Claire Collé MomUp
26/08/2019

Momtalk: Claire

Claire Collé (31) studeerde psychologie. Tussen haar dochters Aria en Aiva zit minder dan 1,5 jaar verschil. In die tropenjaren startte ze ook nog een eigen bedrijf, MomUp. Als psycholoog en moeder weet ze wat valkuilen voor jonge moeders zijn. “Denk na over wat jou écht blij maakt, doet ontspannen en plan het in. Anders gebeurt het niet.”

Was het makkelijk om zwanger te worden?

Wel om zwanger te worden, maar niet om zwanger te blijven. Ik heb voordat ik zwanger werd van Aria een aantal miskramen gehad, waarvan eentje met een hele akelige, zeldzame nasleep. Ik verwachtte eigenlijk al niet meer dat het op de natuurlijke manier zou lukken toen ik opeens in verwachting bleek. Tussen Aria en Aiva heb ik geen miskramen meer gehad. Het ging nu wel gelijk goed en daardoor zit er ook vrij weinig leeftijdsverschil tussen hen.

Hoe heb je je zwangerschappen ervaren?

Beide keren als heel fijn, een bijzondere tijd. Ik had niet veel klachten en voelde me goed. Ik vond het de eerste keer wel ‘magischer’ dan de tweede keer. Uren was ik bezig met haar babykamer, in haar dagboekje te schrijven. De tweede keer vloog de tijd sneller voorbij. Ik had net een nieuwe, drukke baan en er rende een dreumes rond die nog niet doorsliep, dus ik heb tegen het einde van de zwangerschap echt bewust geprobeerd om er toch bij stil te staan en gas terug te nemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CLAIRE COLLÉ 🎓 (@momup.nl) op

En hoe waren de bevallingen?

Beide keren hebben ik een hele vlotte bevalling gehad. De eerste bevalling duurde denk ik zo’n 2,5 uur van begin tot eind, de tweede keer nog geen halfuur. Zowel mijn oma, moeder als zusje hebben hetzelfde gehad. Er is voor zover ik weet geen wetenschappelijk bewijs dat de manier waarop je bevalt erfelijk zou zijn, maar toch bijzonder dat het bij ons allemaal zo verlopen is.

Ik kreeg beide keren een weeënstorm toen ik al 7-8 cm ontsluiting had, daarvoor voelde ik eigenlijk helemaal niets. Daarom was ik bij mijn tweede zwangerschap ook erg bang dat de bevalling zou beginnen als ik bijvoorbeeld alleen of buiten was. Maar ik ben twee keer in het ziekenhuis bevallen zoals ik graag wilde. Het is heel gek om zulke snelle bevallingen te hebben. Een paar uur later was ik, voordat ik goed en wel besefte wat er gebeurd was, alweer thuis.

Hoe kijk je terug op de postpartum periode?

Heel eerlijk? De eerste keer vond ik het verschrikkelijk. Niks roze wolk. Ik wilde graag borstvoeding geven, maar alles wat er mis kon gaan ging mis. Ik kreeg hele heftige borstontstekingen, waardoor ik op Oudejaarsavond met een bijna-abces in het ziekenhuis terecht kwam. Ik kreeg toen lactatieremmers om de borstvoeding te remmen, omdat ik er helemaal doorheen zat.

Ondertussen had mijn dochtertje ook een borstabces ontwikkeld, iets wat ze in het ziekenhuis nog nooit hadden gezien. Onze weerstand verminderde en zowat alle kwaaltjes die voorbij konden komen kwamen voorbij, van spruw tot een enorme koortslip. Daar zat ik dan, midden in de nacht te voeden met een mondkapje op. Dus nee, de eerste keer was echt een tegenvaller en het heeft lang geduurd voordat ik me enigszins mezelf voelde. De tweede keer wist ik wat te verwachten en was ik zelf denk ik ook een stuk relaxter. Ook had ik meer hulp om me heen ingeschakeld waardoor mijn postpartum periode stukken fijner verliep.

Claire Collé MomUp En hoe was jouw eerste jaar als moeder?

Ik ben er heel eerlijk over: ik vond het eerste jaar als moeder best pittig. Mijn oudste was een hele slechte slaper. Een paar maanden hou je dat slaapgebrek wel vol, maar ik merkte dat het na verloop van tijd toch echt zijn tol begon te eisen. Na het eerste jaar ging het beter, maar ze slaapt eigenlijk pas sinds kort goed door – ze wordt in november vier! Het slaapgebrek in combinatie met een nieuwe rol en de verantwoordelijkheden die die rol met zich meebrengt, daar moest ik echt aan wennen. Ondanks dat ik me daar toch echt wel heel goed op voorbereid had. De tweede keer ging het ook weer stukken beter, maar twee kinderen onder de twee jaar, dat zijn echt tropenjaren. Ik vind het naarmate ze ouder worden alleen maar leuker worden. Ik geniet van de toenemende communicatie en hun eigen persoonlijkheden die meer en meer te zien zijn.

Die ervaring tijdens het eerste jaar is trouwens ook een van de redenen waarom ik MomUp gestart ben. Ik merkte dat dit een punt was in mijn leven waarin alles samenkwam, zowel privé als op mijn werk. Het spitsuur van je leven, zoals de eerste jaren met kinderen ook wel eens genoemd worden. Ik had vanuit mijn studie Psychologie en werkervaring zoveel kennis die je daarbij zou kunnen toepassen, dat ik het gevoel had dat ik iets daarmee moest. En zo vormde zich het idee in mijn hoofd om een online coachingsplatform voor moeders te beginnen. Want als ik me zo voelde, moesten er vast meer mama’s zijn die met dezelfde issues worstelden. En dat bleek ook zo te zijn. Het was heel spannend om in het diepe te springen en om te gaan ondernemen, zeker met een peuter en een pasgeboren baby. Maar nu, na anderhalf jaar, ben ik zo blij dat ik het gedaan heb. Elke tevreden klant die weer of nog meer in haar kracht staat, geeft mij ook weer zoveel inspiratie. Het is een win-win situatie.

Wat zijn onverwachte uitdagingen van het moederschap?

Je staat altijd ‘aan’ en ik denk nooit meer alleen aan mezelf. Dat is tegelijkertijd ook het mooie aan het moederschap, vind ik. Ik werd zachter, minder egoïstisch.

Hoe zorg je een moment voor jezelf? Hoe zorg jij voor je #howaboutmomtime?

Ik probeer ’s avonds heel bewust terug te schakelen, dingen te doen waardoor ik écht ontspan en waar ik overdag niet aan toe kom. Een boek te lezen of uitgebreid in bad gaan bijvoorbeeld. Verder probeer ik elke week, maar minstens een keer in de twee weken, iets voor mezelf te plannen. Even weg met vriendinnen of mijn vriend, of even iets helemaal voor mezelf. Als moeder zijnde ontkom je denk ik niet aan plannen. Als ik iets niet plan, komt het er niet van. Daar ben ik heel bewust mee bezig.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CLAIRE COLLÉ 🎓 (@momup.nl) op

Welke eigen superpower ontdekte jij door het moederschap?

Dat ik veel meer aan kan dan ik dacht. Mijn energie is (bijna) eindeloos haha! Aria en Aiva hebben me een gevoel van kracht gegeven en daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor. Ik leer hen allerlei dingen, maar dat is andersom net zo.

Hoe zag je het moederschap voordat je moeder werd?

Op de eerste heftige periode na komt het eigenlijk wel overeen met hoe ik het voor me zag. Druk, heftig, life-changing, bijzonder en mooi. Ik zou het niet willen missen en ben erg dankbaar dat ik het mee mag maken.

Heb je advies of tips voor andere moms?

Zorg dat je af en toe tijd hebt voor jezelf. Op dagelijkse basis, maar ook op wekelijkse, maandelijkse basis. Denk na over wat jou écht blij maakt, doet ontspannen en plan het in. En zorg dat je alle hulptroepen die je in kunt schakelen inschakelt. Of dat nu je partner, ouders of bij wijze van spreken in een hulp in de huishouding is. Maak het jezelf gemakkelijker, want je hebt het in deze periode harder dan ooit nodig.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen