Veel jonge vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen zijn niet gevaccineerd met het HPV-vaccin. Dat blijkt uit de eerste Nederlandse studie naar HPV-vaccinatie bij vrouwen onder de dertig jaar met deze ziekte. In Nederland krijgen per jaar 950 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 30 en 55 jaar.
Gynaecologen van het Amsterdam UMC onderzochten de data van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Uit die data blijkt dat slechts 15 procent van de onderzochte vrouwen met baarmoederhalskanker gevaccineerd was.
HPV-virus besmetting
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV virus. Ongeveer 80% van de vrouwen die seksueel actief zijn, krijgen ooit een HPV-virus besmetting. Meestal ruimt het lichaam dat virus vanzelf op. Maar als dat niet gebeurt, kan een langdurige besmetting met HPV leiden tot baarmoederhalskanker. In Nederland krijgen ieder jaar 950 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker te horen, waaronder veel vrouwen in de leeftijd tussen de 30 en 55 jaar.
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Doe het vandaag
Landelijke HPV-vaccinatie sinds 2009
HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De HPV-vaccinatie biedt bescherming biedt tegen deze kanker.
Sinds 2009 is de landelijke HPV vaccinatie voor meisjes beschikbaar, en sinds 2002 voor jongens en meisjes. Met deze HPV-vaccinatie worden kinderen beschermd tegen besmetting met de meest voorkomende types HPV-virus. Maar het HPV-virus heeft veel varianten. Ook andere types HPV kunnen kanker veroorzaken. Daarom is het als vrouw zo belangrijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, ook als je gevaccineerd bent.
Waarom worden kinderen zo jong gevaccineerd? De inenting beschermt jongeren tegen een HPV virusbesmetting als ze later seksueel actief worden: HPV wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap, via de handen, vingers, huid en mond. Daarom worden kinderen als ze 10 jaar worden uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie.
Wel of geen vaccinatie tegen HPV?
De beschermende werking van vaccinatie tegen (de voorstadia van) baarmoederhalskanker werd aangetoond in grote internationale onderzoeken. Toch blijft de vaccinatiegraad achter. Het RIVM deed eerder onderzoek naar redenen waarom mensen wel of geen vaccinaties nemen. Uit dat blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over de veiligheid en bijwerkingen van het vaccin. Ook speelt een gebrek aan kennis een rol: niet iedereen is zich bewust van de risico’s van een ziekte en de bescherming die het vaccin biedt.
Ziekte voorkomen
Gynaecoloog-oncoloog Luc van Lonkhuijzen van het Amsterdam UMC ziet de gevolgen in de praktijk, vertelt hij aan NU.nl: ‘We zagen afgelopen jaren meerdere jonge vrouwen met baarmoederhalskanker die niet gevaccineerd waren. Ik worstel met het besef dat hun ziekte misschien voorkomen had kunnen worden.’