luiermaten
03/10/2022

Luiers of luierbroekjes: wat kies je voor jouw kindje?

Naast luiers zijn er ook luierbroekjes te koop. Luiers maak je met sluitingen dicht, luierbroekjes trek je – zoals de naam doet vermoeden – als een broekje aan bij je kleintje. Wat zijn de voordelen van beide luiers en hoe verschillen de twee van elkaar?

Met ‘luiers’ bedoelen we de luiers die met kleven materiaal of sluitingen worden vastgezet. Voor pasgeboren baby’s zijn dit soort luiers geschikter vanwege de gevoelige navel, zeker als hier nog een navelstrengklem op zit. Er zijn ook luiers, zoals deze van Etos, die een uitsparing hebben speciaal voor de navel. Zo is dit gebied goed beschermd tegen wrijving door kleertjes of tijdens het knuffelen. Voor baby’s die nog veel liggen en slapen is het gebruik van dit soort luiers ook makkelijker, omdat het ideaal is om deze luier liggend aan te doen. 

Tijd voor luierbroekjes

Zodra jouw baby een maand of zes is, zal hij of zij een heel stuk actiever beginnen te worden. Rollen van rug naar buik, heen en weer schuiven en volop trappelen met de beentjes. Dat zorgt ook bij het verschonen nog wel eens voor een uitdaging… 

In deze leeftijdsfase kunnen luierbroekjes soms net wat praktischer zijn, omdat je je baby in elke positie kunt leggen en niet per se de beentjes omhoog hoeft te houden om de luier aan te trekken. Daarnaast is de kans dat de tape van de luier losschiet bij al dat bewegen groter, een probleem dat je bij luierbroekjes niet hebt. 

Pro met ‘plakluiers’

Zowel ‘plakluiers’ als luierbroekjes hebben voordelen. In principe zijn gewone luiers met name geschikt voor baby’s tot een maand of zes en zijn luierbroekjes fijn als je kindje wat actiever wordt. Bij Etos zijn er luierbroekjes vanaf maat 4 tot en met maat 7. 

Maar: de keuze voor de ene of de andere luier hangt niet alleen van de leeftijd en beweeglijkheid van jullie kindje af. De ene mama is een pro met plakluiers en verschoont luiers met één hand en gesloten ogen, de ander is blij als ze op broekjes over kan stappen. Daarnaast hoef je niet voor één type te kiezen, je kunt beiden ook combineren. Bijvoorbeeld luierbroekjes voor overdag en voor onderweg (helemaal ideaal als je je kindje op den duur staand kunt verschonen), en plakluiers voor de nacht. 

Ben je in verwachting of net mama geworden?

Baby’s zijn leuk, maar ook duur. Besparen op aankopen als luiers, billendoekjes of andere verzorgingsproducten voor jouw kleintje klinkt ideaal, toch? Als je je aanmeldt voor het Etos baby loyalty programma ontvang je een gratis Etos baby welkomstpakket met onder andere een pakje billendoekjes, een pak Etos luiers en Etos wasgel voor jouw kleintje. Daarnaast krijg je 15 punten extra cadeau bij je volgende aankoop. Met deze punten spaar je voor extra korting én gratis verzorgingsproducten. Meer weten over Etos Baby?

Meer lezen?
Hoeveel luiers heb ik nodig? Zo leg je slim een voorraad aan
Zó werken luiermaten en deze maat heeft jouw baby nodig

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief