30/05/2022

Meer rust en minder stress: dit is het effect van huid-op-huid contact voor je baby

Huid-op-huid contact is een eerste levensbehoefte van baby’s. De Vlaamse hoogleraar Martine Van Puyvelde onderzocht het effect van huid-op-huid contact en aanraking op de ontwikkeling van baby’s. Haar onderzoek bevestigt dat aanraking zorgt voor minder stress bij pasgeborenen. “De baby’s die dagelijks waren gestreeld, waren na dertig dagen rustiger en ervaarden minder stress.”

Martine Van Puyvelde, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, wilde onderzoeken of specifieke aanraking direct effect heeft op de gezondheid, en met name de gezondheid van pasgeboren baby’s. Volgens Martine is aanraking net zo belangrijk voor ons geestelijke en lichamelijke functioneren als zuurstof. Aanraking is letterlijk van levensbelang.

Hoe werkt huid-op-huid contact en wat gebeurt er in je lichaam en geest bij aanraking? Martine vertelt aan nu.nl: “Als je wordt aangeraakt, reageren zogenaamde CT-huidafferenten hierop. Dit zijn zenuwbanen in de evolutionair behaarde zones van de huid, zoals het hoofd, de schouders, de armen en de benen. Deze zones reageren op heel specifieke aanraking, namelijk wanneer er 1 tot 10 centimeter van de huid binnen een seconde wordt gestreeld.”

Die zogeheten CT-huidafferenten staan in verbinding met onze hersenen. Wanneer je wordt aangeraakt, wordt er in je brein dopamine geactiveerd, een soort beloning. Ook daalt bij huid-op-huid contact het stresshormoon cortisol en stijgt het hormoon oxytocine.

2 onderzoeksgroepen

Haar onderzoek bestond uit twee onderzoeksgroepen moeders met jonge baby’s. Een groep moeders bood hun baby’s gestructureerde, optimale ‘CT-aanraking’. zij streelden de baby’s tien minuten per dag 1 tot 10 centimeter per seconde.

De andere groep moeders deed dit niet. De baby’s die dagelijks waren gestreeld, waren na dertig dagen rustiger en ervaarden minder stress tijdens een stresstest. Ze hadden een betere fysiologische stressbestendigheid en een lager hartritme, maar ook gedragsmatig merkte het team van Martine verschillen. Zo zogen zij niet op hun handjes als ze alleen gelaten werden, terwijl de minder aangeraakte baby’s dit wel deden. Op de handjes zuigen kan een manier zijn om zichzelf te troosten of reguleren.

Ook beter slapen

Affectieve aanraking speelt een hele belangrijke rol in de emotionele ontwikkeling van een baby, al vanaf de geboorte. Baby’s die voldoende worden aangeraakt zijn rustiger, ervaren minder stress en zijn beter gereguleerd, waardoor ze ook beter kunnen slapen, zegt de hoogleraar in gesprek met nu.nl:

“Slaap vraagt om regulatie; als je niet lichamelijk gereguleerd bent, val je lastiger in slaap en word je vaker wakker. In een tijd waarin ouders wordt verteld pasgeboren baby’s niet overmatig op te pakken en snel alleen te laten slapen, is het nuttig om te weten dat fysiek contact met je baby juist een positief effect heeft.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen