Een zwangerschapsstreep, ofwel linea negra, op je buik: hoe ontstaat dat?
09/01/2022

Een zwangerschapsstreep, ofwel linea negra, op je buik: hoe ontstaat dat?

Ben je in verwachting en verschijnt er door je zwangerschap een donkere, verticale streep op je buik? Dat kan goed kloppen en wordt een linea negra genoemd. Deze bruine streep is ongeveer een centimeter breed en wordt ook wel een zwangerschapsstreep genoemd. Maar hoe ontstaat zo’n streep? Kun je er iets tegen doen? En is het schadelijk?

We delen in dit artikel alles wat je moet weten over de zwangerschapsstreep.

Linea negra

Linea nigra is Latijn voor ‘zwarte lijn’. Een linea negra loopt over het midden van de buik van de navel naar je schaambeen. Sommige vrouwen hebben een langere linea negra, die doorloopt tot aan het middenrif. Onder invloed van hormonen (oestrogeen en progesteron) gaan pigmentcellen tijdens een zwangerschap extra pigment produceren. Daardoor kunnen bestaande pigmentvlekken en sproeten donkerder worden, worden je tepels mogelijk donkerder, en kan er een zwangerschapsstreep ontstaan.

Zwangere vrouwen met een lichte huid hebben minder vaak een linea nigra dan vrouwen met een donkere huid. Voordat de donkere streep verschijnt kan er eerst een lichte lijn verschijnen.

Kun je er iets tegen doen?

Een zwangerschapsstreep is niet schadelijk, en je kunt de streep ook niet voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat een linea negra niet donker wordt, door je buik uit de zon te houden of goed in te smeren met zonnebrand met een hoge factor.

Een linea nigra verschijnt vaak in het tweede trimester van de zwangerschap en vervaagt meestal na de bevalling, maar bij sommige vrouwen blijft de zwangerschapsstreep (gedeeltelijk) zichtbaar. k kan de linea negra onder invloed van zonlicht zichtbaar blijven. Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat de streep ook langer zichtbaar blijft.

Natuurlijk fenomeen

Een linea negra is een natuurlijk fenomeen. Na ongeveer een jaar is de linea nigra bij de meeste vrouwen niet meer of nog amper te zien. Dus grote kans dat jouw zwangerschapsstreep geleidelijk vervaagt na de bevalling.

Meer lezen?
Van tiger stripes tot pigment: dit gebeurt er met je huid tijdens de zwangerschap

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief