Als assistent leidinggevende op een buitenschoolse opvang krijg ik dagelijks te maken met kinderen, ouders en collega’s. Pedagogisch medewerker is een prachtig beroep waarin je een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Maar wat mag je als ouder eigenlijk van een pedagogisch medewerker verwachten? En misschien nog belangrijker: wat niet?
Sinds mijn achttiende werk ik met kinderen, van pedagogisch medewerker en opvoedcoach tot nanny en nu als assistent leidinggevende op een buitenschoolse opvang. Ik durf dus wel te zeggen dat ik inmiddels veel ervaring heb met wat ouders belangrijk vinden en ook wat een pedagogisch medewerker hoort te bieden. In dit artikel deel ik wat je mag verwachten van een pedagogisch medewerker, zowel op een kinderdagverblijf als op een buitenschoolse opvang.
Een pedagogisch medewerker is geen oppas – en ook niet je vriendin
Een pedagogisch medewerker is een professional, geen oppas en zeker niet de vriendin van ouders. Natuurlijk is het belangrijk om een warme, open houding te hebben naar ouders, maar de grenzen tussen werk en privé moeten duidelijk blijven.
Ik merk dat sommige ouders medewerkers willen appen over privézaken of zelfs contact willen onderhouden buiten werktijd. In sommige organisaties gebeurt dat ook, en eerlijk? Ik vind dat eigenlijk niet kunnen. Hoe goed je elkaar ook kent en hoelang je elkaar al ziet bij de opvang: werk en privé moeten wat mij betreft gescheiden blijven.
Meer lezen: Dit zijn de grootste irritaties van pedagogisch medewerkers
Wat mag je verwachten van een pedagogisch medewerker?
Een pedagogisch medewerker hoort professioneel te handelen, met respect voor zowel het kind als de ouder. Dat betekent bijvoorbeeld: geen geschreeuw of frustraties afreageren op kinderen. Een pedagogisch medewerker hoort altijd te werken met positieve woordkeuzes, geduld en een respectvolle benadering. In plaats van ‘Je moet nu luisteren!’, kun je zeggen: ‘Ik zie dat je iets anders wil doen, maar nu gaan we samen opruimen en daarna kun je spelen.’ Zo blijft het kind betrokken zonder dat er sprake is van dwang.
Autonomie van het kind respecteren
Of het nu een baby, peuter of kleuter is, elk kind verdient het om zoveel mogelijk mee te mogen beslissen over kleine dingen. Dit kan door keuzes te geven aan het kind. Als een kind niet verder wil eten, respecteer dat en zeg: ‘Wat heb je goed gegeten! Als je straks nog honger hebt, kun je nog een beetje krijgen’ in plaats van ‘Als je nu niet je bord opeet, krijg je niks meer vandaag!’ Of door een keuze te geven zoals: ‘Wil je nu of straks een schone luier?’ in plaats van ‘Kom, we gaan verschonen.’
Starten op de BSO: zo help je jouw kind wennen
Bijscholen en blijven ontwikkelen
Werken met kinderen betekent continu leren en meegroeien met nieuwe inzichten. Daarom mag je ook verwachten de medewerkers van de opvang waar je kindje heen gaat zich blijven bijscholen en ontwikkelen. Denk aan babyscholing voor het kinderdagverblijf, de 3F-taaltoets (ook op de BSO relevant), en andere pedagogische trainingen. En oké, die studiedag neem je dan als ouder op de koop toe. 😆
Jullie als ouders goed informeren
Veel kinderopvang-centra kiezen ervoor om ouders te informeren hoe het met hun kind gaat. Ze sturen bijvoorbeeld minimaal twee foto’s per dag van een activiteit, en laten zien wat het dagprogramma via het ouderportaal. Dit verschilt wel per opvang: er zijn ook locaties die een schriftje schrijven en meegeven in de rugzak of tas van het kind.
De overdracht aan het begin en einde van de dag
Wat wel overal gebeurt is een korte overdracht aan het einde van de dag, zodat ouders weten hoe het met hun kind is gegaan. Ook al is het aan het einde van een lange dag soms lastig met kindjes die moe zijn of drukte rond ophalen, pedagogisch medewerkers zullen altijd hun best doen om jou als ouder te vertellen hoe je kindje het heeft gehad die dag.
Column Fien: ‘Ik heb belachelijk hard gehuild bij de opvang’
Tekort aan pedagogisch medewerkers
Er is een groot tekort in de kinderopvang. Dat betekent dat opvanglocaties en BSO’s soms moeten puzzelen met flexwerkers en roosters. Wel is het belangrijk dat nieuwe medewerkers en stagiaires correct geïntroduceerd worden bij kinderen en ouders. Als ouder wil je natuurlijk graag weten wie er voor je kind zorgt. Vaak worden wijzigingen vooraf gecommuniceerd via het ouderportaal of de app.
Wat vind jij belangrijk in de kinderopvang? En wat zijn voor jou belangrijke overwegingen bij het kiezen van een locatie?