Is je huis al babyproof?
10/01/2024

Is jullie huis al babyproof? Bekijk de checklist

Baby’s zijn er dol op om de wereld om zich heen te verkennen, maar hun gevoel voor gevaar ontwikkelt zich helaas langzamer dan hun kruipvaardigheid. Dat vraagt dus om het babyproof maken van jullie huis! Gebruik daar deze handige checklist voor en doe de mijlpalencheck.

Wanneer een baby eenmaal in beweging is, wordt zijn of haar wereld ineens een heel stuk groter. Er valt immers zoveel te ontdekken. Dat geldt helaas ook voor die antieke vaas, de schoonmaakmiddelen in het kastje onder het aanrecht en dat hippe drankkarretje in de woonkamer…

Op welke leeftijd moet je beginnen met het huis babyproof maken?

Als het huis babyproof onderdeel uitmaakt van jouw nesteldrang, dan moet je daar vooral gehoor aan geven. Maar newborns gaan geen lades opentrekken of hangen aan de boekenkast, dus je zit voorlopig nog wel eventjes goed. Maar let op, je kleintje ontwikkelt zich razendsnel, dus laat je niet verrassen!

Dingen die je alvast zou kunnen doen zijn de kasten reorganiseren en zorgen dat schoonmaakspullen en medicatie buiten bereik liggen. Zetten jullie nieuwe meubels in elkaar, bevestig deze dan direct tegen de muur zodat ze straks ook nog veilig zijn. Met het aanbrengen van sloten op alle laden of stootranden op de salontafel kun je nog even wachten. Je hoeft je pas echt zorgen te maken over het beveiligen van de hoeken van je meubels of het afsluiten van je besteklade als je baby zich, meestal tijgerend, gaat verplaatsen in huis.

Huis babyproof? Volg deze checklist

Is het eenmaal tijd om het huis klaar te maken voor de baby? Dan hebben wij bij deze een handige checklist. Uiteraard hangt jouw persoonlijke checklist af van de spullen die jullie in huis hebben, maar hier zijn enkele dingen die je niet wilt missen:

Babybedje

Als jouw baby zo beweeglijk is dat het tijd is om het huis babyproof te maken, dan is hij vaak ook sterk genoeg om te proberen uit zijn bedje te ontsnappen. Dit is dus het moment om ze uit hun wiegje te halen of de bodem van de ledikant te laten zakken.

Commode

Zodra baby’s kunnen rollen, kunnen ze ook van de commode af rollen. Je kunt de luiertafel babyproof maken door alle spullen die je nodig hebt – luiers, billendoekjes, billencréme – zo te organiseren dat je een luier kunt verschonen zonder je ooit om hoeft te draaien. Of jouw baby los hoeft te laten.

De jaloezieën

De koordjes om jaloezieën te openen en sluiten zijn gevaarlijk omdat ze jouw kindje zouden kunnen verstikken. Dit is het moment om deze losse koordjes vast te binden zodat ze buiten bereik zijn of ze korter te knippen als dat mogelijk is.

Vooral koorden die een lus vormen zijn gevaarlijk voor kinderen omdat ze er met hun nek in kunnen komen. Tegenwoordig hebben veel jaloezieën geen losvormige koorden meer. Let daarop als je nieuwe wilt kopen.

Trap

Als jullie huis een trap heeft, dan heb je zowel onderaan als bovenaan traphekjes nodig. Zelf baby’s kunnen de trap op kruipen! Plaats de traphekjes dus voordat je kind gaat kruipen. Zodra je kind goed kan lopen, ga dan samen oefenen met traplopen. Loop achter je kind aan naar boven en voor je kind uit naar beneden.

De buitendeuren

Of dat nu de tuinpoort, de ramen, schuifpui, het kattenluik of andere manieren zijn waarop baby’s de ruimte kunnen verlaten als jij je nét even omdraait: zijn deze allemaal veilig?

Stopcontacten

Sommige nieuwbouwhuizen worden opgeleverd met kindvriendelijke stopcontacten, maar als dit bij jullie niet het geval is dan wil je nu stopcontactbeveiliging gaan aanschaffen en installeren. Enne, als je toch bezig bent met elektriciteit: het is ook de moeite waard om eventuele losse kabels aan de muur te bevestigingen of in te korten (zodat die dure bureaulamp blijft staan waar ‘ie moet staan…)

Alles wat giftig is

Medicijnen, schoonmaakmiddelen, vaatwastabletten, chemicaliën voor in de tuin of het klussen, maar ook haarlak, nagellakremover etc.: zorg dat het buiten bereik van je kind ligt of – indien mogelijk – in een afgesloten kast.

Weet jij wat je moet doen als jouw baby of kind iets giftigs binnen heeft gekregen? Leer de veilige handeling in onze online baby- en kinder EHBO cursus

Kamerplanten

Over giftige stoffen gesproken: er zijn verrassend veel planten die jouw baby ziek kunnen maken. Zorg dus dat je zeker weet dat de planten die op pak-hoogte staan veilig zijn. Los van veiligheid is potgrond voor kinderen ook heel aantrekkelijk speelgoed…

Meubels bevestigen

Boekenkasten of hoge, vrijstaande kasten wil je het liefst aan de muur bevestigd hebben, zodat deze niet omvergetrokken kunnen worden. Dressoirs kunnen ook gevaarlijk zijn voor een kleine klimmer, omdat de laden als ‘trappen’ gebruikt kunnen worden.

Kindersloten

Keukenlades en keukenkastjes zijn natuurlijk razend interessant. Misschien denk je dat je kind het begrijpt als jij zegt ‘Nee, niet doen!’, maar helaas: een jong kind snapt dat nog niet. Kindersloten zijn dus zeker geen overbodige luxe. Je hebt verschillende soorten magnetische of klik-sluitingen die je op kasten kunt bevestigen. Kijk vooral ook even waar jij zelf mee om kunt gaan.

De toilet

Eén tip van ouders die dit hebben meegemaakt: zorg dat je de wc-borstel ergens legt waar jouw baby of kind er niet makkelijk bij kan. Je kunt daarnaast een speciale clip aanschaffen om de toiletbril vast te zetten. Dat beschermt hun vingers en houdt ze (hopelijk) uit het toiletwater.

Scherpe hoeken en deuren

Gevaarlijke punten van de salontafel, stoel of eettafel wil je het liefst afschermen met een hoekbeschermer. Voor je deuren kun je eventueel schuimrubberen beschermers kopen die erop schuiven en het dichtslaan van de deur tegengaan. Dit is zeker een goed idee als de baby een oudere broer of zus heeft die de verleiding van spelen met de deur niet kan weerstaan. Zo voorkom je vingers tussen de deur.

Huis babyproof maken?

Als laatste advies: deze checklist kan je handvatten geven om je eigen huis onder de loep te nemen zodra baby mobieler wordt, maar je voorkomt niet dat jouw kleine alsnog onverwachte streken gaat uithalen. Wees er dus op voorbereid dat er nieuwe babyproof aanpassingen plaats moeten vinden als jouw baby, dreumes of peuter nieuwe vaardigheden weer leert.

Doe de Mijlpalen-check

Met de Mijlpalen-check leer je welke belangrijke mijlpalen er zijn in de ontwikkeling van je kind, hoe je ze herkent en wat je moet doen om jouw kind veilig te laten opgroeien.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van VeiligheidNL.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen