postpartum dagboek
01/02/2023

Lief postpartum dagboek: ‘Een huis gevuld met goede en moeilijke momenten’

‘Het einde van week drie is in zicht. Ik ben eindelijk afgestapt van het ziekenhuisondergoed en alle hechtingen zijn opgelost. Naar het toilet gaan is om verschillende redenen nog steeds niet zo leuk, maar het wordt langzaam beter. De buikband die ik draag is de enige manier om de pijn in mijn onderrug enigszins in toom te houden. Mijn buik is nog steeds opgeblazen en voelt krampachtig. De striemen en striae zijn het bewijst dat er in de afgelopen drie jaar drie baby’s in mij zijn gegroeid. Ik ben benieuwd of die opvallende strepen op den duur zullen vervagen.

Slaap komt in kleine blokjes: een uurtje of twee hier en daar. De enige tijd die ik voor mezelf heb zonder dat een baby of peuter me aanraakt, is ongeveer om de drie dagen als ik tien minuten onder de douche spring. Door de overgang van een nieuwe baby is ons huis gevuld met zowel goede als moeilijke momenten voor de oudste twee broers en zussen.

Mijn man en ik zijn om de beurt brandjes aan het blussen en doen ons best om het leven voor de andere twee kids zo natuurlijk mogelijk door te laten lopen. De tijd is in de afgelopen weken zowel voorbijgevlogen als zo tergend langzaam gegaan dat ik gek van werd.

Als je een doorgewinterde moeder bent, herinner je je misschien vaag wat ik nu deel. Als je een nieuwe moeder bent, zul je mijn ervaring en gevoelens misschien herkennen. Ben je nu in verwachting, laat je dan niet afschrikken door wat ik schrijf. Hoewel het allemaal heel echt en waar is, draait het hier uiteindelijk niet om. Het zijn niet de slechtere momenten die je je zult herinneren als je terugkijkt aan de dagen met jouw newborn.

Dan denk je aan de zoete geur van het hoofdje van jouw pasgeboren baby. Die minuscule handjes en voetjes. De kleine grimasjes die hij trekt in zijn slaap. Haar gehuil als jij er niet bent om haar vast te houden. De warmte van zo’n klein lijfje om twee uur ‘s nachts. Jullie onmiskenbare en onbeschrijfelijke band en het overweldigende gevoel van liefde dat je hebt voor dit perfecte kleine mensje. Het moederschap is niet makkelijk, maar het is het allemaal waard.’

Meer lezen?
Mijn vierde trimester: “De kraamtijd is magisch, maar ook beperkend”
Tien keer prachtige postpartum foto’s

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen