BSO buitenschoolse opvang kind
26/02/2025

Starten op de BSO: zo help je jouw kind wennen

Als je kind 4 jaar wordt, breekt er een nieuwe fase aan: de basisschool. Vaak betekent dit ook dat je kind naar de buitenschoolse opvang (BSO) gaat. Dit kan een grote verandering zijn, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Hoe zorg je ervoor dat deze overgang soepel verloopt? Hier zijn een paar praktische tips om je kind te helpen wennen aan de nieuwe situatie.

Wennen aan de buitenschoolse opvang

Elk kind reageert anders op deze verandering. Sommige kinderen hebben moeite met de nieuwe wereld van school en opvang. Schooldagen kunnen intensief zijn, en de BSO voelt dan als nóg een extra stap. Soms gaat het wennen aan school makkelijker dan aan de BSO. Zorg er daarom voor dat je echt de tijd neemt voor het wennen.

Om de eerste dagen soepeler te laten verlopen, helpt het om samen te praten over hoe de dag eruit zal zien: ‘Na school ga je naar de BSO, daar kun je lekker knutselen en spelen. Na het fruitmoment kom ik je ophalen.’

Bespreek de BSO op een speelse manier

Naast positief praten over de BSO, kun je thuis al beginnen met de voorbereiding.

  • Lees samen een boekje over de kinderopvang of de BSO. Er zijn veel prentenboeken die laten zien hoe een dag daar verloopt.
  • Speel rollenspellen. Bijvoorbeeld: laat je kind even ‘de juf’ of ‘de leidster’ zijn en samen bedenken wat ze op de BSO gaan doen.
  • Vraag aan je kind: ‘Waar kijk je naar uit?’ Zo maak je de BSO bespreekbaar op een speelse manier en geef je ruimte voor vragen en onzekerheden.

Kinderen pikken onbewust de gevoelens van hun ouders op. Als jij onzeker of sceptisch bent over de opvang, voelt je kind dat ook. Probeer dus enthousiast en positief te praten over de BSO. Benoem leuke activiteiten die daar plaatsvinden en benadruk dat het een fijne plek is waar ze na school kunnen spelen en ontspannen.

BSO kinderopvang buitenschoolse opvang

Bouw de wenperiode rustig op

Besef je dat het best even mag duren voordat je kind gewend is aan de nieuwe situatie. Wat kan helpen is je kind zelf brengen naar de BSO in plaats van met de schoolgroep mee te laten gaan zodra de school uit is. Zo kun je even samen kijken en je kind een gevoel van veiligheid geven. Je hoeft er vervolgens natuurlijk niet de hele middag te zijn. Een paar minuten is voldoende om te laten zien dat de BSO een fijne plek is. Je kind kan verdrietig zijn bij het afscheid nemen, maar zal waarschijnlijk snel daarna weer de draad oppakken en gaan spelen.

Ook kun je ervoor kiezen om de eerste weken basisschool en BSO, je kind kind zelf op te halen na ongeveer 2 of 3 uurtjes. Een dag op school is al best intensief. Door de BSO-middag wat korter te maken, kan je kind zo stap voor stap wennen aan de nieuwe omgeving.

Meer lezen: Dit zijn de grootste irritaties van pedagogisch medewerkers

Kies voor een vertrouwde omgeving

Met de huidige krapte in de kinderopvang heb je de BSO’s niet voor het uitkiezen. Toch kan het wel goed zijn om te kijken of je een vertrouwde omgeving kan kiezen als BSO. Kinderen voelen zich vaak veiliger als ze naar een BSO gaan waar klasgenootjes of andere bekende kinderen van school of de crèche al zitten. Dit kan de overgang minder spannend maken en helpt bij het opbouwen van een vertrouwensband met de nieuwe omgeving.

Maak het voorspelbaar

Routine en voorspelbaarheid helpen kinderen zich veilig te voelen. Bespreek van tevoren hoe een dag op school en de BSO eruitziet. Bijvoorbeeld: “Na school ga je naar de BSO, daar kun je lekker knutselen en spelen. Of na het fruitmoment kom ik je ophalen.” Of: “Eerst heb je school, dan de BSO, en daarna samen naar huis.”

Door dit dagelijks te benoemen, voelt de BSO al snel als een vast onderdeel van de dag. Het helpt ook om een weekplanning te maken of te printen en die met je kind in te vullen. Zo kan hij of zij ’s ochtends zien wat het programma van die dag is.

kinderopvang BSO pedagogisch medewerker (foto Lucas Alexander)

Wat als je kind na school moe is en geen zin heeft in de BSO?

Het is heel normaal dat kinderen in de eerste weken na school extreem moe zijn en geen zin hebben om naar de BSO te gaan. De overgang van een volle schooldag naar nog een nieuwe omgeving kan intens zijn. Laat je kind weten dat rusten op de BSO ook oké is. Veel opvanglocaties hebben een rusthoekje of een plekje waar kinderen even kunnen ontspannen met een boekje of een knuffel.

Als ouder kun je ook thuis wat extra rustmomenten inbouwen door de eerste weken geen drukke activiteiten te plannen na de opvang. Geef je kind de ruimte om in zijn of haar eigen tempo te wennen.

Wat als je je als ouder schuldig voelt over de BSO?

Sommige ouders ervaren schuldgevoelens als hun kind zegt: ‘Ik wil liever naar huis dan naar de BSO.’ Dit is heel begrijpelijk, maar het is belangrijk om te onthouden dat de BSO juist veel positieve effecten heeft. Je kind ontwikkelt sociale vaardigheden, leert zelfstandiger worden en doet nieuwe ervaringen op.

Veel ouders voelen zich in het begin schuldig, maar onthoud: wennen kost tijd en je kind groeit juist door deze nieuwe ervaring. Geef het de tijd en vertrouw erop dat de BSO een fijne plek wordt waar je kind zich veilig en op zijn of haar gemak zal voelen.

Houd contact met de pedagogisch medewerkers

Een goede communicatie met de pedagogisch medewerkers kan enorm helpen. Vraag hoe het met je kind gaat op de opvang en bespreek eventuele zorgen. De meeste BSO’s sturen ook foto’s of updates via een ouderportaal, wat fijn is om een beeld te krijgen van hoe je kind het ervaart. Je kunt ook tussentijds een berichtje sturen en vragen hoe het die middag gaat, of even een update vragen vanuit de BSO.

Gaat jouw kind binnenkort starten op de basisschool en de BSO? Besef je: het is voor jullie allemaal een grote verandering. En daaraan wennen kost tijd, en dat mag ook. De overgang van thuis naar school en BSO is een grote stap, maar de kans is groot dat de BSO een vertrouwde plek waar je kind met plezier naartoe gaat. Wat zijn jouw ervaringen met de overgang naar de kinderopvang of BSO?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen