Naam kiezen kind
21/03/2022

Zeven dingen die moeders hadden willen weten voor het kiezen van de naam van hun kind

Een naam voor de baby in je buik kiezen kan best heel ingewikkeld zijn. Het is immers iets wat je kindje z’n hele leven bij zich draagt. Om ervoor te zorgen dat je een naam kiest waar je geen spijt van krijgt (zoals deze moeders wel hebben), vroegen we vrouwen wat ze hadden willen weten voordat ze de naam van hun kind kozen.

In dit artikel lees je hun antwoorden.

Dat de naam super populair is

Je hoort het regelmatig: moeders die hun kind een naam hebben gegeven en die vervolgens overal om hen heen horen. Denk je een unieke naam gevonden te hebben, kom je ‘m ineens tegen in de top 10 populaire babynamen. Veel moeders geven dan ook aan dat ze graag wat beter onderzoek hadden gedaan naar de naam van hun kind. Op diverse websites kun je namelijk zien hoe vaak de naam die jij in gedachten hebt, wordt gegeven aan kinderen in Nederland.

Dat je omgeving – ongeacht hun smaak – van de naam gaat houden

Hoewel het allerbelangrijkste is dat jij en partner 100 % tevreden zijn met de naam die jullie aan je baby willen geven, kan je ook best waarde hechten aan je omgeving. Gelukkig stemt de ervaring van andere moeders hoopvol: ook al kies je een naam waarvan je denkt dat niet iedereen ‘m kan waarderen, uiteindelijk zullen (bijna alle) familieleden en vrienden dol zijn op de naam van je kind. Want eerlijk is eerlijk: zo’n lief, klein baby’tje, daar kan niemand toch commentaar op hebben?

Dat er ook altijd mensen zullen zijn met commentaar

Heb je net gelezen dat uit de meeste ervaringen blijkt dat familie en vrienden uiteindelijk (bijna) altijd dol zullen zijn op de naam van je kind, zijn er helaas ook ervaringen van vrouwen die commentaar hebben gekregen op hun naamkeuze. Ook dat hoort erbij en kun je maar beter van tevoren weten. Zoveel mensen, zoveel wensen en dus is het de kunst om je er zo min mogelijk van aan te trekken.

Dat de meeste naamassociaties houden geen stand

Noem een naam en je kent wel iemand die zo heet: de buurvrouw uit een ver verleden of de jongen op wie je vroeger hopeloos verliefd was. Je denkt dat je die associaties bij een naam altijd zal blijven houden, maar niets is minder waar. Uiteindelijk houden die geen stand, al helemaal als je toch besluit je kind een naam te geven die iemand die je kent ook draagt. Dus mocht je twijfelen, dan geldt bij deze: gewoon doen.

Dat de naam wellicht niet bij je kind kan passen

Het kan natuurlijk goed zijn dat je er na een paar maanden, of zelfs pas na een paar jaar, achterkomt dat je de naam niet bij de persoonlijkheid van je kind vindt passen. Een moeder deelde onlangs anoniem bij ons haar verhaal en vertelde spijt te hebben van de naam van haar dochter. ‘Ze is meer de persoonlijkheid die past bij een naam dat ook op ons lijstje stond, maar waarvoor we uiteindelijk niet zijn gegaan’, aldus de moeder. Helaas valt hier weinig aan te doen en is het immers altijd afwachten wat voor een karakter je zoon of dochter krijgt.

Dat de afkorting van de naam vreselijk kan zijn

Hoewel je op het vorige punt weinig invloed kan hebben, geldt dat bij dit punt niet. Het kan natuurlijk zijn dat je het leuk vindt als de naam van je kind afgekort kan worden. Heb je een naam voor je baby in je hoofd en vind je de naam prachtig, maar de afkorting vreselijk? Dan is het heroverwegen van de naam goed om te doen. Ook belangrijk volgens andere moeders: bedenk wat andere mensen en kinderen van de naam zouden kunnen maken en neem dat mee in je besluit.

Dat unieke namen ook voor uitdagingen kunnen zorgen

Voor sommige moeders geldt dat hoe unieker de naam, hoe geweldiger. Toch luidt het advies van anderen dat het goed is om te weten dat het ook uitdagingen kan brengen. Denk aan het onjuist uitspreken van de naam of juist het verkeerd spellen.

Meer lezen?
Waarom deze vrouwen spijt hebben van de naam van hun kind

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief