postpartum depressie
27/12/2021

Mijn vierde trimester: “Het is oké om niet altijd oké te zijn”

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met jouw baby. Een periode waarin jouw herstel centraal staat, samen met het wennen aan een nieuw mensje in jouw of jullie leven. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Hoe was dit voor jou? Deze week vertelt Esther, moeder van Elisa en zwanger van de tweede, haar verhaal.

Hoe zou jij het vierde trimester in één woord omschrijven?

“Verwarrend”

Had jij je voorbereid op jouw kraamperiode? Zo ja, hoe?

“Voornamelijk voorbereid op de bevalling. Daarvoor heb ik een zwangerschapscursus gevolgd waarin theorie en praktijk gecombineerd werd. Wel nagedacht over kraambezoek, omdat we allebei een grote familie en vriendengroep hebben, besloten we een kraamfeest te houden en niet iedereen thuis uit te nodigen.”

Kun je kort iets vertellen over jouw bevalling?

“Mijn bevalling duurde lang. Op donderdagavond opgenomen om een ballonnetje te laten plaatsen. De volgende ochtend op vrijdag werden de vliezen gebroken en kwamen de weeën langzaam op gang. De natuurlijke weeën waren niet sterk genoeg dus kreeg ik weeënopwekkers. Uiteindelijk werd onze dochter op zaterdagochtend om half 7 geboren. 

Omdat ik in de aanloop naar de bevalling al nauwelijks sliep, was ik oververmoeid. Ook na de bevalling sliep ik niet. Na vier dagen ben ik uiteindelijk opgenomen voor een soort slaapkuur. Ik stond stijf van de spanning en angst. Het lijkt wel of de  alertheid die ik ervoer tijdens de bevalling bleef waardoor ik niet kon slapen. Toch kijk ik positief terug op de bevalling. Ik ben ingeleid mede omdat ik lichamelijk en emotioneel steeds meer uitgeput raakte, maar tijdens de bevalling zelf was ik heel rustig en krachtig. De angst die ik ervoer was niet voor de bevalling, stond daar compleet los van. 

Achteraf denk ik dat de postpartum depressie die ik kreeg zich kort voor de bevalling al begon te uiten. Mijn lichaam leek de bevalling tegen te houden, omdat mijn hoofd met hele andere dingen bezig was. Mijn kraamperiode stond in teken van spanning, angst, en het ziekenhuis. Niet echt wat je van te voren verwacht.”

Hoe heb je jouw lichamelijke herstel na de bevalling ervaren?

“Lichamelijk verliep het herstel heel goed. Al vrij snel voelde het allemaal wat minder beurs en kon ik lichamelijk weer wat ik daarvoor ook kon. Ik weet nog dat ik dacht oooohh dit komt nooit meer goed. Maar 2 dagen  later zat ik al weer in kleermakerszit en was de ergste spierpijn al weer weg. Dat had ik echt niet verwacht. Ik had gelukkig ook maar een klein scheurtje en die genas heel voorspoedig.”

Waarvan dacht jij: had iemand mij dit even van te voren kunnen vertellen?!

“Dat het moedergevoel niet altijd direct komt wanneer je bevallen bent. Dat het mentaal heel verwarrend en zwaar kan zijn. Dat niet iedereen op een roze wolk zit. Wanneer je dit niet weet en je voelt helemaal niet goed, je voelt je geen moeder en je bent somber. Dan ervaar je gevoelens van schuldgevoel en eenzaamheid.”

Heb je iets speciaals gedaan of juist gelaten in de kraamperiode?

“Omdat al vrij snel na de bevalling duidelijk werd dat ik mentaal niet in orde was, hebben we bezoek zoveel mogelijk beperkt. Vanwege de grote hoeveelheid rustgevende medicatie die ik kreeg was borstvoeding helaas al snel niet meer mogelijk. Huid-op-huid-contact hebben we veel gedaan om zo de hechting tussen mij en mijn dochtertje te bevorderen. De nachten die ik in het ziekenhuis sliep was ik zonder mijn man en kind. Dat was hartverscheurend, maar uiteindelijk het enige waardoor ik even uit de staat van alertheid ging en eindelijk kon slapen.”

Welke tip of advies zou jij aan een andere aanstaande moeder willen geven over het vierde trimester?

“Mijn grote valkuil voor de bevalling was altijd roepen dat het goed gaat. Ik weet dat ik niet het standaard verhaal ben. Gelukkig maar. Maar bijna iedere moeder krijgt in meer of mindere mate te maken met onzekerheid of angst, mijn tip voor jou: praat over wat je bezighoudt. Je hoeft je daarvoor niet te schamen. Krop dat niet op. Ik zeg wel eens ‘breek je muren af, anders breekt het jouw.’

Nog een tip, omring je met mensen waar je blij van word. Die je positief beïnvloeden. Tijdens je zwangerschap ben je kwetsbaarder en dan is het fijn als je mensen om je heen waar je happy van word.”

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jouw eerste drie maanden als (nieuwe) moeder? 

“De postpartum depressie die ik kreeg was het heftigste wat ik ooit ervaarde. Veel tranen en pijnlijke herinneringen. Maar de reden waarom ik er heel makkelijk over praat is omdat ik er aan gewerkt heb. Ik voel me nu krachtiger dan ooit, een betere moeder dan ooit. Het is oké om niet altijd oké te zijn. 

Hoewel de kraamperiode na mijn eerste bevalling niet de droom was, heeft dat gelukkig niet de band met mijn dochter aangetast. Ik voel me meer moeder dan ooit. Ik ben onwijs dankbaar voor onze prachtige dochter. Ze is nu 2 jaar, zegt volop ‘nee. Is stoer, eigenwijs en super vrolijk. En… Ze wordt in 2022 grote zus. Een spannende periode, maar ook 1 die ik vol vertrouwen tegemoet zie. Het verleden hoeft niet de toekomst te bepalen. Ik heb de juiste hulpverleners en  mensen om me heen. En hoe het loopt, loopt het. Het is het sowieso waard.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen