“Dit lichaam heeft me een baby gegeven en produceerde de hele voedselvoorraad voor die baby. Wat een prachtig wonder. In plaats van trots te zijn, voelde ik me onzeker. Omdat ik niet in mijn kleren paste. Dat voelt achteraf zo dom”, deelde Amerikaanse actrice Blake Lively een tijd geleden in een interview. Die onzekerheid is een emotie waar, helaas, heel veel nieuwe moeders zich in herkennen. Wat als je onzeker bent over je lichaam na de bevalling?
Uit een poll van How About Mom onder 1300 moeders geeft 70 % aan zich onzeker te voelen over haar lichaam na de bevalling.
‘Accepteren dat mijn lichaam anders is’
“Ik moet slikken als ik in de spiegel kijk”, “Ik heb tijd nodig om mijn nieuwe lijf te aanvaarden” en “Ik heb lang de tijd nodig gehad om te accepteren dat mijn lichaam nu anders is”, delen moeders. Opvallend genoeg zijn er veel moeders die aangeven pas na hun tweede zwangerschap meer onzeker te zijn geworden over hun lichaam. “Bij de eerste kostte het me relatief weinig moeite om weer lekker in mijn vel te zitten, bij de tweede is dat veel lastiger.”
‘Mama-buik’
Over welke veranderingen zijn moeders onzeker? Met stipt op nummer een hun buik. Dit lichaamsdeel krijgt van moeders zelf gekscherende namen als ‘mama-buik’, ‘fluffy buik, ‘blubber buik’, ‘pooch’, ‘hangbuik’.
Ook striemen, striae, diastase of een ‘gekke navel’ zorgen voor onzekerheid bij nieuwe moeders. Andere moeders hebben moeite met de extra kilo’s die ze er niet of nauwelijks af zien te krijgen, of juist over de grote hoeveelheid kilo’s die ze verloren zijn na de bevalling.
Borsten na zwangerschap en borstvoeding
Ook over de verandering van hun borsten zijn meer moeders onzeker. Bijvoorbeeld omdat ze kleiner zijn geworden, minder stevig zijn of meer zijn gaan hangen. Onzekerheid kan ook komen door de veranderde vorm van ons lichaam, bijvoorbeeld door bredere heupen of benen of billen die hun volume zijn verloren.
Naast veranderingen die je kunt zien, ervaren nieuwe moeders ook onzekerheid over dingen die je kunt voelen. Bijvoorbeeld urineverlies, een verzakking of blijvende bekken- en rugklachten. “Ik voel me niet onzeker over mijn uiterlijk, maar wel over mijn fitheid. Ik ben zoveel spiermassa verloren en van mijn conditie is niets meer over.”
Minder onzeker
Gelukkig zijn er ook vrouwen die aangeven juist minder onzeker te zijn geworden. “Ik voel me sterker dan ooit”, “Dankzij mijn zwangerschap heb ik mijn eetstoornis overwonnen”, “Ik koester mezelf meer dan vroeger”, “Ik ben tien kilo zwaarder, maar zit beter in mijn vel.” En ook: “Ik vind mijn lichaam minder mooi, maar ik ben ook minder onzeker.” Een meerderheid van de moeders laat weten dat ze, ongeacht of ze zich zekerder of onzekerder voelt dan voorheen, in ieder geval meer respect voor haar lichaam te heeft gekregen door de zwangerschap en bevalling.
In welk kamp jij ook zit, we hopen dat het jou lukt om los van alle veranderingen met een milde blik en met respect naar jouw lijf te kijken. Je hoeft alle veranderingen niet eens per se mooi te gaan vinden, als het je maar niet belemmert in je leven. Als het jou er maar niet van weerhoudt om te spelen op het strand met de kids, om te zwemmen of om de kleding te dragen die jij mooi vindt.
En vergeet niet: je lichaam heeft een ongelofelijke prestatie geleverd. Daar mag je trots op zijn.