RS-virus herkennen
10/12/2024

RS-virus en baby

Het RS-virus is de meest voorkomende oorzaak van luchtweginfecties bij baby’s en kinderen. Wist jij dat bijna alle kleine kinderen het RS-virus krijgen, ergens tussen hun geboorte en derde levensjaar? Het virus komt vooral in de wintermaanden voor. Hoewel sommige kinderen alleen verkouden worden, kunnen met name baby’s ook erg ziek worden van het RS-virus. In dit artikel legt het team van de BabyDoctors uit wat het RS-virus inhoudt en hoe je het RS-virus kunt herkennen.

Inhoudsopgave

    Wat is het RS-virus?

    Het RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieel virus. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen.

    De meeste kinderen worden er alleen verkouden van, maar bij baby’s kan het RS-virus tot ernstige ziekte leiden. Zij kunnen benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking krijgen. Vooral voor ouders die een kind jonger dan 6 maanden hebben, is het goed extra waakzaam te zijn. Het virus komt van november tot maart vooral voor, maar soms ook in de zomermaanden.

    Symptomen van RS-virus bij baby

    De tijd tussen het moment dat je kindje raakt met het virus en het moment dat hij of zij ziek wordt, is 2 tot 8 dagen. Meestal is dit 5 dagen.

    De meest voorkomende klachten zijn bij het RS-virus zijn hoesten en verkoudheid. Soms kunnen de klachten erger zijn. Je baby of kind kan dan last krijgen van:

    • benauwdheid
    • koorts
    • longontsteking
    • oorontsteking

    Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je baby of kind snel of piepend ademt. Of even stopt met ademen. Bel ook direct als je kind suf wordt.

    Merk je dat je baby slechter drinkt?

    Drinkt je baby slechter en denk je dat je baby het RS-virus heeft? Maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan je baby onderzoeken en je adviseren.

    Hoe lang duurt het RS-virus?

    De meeste kinderen zijn binnen 3 tot 7 dagen weer beter.

    In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige besmetting. Je kindje kan hoesten, niezen, oorpijn en soms koorts hebben, eigenlijk net zoals bij een normale verkoudheid. Je kunt het RS-virus meerdere keren krijgen en ziek worden. Bij een volgende keer zijn de klachten meestal milder.

    Het parvovirus of de vijfde ziekte: dit houdt het in

    Opname in het ziekenhuis

    Helaas belanden sommige kindjes, met name jonge baby’s, in het ziekenhuis met ernstige klachten. Ongeveer 1-2% van alle kinderen wordt zo ernstig ziek van het RS-virus dat zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen voor extra zuurstofondersteuning. Wanneer baby’s door het virus ook slechter gaan drinken, wordt een sonde aangebracht om ervoor te zorgen dat ze toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

    Ervaring: ‘Mijn baby kreeg RSV-infectie’

    Denise deelt haar verhaal over hoe haar zeven weken oude zoontje een RS-virus infectie kreeg. Haar moedergevoel ervoor zorgde dat er op tijd werd gehandeld. ‘Beau’s toestand werd steeds beter en hij deed het echt goed. Die dag erna ging het ook steeds beter en twee dagen later kon de zuurstof weer afgebouwd worden.’

    ervaring baby met RS-virus

    Groter risico om ziek te worden door RS-virus

    Er zijn een aantal situaties waar je baby of kind een groter risico om erg ziek te worden door het RS-virus. Let dan extra goed op je kind en schakel de huisarts als je je zorgen maakt.

    • Baby’s jonger dan 6 maanden
    • Baby’s die te vroeg geboren zijn
    • Kinderen jonger dan 2 jaar met een ernstige ziekte van hart of longen
    • Kinderen jonger dan 2 jaar met downsyndroom
    • Kinderen met een heel slechte afweer, bijvoorbeeld door leukemie of hiv

    Gevolgen van RS-virus op lange termijn

    Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn bij kinderen die RS-virus hebben gehad? En hoe is dit voor kinderen die zijn opgenomen met een RSV-infectie?

    Onderzoek toont dat kinderen met RSV-infecties op jonge leeftijd een verhoogd risico hebben op blijvende luchtwegklachten. Een RSV-infectie is bijvoorbeeld in verband gebracht met een piepende ademhaling, astma en verminderde longfunctie. Astma ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Erfelijkheid speelt daarbij een grote rol (50% tot 70%), de rest wordt beïnvloed door omgevingsfactoren. Het blijft onzeker in hoeverre er een oorzakelijke relatie bestaat tussen RSV en astma-ontwikkeling.   

    Verspreiding RS-virus bij baby

    Het RS-virus verspreidt zich net als andere virussen door hoesten, niezen en praten. Het RS-virus zit namelijk in de neus en keel van iemand die het virus heeft en wordt overgedragen door druppeltjes die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. Een baby of kindje met het RS-virus kan anderen al besmetten voordat het zelf klachten heeft. Meestal heeft het hele gezin het al voordat je er iets van merkt. Je kunt dus bijna niet voorkomen dat je kindje anderen besmet. Het is ook niet nodig. Iedereen krijgt het RS-virus wel een keer of vaker.

    RS-virus vaccinatie

    Op dit moment zijn er twee middelen beschikbaar, een zwangerschapsvaccinatie en een vaccinatie voor baby’s. Beide zijn bewezen effectief en veilig. Het team van de BabyDoctors legt uit hoe de vaccinaties voor RS-virus werken.

    Hoe voorkom ik een RS-virusinfectie?

    • Zorg dat je baby, voor zover dat mogelijk is, geen contact heeft met mensen die hoesten of snotteren.
    • Laat kraamvisite alleen doorgaan als het bezoek niet hoest of snottert.
    • Baby’s uit een aantal medische risicogroepen kunnen een prik krijgen met antistoffen die kinderen beschermen tegen ernstig ziek worden door het RS-virus. De prik wordt alleen gegeven op advies van de behandelend kinderarts.
    • Borstvoeding kan helpen om pasgeboren baby’s tegen RS-virus te beschermen. In de borstvoeding zitten antistoffen van de moeder. Die kunnen de baby beschermen tegen het RS-virus, maar bieden geen volledige bescherming.
    • Maak speelgoed dat kinderen met elkaar delen en in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.
    • Hiernaast kun je zelf letten op hygiëne. Het is verstandig vaak de handen te wassen. Goede hygiëne en zo min mogelijk de neus en mond aanraken verkleint de kans op besmetting, maar biedt geen garantie.

    Medisch beoordeeld door:

    De BabyDoctors is een initiatief van een team bestaande uit kinderartsen, arts-assistenten en medische studenten, met als missie om wetenschappelijk betrouwbare informatie te geven over baby’s van 0 tot 2 jaar. Lees meer over de BabyDoctors.

    Bronnen: RIVM

    Gratis een wekelijkse update?

    How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen