hoe lang moedermelk buiten koelkast / hoe lang moedermelk in koelkast / moedermelk bewaren / opwarmen moedermelk
20/12/2021

Alles wat je moet weten over afgekolfde moedermelk bewaren en opwarmen

Wanneer je start met kolven, roept dat heel wat vragen op. Wat wat is de beste manier om moedermelk te bewaren? Hoe lang mag moedermelk buiten de koelkast? Hoe warm je moedermelk op? En hoe lang kun je moedermelk bewaren ín de koelkast? Lactatiedeskundige Céline Moly geeft in dit artikel antwoord op de vragen.

Ook deelt ze hoe je moedermelk kunt ontdooien.

Moedermelk bewaren

je bewaart afgekolfde melk het beste in goed afsluitbare bakjes, flesjes of zakjes. Maak bakjes of flesjes voor het vullen schoon met een warm sopje, spoel ze goed af en maak ze goed droog. Plaats de flesjes achterin de koelkast, waar je de minste last hebt van de temperatuurschommelingen door het openen en sluiten van de koelkast.

Melk zet uit in de vriezer, dus vul je bakjes of zakjes niet helemaal tot de rand maar laat wat ruimte over. Heb je veel melk in de vriezer? Plak een etiket met de datum waarop je de melk hebt afgekolfd op het flesje of bakje, zodat je weet hoe lang de melk al in de vriezer ligt.

Wil je melk vervoeren – bijvoorbeeld van werk naar huis – zorg dan voor een constante temperatuur door gebruik te maken van een koeltas of koelboxje.

De juiste temperatuur

Voor het bewaren van moedermelk kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

  • verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (19-22 graden): 5 uur
  • verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur
  • verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen
  • in de vriezer (-18 graden): 6 tot 12 maanden
  • ontdooide melk in de koelkast: 24 uur

Zodra de melk eenmaal is ontdooid, is deze nog 24 uur goed in de koelkast. Bij kamertemperatuur is het aan te raden om de melk zo snel mogelijk aan je kindje te geven. Vries moedermelk die je hebt ontdooit niet nog een keer in. Je mag melk uit verschillende kolfsessies alleen bij elkaar voegen als deze melk op dezelfde temperatuur is.

Hoe ontdooi en warm je moedermelk op?

Laat bevroren moedermelk altijd rustig ontdooien voordat je het opwarmt. Het opwarmen van moedermelk kan het beste ‘au bain marie’ (dus in een pannetje met heet water) of met een langzame flessenwarmer. Let er wel op dat je melk niet warmer maakt dan 35 graden. Het is niet aan te raden om de moedermelk in de magnetron op te warmen, omdat je daarmee de beschermende stoffen in de melk kunt verliezen en de melk snel té heet maakt voor jouw baby’tje. Is er alleen een magnetron voor handen, zorg dan dat je deze op een zo laag mogelijk vermogen gebruikt en draai de melk rustig rond in het flesje zodat er geen plekken zijn waar het té heet wordt.

Probeer vooral eens met je kindje uit of hij of zij de melk op kamertemperatuur ook lust: de meeste kindjes vinden dat namelijk ook prima.

Er kunnen wat vettige vlokjes in de melk drijven, dat is heel normaal en geen teken dat de melk niet meer goed is. Als je de fles rustig opwarmt en zachtjes (!) schudt, zullen deze vlokjes vanzelf oplossen.

Tenslotte: weet dat ontdooide afgekolfde moedermelk wat vreemd en zepig kan ruiken of smaken. Dit is normaal en betekent niet dat de melk niet langer goed is.

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Meer lezen?
Blog: 4,5 maand fulltime kolven

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief