drinken, piepende ademhaling, snelle ademhaling, tussen de ribben trekt de huid bij het inademen naar binnen, de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling, soms een paar seconden niet ademen, grijs-blauwe huis rond de mond en onder de nagels en sufheid. Het zijn tekenen om direct naar de huisarts of huisartsenpost te gaan.

Naar het ziekenhuis

Hoewel maar tien procent van de gevallen opgenomen wordt in het ziekenhuis, is het raadzaam contact met de arts op te nemen als je het vermoeden hebt dat je kind besmet is met het RS-virus. De arts kan het beste uitmaken of de symptomen en het gedrag van je kind aanleiding zijn voor verder onderzoek of een ziekenhuisopname. Mocht er geen reden zijn om langs de arts te gaan, geef je kind dan voldoende rust en drinken.

Als je kind last heeft van benauwdheid, is een ziekenhuisopname van belang voor extra zuurstofondersteuning. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om te beademen. Wanneer baby’s door het virus ook slechter gaan drinken, wordt een sonde aangebracht om ervoor te zorgen dat ze toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Verspreiding RS-virus bij baby

Het RS-virus verspreidt zich net als andere virussen door hoesten, niezen en praten. Het virus kan buiten het lichaam uren overleven en dus is het verstandig vaak de handen te wassen. Ook het speelgoed van je kind schoonmaken met een sopje wordt aangeraden. Goede hygiëne en zo min mogelijk de neus en mond aanraken verkleint de kans op besmetting, maar biedt geen garantie.

Meer lezen?
Denise deelt haar verhaal over hoe haar zeven weken oude zoontje het RS-virus kreeg en haar moedergevoel ervoor zorgde dat er op tijd werd gehandeld

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen