kamperen met kinderen
27/07/2023

Kamperen met kinderen: onze vijf gouden tips

Als jij goede herinneringen hebt aan kamperen als kind, wil je die ervaring waarschijnlijk graag met je eigen kinderen delen. Om ervoor te zorgen dat het inderdaad een onvergetelijke tijd wordt, loont het om goed voorbereid te zijn op jullie kampeervakantie. We delen in dit artikel vijf gouden tips voor (de eerste keer) kamperen met kinderen. 

Proefslapen in de tent

Als jullie een nieuwe tent hebben gekocht of het alweer even geleden is dat je een tent hebt opgezet, ga dan vooral een keertje proefslapen voor de vakantie. Zo raken jullie (weer) vertrouwd met het opzetten van een tent, zonder de stress van wegrennende kinderen op een buitenlandse camping na een autorit van tien uur 🙂 Daarnaast kun je uitproberen of alles wat jullie bedacht hadden daadwerkelijk in de tent past. En voor de kinderen is het alleen maar heel erg leuk om alvast een keertje in de tent te mogen slapen en hen op deze manier enthousiast te maken voor de aankomende vakantie. 

Kies voor gemak

Als je gaat kamperen, dan kies je voor vrijheid en dicht bij de natuur zijn, maar lever je hier en daar in op comfort. Dat hoort erbij, daar zijn we het mee eens, maar gun jezelf ook wat gemak. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een opblaasbare tent. Yes, dat lees je goed. Geen gehannes met tentstokken, maar met behulp van een pomp binnen no-time de tent slaapklaar. Zeker als jullie van plan zijn om naar meerdere campings te gaan op één vakantie – en de tent dus vaker gaan afbouwen en opzetten – is een opblaasbare tent echt een uitkomst. 

Wij ontvingen deze geweldige opblaasbare vijf-persoons tent. Hij is van Decathlon’s eigen kampeermerk Quechua. Deze tent zet je niet alleen razendsnel op, hij heeft ook twee aparte slaapruimtes en een grote gezamenlijke ruimte. Het beste deel? De slaapruimtes zijn uitgerust met het zogeheten Fresh & Black concept, waardoor de tent van binnen koel en donker blijft. Wat een uitkomst! Met onze vroege vogeltjes zag ik met name op tegen het ongetwijfeld (nog…) vroeger wakker worden, maar ik heb goede hoop dat we in deze tent allemaal net wat meer slaap gaan krijgen. Dat noem ik vakantie!

Betrek de kids bij het inpakken

De kinderen laten helpen met inpakken maakt ook deel uit van de vakantie. Maak een checklist voor elk kind en laat ze zelf alle spullen op hun bed leggen. Vink vervolgens samen met hen de lijst af terwijl ze hun spullen in hun eigen tas stoppen. Naast het inpakken van hun eigen spullen, kun je de kids ook betrekken bij het uitzoeken en inpakken van de overige kampeerbenodigdheden. Wat heb je allemaal nodig als je gaat kamperen? Matjes en slaapzakken, maar ook een goede zaklamp, kookspullen en bijvoorbeeld een kampeertafel of stoelen. 

Een beetje van thuis

Slapen in een tent is hopelijk vooral heel leuk, maar kan voor kleine kinderen ook een beetje spannend zijn. Het kan helpen als ze iets mee mogen nemen van thuis. Natuurlijk mogen favoriete knuffels mee, maar je kunt ook denken aan een klein lampje dat op batterijen werkt of het wekkertje van thuis. Voor kinderen is het sowieso fijn als jullie van de tent een gezellige kampeerplek maken. Bijvoorbeeld door lampjes op zonne-energie aan de scheerlijnen te bevestigen of een kleed voor de ingang van de tent te leggen. 

Omarm het vies worden

Als kinderen buiten op ontdekking gaan, worden ze vies. Wij kunnen wat dat betreft alleen maar de befaamde woorden van Elsa herhalen: let it go. Omarm de avontuurlijke geest van je kinderen en moedig ze vooral aan om in de natuur te spelen, in bomen te klimmen, steentjes in het water te gooien en te zoeken naar vriendjes of vriendinnetjes op de camping. Wil je het zandfestijn binnen in de tent enigszins binnen de perken houden? Zet dan een emmer om je voeten te wassen en een handdoek bij de ingang van de tent, leg overdag een hoeslaken over jullie matjes om ze te beschermen tegen vuil en rol overdag de slaapzakken op om zand in bed te voorkomen

Een laatste advies: weet dat niet alles volgens plan verloopt. Zelfs als jullie al weken bezig zijn met plannen en alles zorgvuldig hebben ingepakt, kunnen er dingen veranderen. Van regen tot muggenplaag, van lekke matjes tot luidruchtige campingburen. Probeer vooral met de stroom mee te blijven gaan en te genieten van dit avontuur als gezin. Als jij een positieve instelling houdt, dan zullen de kids dat overnemen. Geniet vooral van de quality time die jullie samen doorbrengen en de herinneringen die je samen aan het maken bent.

Meer lezen?
Momhacks voor (lange) autoritten of vluchten
Dit zijn onze musthaves voor een relaxte vakantie met kleine kids

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen