angst moederschap
27/04/2022

Shannah raakte na bevalling van zoon steeds geïsoleerder van buitenwereld: ‘Bang voor mening van anderen’

Al van jongs af aan heeft Shannah (’92) last van angsten en vindt het ze het lastig om in haar eentje de hort op te gaan. Toen ze moeder werd van Mika (1 jaar) werden die angstgevoelens steeds heviger. Wanneer Shannah door de angst niet meer zichzelf is , besluit ze aan de bel te trekken bij de huisarts waarna ze wordt gediagnosticeerd met een angststoornis.

Aan How About Mom deelt ze haar verhaal.

Angstgevoelens

Als jong meisje vond Shannah het al lastig om in haar eentje naar buiten te gaan. ‘Ik ondernam wel dingen, maar vond het altijd eng’, vertelt ze daarover. ‘Als ik dan ergens alleen heen moest, begon ik gelijk te zweten en te trillen en liep ik vervolgens heel angstig over straat. Toen ik eenmaal ouder werd, verdween die angst niet. Ik deed nooit alleen boodschappen, ging nooit in m’n eentje naar de sportschool en durfde eigenlijk alleen maar naar buiten met iemand anders. De angst dat anderen iets van mij zouden vinden, was namelijk groot.’

Hoewel Shannah wel degelijk last heeft van haar angstgevoelens en het haar dagelijkse leven zeker op een manier belemmerd, trok ze nooit aan de bel bij een psycholoog. ‘Ik was me natuurlijk hartstikke bewust van mijn angsten, maar ik wist niet dat het zo’n drastisch probleem was’, vertelt ze. ‘Pas toen ik moeder werd besefte ik me ineens hoe hevig het was en hoeveel last ik er eigenlijk dagelijks van heb.’

Angst en moederschap

Als Shannah in verwachting raakt, voelt ze zich een stuk zelfverzekerder dan daarvoor. ‘Ik was trots en wilde heel graag aan de buitenwereld laten zien dat ik zwanger was’, vertelt ze. ‘Maar dat zelfverzekerde gevoel verdween toen Mika eenmaal was geboren. We hebben best een hevige start gehad waardoor ik heel erg heb getwijfeld aan mijn kunnen als moeder. Zo kwam de borstvoeding niet op gang door de antibiotica die ik slikte waardoor Mika de eerste dagen veel afviel. Ik voelde me daar heel slecht over, want hoe kon ik als zijn moeder nou niet doorhebben dat hij honger had?’

Doordat Shannah zo onzeker is, raakt ze langzaam steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld. ‘Ik zat gewoon totaal niet lekker in m’n vel’, aldus Shannah. ‘Ik voelde me niet lekker in m’n lijf, was onzeker over alles en durfde daardoor niet meer naar buiten. Dan was ik bang dat Mika zou gaan huilen en mensen daar wat van zouden vinden. Ik ging daardoor ook steeds vaker mensen ontwijken en keek wel een paar keer naar buiten om te checken of niemand de straat inreed voordat ik de deur uit durfde te stappen.’

Voor Mika

Wanneer Shannah soms dagen niet buiten komt, haar eigen achtertuin nauwelijks durft te betreden, continu bang is dat er iets gebeurt met Mika en op werk alleen maar kan huilen, trekt ze aan de bel bij de huisarts. ‘En daar ben ik zo dankbaar voor, want sindsdien heb ik angsttherapie en gaat het steeds een beetje beter met me’, vertelt ze. ‘Mika is echt mijn drijfveer om aan mezelf te werken en ik durf echt te zeggen dat als ik hem niet had, ik nog steeds niet om hulp had gevraagd. Het laatste wat ik namelijk wil is dat Mika de dupe is van mijn angsten.’

Het gaat dan ook steeds een stukje beter met Shannah, vertelt ze. ‘Ik ben steeds iets minder onzeker en durf steeds meer dingen te ondernemen met Mika. Soms heb ik nog wel last van paniekaanvallen, maar die voel ik dan aankomen waardoor ik er beter mee om kan gaan. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik een halfjaar geleden aan de bel heb getrokken en ik hoop dan ook dat moeders die zich herkennen in mijn verhaal dat ook doen. Niet alleen voor hun kind, maar ook voor zichzelf. Een gezonde moeder is een gezond kind.’

Meer lezen?
Tessa over angsten tijdens de zwangerschap en kraamweek: ‘Zou ik wel liefde voelen voor m’n kind?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief