Huid tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en merk je dat je huid verandert? Met schoonheidsspecialiste Anne Tijdink bespreken we de meest voorkomende huidveranderingen en wat je hier aan kunt doen.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Puistjes

Tijdens de zwangerschap treden er in een korte periode een aantal grote veranderingen in je hormoonhuishouding op. In het begin van de zwangerschap (tot 12 weken) produceert de placenta het hormoon progesteron in grotere hoeveelheden. Omdat dit hormoon de talgproductie stimuleert, is de kans op een onzuivere huid tijdens deze eerste fase van de zwangerschap groter. Zo kun je dus puistjes krijgen.

Pigmentvlekken tijdens en na een zwangerschap

Je had gehoopt op een gezonde gloed nu je zwanger bent, maar ontdekt donkerbruine vlekken op je huid. Die pigmentvlekken kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap. De vlekken zitten meestal in het gezicht: op het voorhoofd, de wangen, slapen, rond je ogen en op je bovenlip. Vandaar de term zwangerschapsmasker. Tijdens de zwangerschap is het daarom extra belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon.

Rode huid of vlekken

Sommige zwangeren merken een prachtig stralende huid: een logisch gevolg omdat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt. Bij sommige zwangeren zorgt deze toename van bloed echter voor rode vlekken.

Ook is er kans op kleine rode sterretjes in het gezicht (spider neavi) en soms zelfs couperose. Die zichtbare bloedvaten kunnen ook na de zwangerschap hardnekkig zijn, maar kunnen door een schoonheidsspecialiste of een huidtherapeut verwijderd worden.

huid met striae

Jeuk

Veel zwangere vrouwen krijgen last van jeuk. Dit komt door het oprekken en droger worden van de huid, maar ook doordat de lever meer moeite heeft met het afvoeren van galzuren. De galzuren die niet afgevoerd worden komen in het bloed terecht en prikkelen zenuwuiteinden. Door de huid van je lichaam goed te hydrateren en soepel te houden kun je de jeuk beperken. Hiervoor is een neutrale bodylotion (ongeparfumeerd) of zuivere jojoba olie het meest geschikt, zegt Anne.

Striae

Een ander fenomeen tijdens de zwangerschap is striae, ook wel bekend als zwangerschapsstrepen. Die strepen ontstaan door gewichtstoename en de groei van je buik. Je huid wordt in zo’n snel tempo uitgerekt, dat de huid het niet bij kan houden. Hierdoor ontstaan er kleine ‘scheurtjes’ in de huid: dat is bindweefsel dat het tempo niet kon bijhouden.

Jouw lichaam is geweldig

Of je nou wel of geen pigmentvlekjes of striae hebt tijdens of na een zwangerschap, hoe je over jouw (nieuwe) lijf denkt, is heel persoonlijk. We hopen dat je weet: jouw lichaam is geweldig.

Het laat jou ademen, bewegen, dansen, vrijen, nadenken, lopen. Het is in staat om een mensje te laten groeien en te baren, en om weer te herstellen van deze immense prestatie. Om een kindje te voeden, te dragen, te wiegen en te knuffelen. In welke fase jij je ook bevindt van het (aanstaande) moederschap: je bent prachtig zoals je bent. Wij hopen dat je dat zelf, nu of straks, ook voelt en vindt.