luiermaten
06/09/2022

Zó werken luiermaten en deze maat heeft jouw baby nodig

Wist jij dat newborns zo’n tien tot twaalf volle luiers per dag produceren? Dat betekent dat het vinden van een goede luier voor jouw kleintje belangrijk is. Je wilt namelijk geen lekkages door te losse luiers of juist te krappe openingen bij de beentjes. We vertellen je in dit artikel meer over luiermaten, zodat jij weet welke maat jouw baby nodig heeft. 

In de tijd dat jouw kindje een luier draagt, zal hij of zij verschillende maten hebben. Het vinden van de beste luiermaat kan soms een zoektocht zijn naarmate jouw kind groeit. 

Luiermaten en gewicht

Goed om te weten: bij luiermaten gaat het niet om de leeftijd van jouw baby of kind, maar om zijn of haar gewicht. Dat is bepalend voor de maat luier die je kiest. Daarnaast kunnen beweeglijk en voeding ook een rol spelen in het type luier dat je kiest.

In het schema hieronder zie je welk type luier past bij welk gewicht. Verderop in dit artikel vertellen we je meer over de type luiers.

Prematuur luierMinder dan 2,5 kilo
Newborn luier (maat 1)Van 2 tot 5 kilo
Mini luier (maat 2)Van 3 tot 6 kilo
Midi luier (maat 3)Van 4 tot 9 kilo
Maxi luier (maat 4)Van 7 tot 18 kilo
Maxiplus luier (maat 4+)Van 9 tot 20 kilo
Junior (maat 5)Van 12 tot 25 kilo
Extra large luier (maat 6)Van 11 tot 25 kilo

Zoals je ziet overlappen baby gewichten tussen twee verschillende maten. Het is in dat geval belangrijk om rekening te houden met het lichaamstype van jouw baby bij het kiezen van de juiste luiermaat. Een slankere en langere baby kan bijvoorbeeld baat hebben bij een kleinere maat, terwijl een mollige baby het beste in een grotere maat past. 

Newborn luier 

Baby’s beginnen meestal met een newborn-luier, ook wel maat 1 genoemd. Deze is geschikt voor baby’s tussen de 2 en 5 kilo. Baby’s die prematuur worden geboren, hebben vaak een kleinere luiermaat voor onder de 2,5 kilo nodig. Absorptie is bij maat 1 minder een probleem, de luiers moeten vooral zacht en comfortabel zitten voor jouw kleintje. Newborn luiers zijn overigens vaak voorzien van een uitsparing aan de bovenkant, zodat er meer ruimte is rond de navel en eventuele navelstrengklem. Ze zijn daarnaast voorzien van een urine indicator. 

Mini & midi luier

Wanneer een baby groeit en meer gaat bewegen, zul je merken dat hij of zij ook toe is aan een nieuwe luier. Het vinden van de ideale pasvorm wordt steeds belangrijker. Zéker als jouw kindje rond de zes maanden start met vaste voeding en de luiers eh… rommeliger worden. Afhankelijk van het gewicht en de lichaamsbouw van jouw baby zul je in de eerste zes maanden mini en midi luiers gebruiken, maar het kan ook zijn dat je vast moet starten met maxi luiers. Hoe groter de maat luier, hoe meer absorberend materiaal erin verwerkt is.

Maxi & maxi plus luier

Hoe ouder jouw kindje wordt, des te belangrijker het is dat luiers goed meerekken én sterke bandjes of lipjes hebben. Na de midi komt de maxi luier, geschikt voor kinderen tussen de 8 en 18 kilo. Naast de maxi heb je ook de maxi plus, voor kids tussen de 9 en 20 kilo. Het verschilt van kind tot kind wanneer ze (volledig) zindelijk zijn, maar gemiddeld genomen blijven kinderen tot zo’n twee of drie jaar ‘in de luiers’. 

Volgende luiermaat nodig?

Het zoeken naar de beste luiermaat soms best uitdagend zijn. Welke tekenen kunnen erop wijzen dat het tijd is om over te stappen op een andere maat?

  • De lipjes aan de zijkant van de luier schieten vaak los
  • De beenbanden voelen strak aan
  • De tailleband voelt strak aan (je moet er met twee vingers onder kunnen)
  • Je ziet irritaties of rode vlekken rond de luier bij jouw baby
  • Het is moeilijk om de luier aan te doen
  • De luier ziet er te klein uit voor je baby en/of bedekt de billen niet volledig
  • Er is regelmatig sprake van ongelukjes of doorlekken
  • Je baby lijkt zich ongemakkelijk te voelen in de luier

Ben je in verwachting of net mama geworden?

Baby’s zijn leuk, maar ook duur. Besparen op aankopen als luiers, billendoekjes of andere verzorgingsproducten voor jouw kleintje klinkt ideaal, toch? Als je je aanmeldt voor het Etos baby loyalty programma ontvang je een gratis Etos baby welkomstpakket met onder andere een pakje billendoekjes, een pak Etos luiers en Etos wasgel voor jouw kleintje. Daarnaast krijg je 15 punten extra cadeau bij je volgende aankoop. Met deze punten spaar je voor extra korting én gratis verzorgingsproducten

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner Etos.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen