CTG-monitoring van jouw baby tijdens de bevalling

Wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen met een medische indicatie, wordt de conditie en de hartslag van de baby gecontroleerd. In het ziekenhuis gebeurt dit vaak met hartslagmonitoring of een cardiotocogram, afgekort CTG. CTG-monitoring kan vanaf 24 weken zwangerschap.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Monitoren van de baby

Een cardiotocogram (CTG) registreert de harttonen van jouw baby en de samentrekking van de spieren in de baarmoeder, de weeën. Je krijgt twee banden om je buik: meestal een band onder aan je buik, om de hartslag van het kindje te registreren, en een band aan de bovenkant van je buik, om de weeën te registreren.

Redenen om in het ziekenhuis aangesloten te worden aan een CTG-monitor zijn bijvoorbeeld wanneer je overtijd bent, de baby een groeiachterstand heeft, je zwanger bent van een tweeling of meerling, of bij complicaties in de zwangerschap. In bepaalde situaties is het belangrijk om de baby voortdurend te monitoren, bijvoorbeeld bij een ruggenprik wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept, of bij bloedverlies.

Inwendige CTG-monitoring

Naast die banden op je buik kan soms een inwendige CTG-monitoring voorgesteld worden om de conditie van de baby te monitoren. Inwendige CTG-bewaking gaat via een draadje (schedelelektrode) dat in het hoofdje van de baby wordt vastgemaakt.

CTG baby
Baby's hartslag (blauwe lijn), moeders hartslag (groene lijn) en weeën ( paars)

Wat je moet weten over een CTG

Wat is goed om te weten als het op monitoren aankomt? Omdat je bij CTG-monitoring met banden en elektroden aan een monitor vast zit, ben je minder beweeglijk. Gelukkig zijn er monitors waarmee je kunt rondwandelen: doe dat vooral. Want bewegen bevordert de bevalling en zorgt voor ontspanning.

In sommige ziekenhuizen zijn er draadloze CTG-systemen, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt en niet aan de monitor ‘vast’ zit. Je kunt hier vooraf naar vragen in het ziekenhuis.

Ook als er continue CTG-bewaking voorgesteld wordt, kun je vragen wat jouw opties zijn en waarom continue bewaking noodzakelijk is. Misschien kun je het grootste gedeelte van je bevalling zonder monitor, en af en toe even aangesloten worden.

Door te vragen of de geluiden en piepjes van de monitor zachter of uit mogen, ben je misschien minder afgeleid en kun je je beter focussen op de baby in je buik, in plaats van op de monitor. Je kunt bij CTG ook de hartslag van de baby horen. De normale hartslagfrequentie van een baby is 110-150 slagen per minuut. Veel sneller dus dan bij volwassenen.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲